Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Úzkost a strach v nás a kolem nás

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 32246x )


Úzkost a strach jsou běžnými emocemi, které jsou u každého jedince normální a nezastupitelné a pomáhají nám se orientovat, rozhodovat a přežít. V nebezpečí pralesa, na lodi, v rodině nebo na pracovišti.

Úzkost a strach

Jaký je rozdíl mezi úzkostí a strachem?

Úzkost i strach jsou doprovázeny podobnými pocity a příznaky a jsou lidmi obvykle zaměňovány. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Úzkost je nepříjemný emoční stav, jehož příčinu neznáme, nevíme, proč a čeho se vlastně v danou chvíli bojíme. Po delší době vede ke značné únavě a vyčerpání. Úzkost má různou intenzitu – od mírného neklidu až po stavy panických záchvatů. Má i různé trvání – rozvíjí se v průběhu sekund, minut, hodin, dnů nebo až měsíců.

Strach můžeme definovat jako emoční a tělesnou odpověď na rozpoznatelné nebezpečí (střet s medvědem, válečná vřava, pobyt "na koberečku" u šéfa, …), která trvá pouze po dobu hrozícího nebezpečí. Úzkostí někdy reagujeme i na ostatní city, což lze pozorovat i v běžném životě, když se náhle zalekneme vlastních citových reakcí, impulzů a tajných přání (... a každý máme nějaké!).

Kdy se tedy úzkost stává nemocí?

Úzkost je příznak, který se vyskytuje u všech chorob vědci a názvoslovím sloučených do oddílu neurotických poruch – více v článku Zaškatulkované úzkosti.

Neuróza bývá definována jako porucha adaptace vůči prostředí i vůči sobě samému. Kromě úzkosti jako příznaku psychického se u neuróz vyskytují také pocity životní nespokojenosti, maladaptivní chování a četné vegetativní příznaky (např. pocení a nevolnosti před zkouškou, bušení srdce a červenání se na prvním rande...), ale o těch více v článku Co s námi úzkost dělá aneb Drobný pohled do psychosomatiky.

Všechny tyto příznaky obvykle bývají u jedince vnímány jako obtěžující, nepřijatelné a cizí (nelibuji si v nich s očekáváním zisku a přicházím k lékaři s žádostí o léčbu), hodnocení reality není v hrubých rysech narušeno (nevěřím bezvýhradně, že by za moje obavy a nepohodu mohla být odpovědná mise mimozemšťanů ozařujících mne paprsky nebo jsem štvancem spiknutí mafie, o všem mne eventuálně informuje hlas v mé hlavě, který mi posléze vulgárně nadává...) a moje chování zatím neporušuje základní sociální normy. Ten, kdo je ze zásady nedodržuje – asociální psychopat – obvykle ani úzkosti nemívá.

Chorobná úzkost je nemoc jako každá jiná (cukrovka, epilepsie, hypertenze, ...), a proto se neostýchejte se obrátit na odborníka s prosbou o pomoc. Úzkost je totiž léčitelná – více v článku Léčba úzkosti práškováním a povídáním.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Theresa0511

Ahoj, moje jméno je Theresa C. Walker, jsem z Colorada, USA. Píšu tento článek, abych ocenil dobrou práci doktora Josepha Ugo, který mi nedávno pomohl vrátit mého HUSBANDU, který mě za poslední roky opustil pro další ženu. Poté, co se na internetu objevila postava ženy, která svědčí o tom, jak jí pomáhal doktor Joseph. Také jsem se rozhodl kontaktovat jej za pomoc, protože všechno, co jsem chtěla, bylo pro mě, abych získal svého manžela, štěstí a ujistil jsem se, že moje dítě vyrůstá se svým otcem. Dneska jsem šťastná, že mi pomohl a mohu s hrdostí říci, že můj manžel je se mnou znovu a teď mě miluje jako nikdy předtím. Potřebujete nějakou pomoc ve vašem vztahu, jako je získání vašeho manžela, manželky, přítele, přítelkyně, vítězství v loteriích, bylinné léčení nemocí nebo propagace práce. Diváci, kteří si přečte můj příspěvek, který potřebuje jakoukoli pomoc týkající se životních problémů, by se měl kontaktovat. KONTAKT - E-mail: doctorjosephugo@gmail.com WhatsApp: +34631686040


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce