Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak správně léčit nachlazení u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3317x )

Podobnou situaci už zažil asi každý rodič. Dítě se vrátí ze školy či školky, je trochu malátné a stěžuje si na únavu nebo bolest hlavy. Potom si zaleze do postýlky a častokrát jej přemůže spánek. Když pak rodiče sáhnou dítěti na čelo, je jim vše jasnější. Zvýšená teplota nebo dokonce horečka bývá projevem virového onemocnění - nachlazení či chřipky.

shutterstock.com

Dítě se může nakazit během celého roku, nicméně v zimních měsících se výskyt těchto akutních respiračních onemocnění zvyšuje. Jak u dítěte rozeznáme nachlazení od chřipky? A jak chřipku či nachlazení správně léčit?

Chřipka a nachlazení mají podobné příznaky, a proto je lidé mezi sebou často zaměňují. Obecně platí, že při nachlazení se příznaky rozvíjejí spíše pozvolna. Většinou jsou přítomny kašel, rýma nebo pálení nosohltanu, častá je bolest v krku. Nachlazení, na rozdíl od chřipky, je málokdy provázeno zimnicí. Pro chřipku je naopak typický náhlý nástup nemoci, celková malátnost provázená bolestí svalů a kloubů, vysoká teplota (nad 38 stupňů Celsia), bolest hlavy a zimnice. Naopak rýma se při chřipce vyskytuje spíše výjimečně.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Co dělat, když dítěti naměříme horečku, tedy více než 38 stupňů Celsia?

„Především je potřeba dohlédnout na to, aby mělo dítě dostatečný přísun tekutin a nebylo dehydratováno. Vhodné jsou např. ovocné čaje či ředěné ovocné šťávy a pro děti nad 2 roky i neperlivé minerálky pokojové teploty,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce. Dále se doporučuje omýt dítě mycí houbou namočenou ve vlažné vodě a uložit ho v prodyšném oblečení do postýlky. Toto opatření neprovádějte, pokud má dítě mramorovanou kůži nebo studené končetiny. Horečku rozhodně nesrážejte studenou vodou ani ledem.
„K celkové léčbě je třeba dodržovat klidový režim v domácím prostředí a pokud možno omezit návštěvy míst s vyšším rizikem nákazy (obchody, MHD, dětský kolektiv apod.),“ dodává MUDr. Bajová.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Horečka provázející virová onemocnění je nepříjemná, jde ale o běžnou reakci imunitního systému a není proto vždy nutné ji okamžitě léčit. Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli začít horečku léčit při teplotě nad 38,5 stupňů Celsia (měřené v podpaží), či nad 39 stupňů Celsia v případě měření teploty v konečníku u kojenců a batolat. Výjimkou je bolest nebo nepohoda dítěte, šokový stav, výskyt febrilních křečí v minulosti, případně závažná doprovodná chronická onemocnění. Je třeba si uvědomit, že při léčbě horečky není cílem dosažení normální tělesné teploty, ale zlepšení celkového stavu dítěte.

Čtěte také: Spalničky jsou znovu na vzestupu

Ke snížení horečky u dítěte můžeme využít volně dostupných léčiv. Nachlazení i chřipku způsobují viry, proto jsou proti nim antibiotika neúčinná. V těchto případech léčíme pouze příznaky nemoci, tj. horečku a bolest. Mezi léky, které se k tlumení horečky a bolesti užívají nejčastěji, patří přípravky s obsahem paracetamolu. Pokud u dítěte nedojde do dvou dnů k ústupu obtíží, případně dojde k jejich zhoršení, je nutné se poradit s lékařem.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce