Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Spalničky jsou znovu na vzestupu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3967x )

Počet lidí nakažených spalničkami v Česku stále roste. Podle odborníků je na vině snižující se proočkovanost populace.

shutterstock.com

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění šířící se kapénkami nebo přímým kontaktem s infikovanými. K šíření onemocnění napomáhá i existence nenaočkovaných skupin osob, u kterých nebylo dosaženo minimálně 95% proočkovanosti dvěma dávkami vakcíny proti spalničkám, která je nezbytná k dosažení tzv. kolektivní imunity. Dojde-li k nahromadění takovýchto skupin osob v určitém kolektivu nebo regionu, vznikají vhodné podmínky pro šíření viru v populaci, případně pro vznik epidemie.

Čtěte také: Pátá nemoc: neohrožuje děti, ale těhotné ženy

Příznaky spalniček

Spalničky začínají podobně jako běžná virová infekce - horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. U dětí je typický vzhled „uplakaného dítěte“. V ústech se pak objeví bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.  Současně se zvětšují mízní uzliny, může nastoupit průjem, nechutenství.

Po poklesu teploty dochází ve stejném směru k vybledávání vyrážky, příznaky kataru horních cest dýchacích se zmírňují a nastává rekonvalescence. Přechodně zůstávají na kůži ložiska zvýšené pigmentace, kůže se může jemně olupovat.

Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve 30 % případů. V ohrožení jsou zejména děti ve věku do 5 let a dospělí starší 20 let. Spalničky mohou mít závažnější průběh u osob s oslabeným imunitním systémem.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Komplikace onemocnění spalničkami

Vzhledem k tomu, že spalničky jsou označovány za dětskou nemoc, bývá onemocnění u dospělých odhaleno později, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy.

  • Infekce ucha, která může způsobit ztrátu sluchu.
  • Akutní zánět mozku, který může vést ke křečím a způsobit hluchotu nebo mentální postižení.
  • Průjem.
  • Onemocnění oka, např. poškození rohovky (vnější vrstva oka), může vést až ke slepotě. Tato komplikace postihuje především podvyživené děti a souvisí s nedostatkem vitamínu A.
  • Zápal plic - jde o nejčastější příčinu úmrtí při onemocnění spalničkami u malých dětí.
  • Velmi vzácná, ale smrtelná komplikace postihující mozek, známá jako subakutní sklerotizující panencefalitida (SSPE), se může objevit až několik let po prodělání onemocnění spalničkami. Dochází k ní, pokud dítě prodělá spalničky do dvou let věku, kdy ještě imunitní systém není úplně zralý a infekce se rozšíří i do centrálního nervového systému.
U neočkovaných a oslabených jedinců může průběh onemocnění v extrémních případech skončit až fatálně.

Odborníci dodávají, že nejvíce nebezpečné jsou spalničky právě pro kojence a děti do dvou let věku, případně pro další lidi s oslabenou imunitou.

Komplikace může způsobit i nákaza těhotné ženy v prvních dvanácti týdnech těhotenství, zde hrozí především potrat.

Čtěte také: Zápal plic je smrtelný hlavně pro seniory

Léčba spalniček

Terapie u nekomplikovaného průběhu onemocnění je symptomatická, tj. klid na lůžku, snižování teploty, dostatek tekutin. Komplikované průběhy s bakteriální superinfekcí vyžadují léčbu antibiotiky, nejzávažnější průběhy až léčbu na jednotce intenzivní péče.

Pokud máte podezření na onemocnění spalničkami, je nutná i vzájemná ohleduplnost k ostatním - zůstaňte doma a nešiřte tak onemocnění dále. Kontaktujte svého lékaře a dále postupujte podle jeho pokynů.

Prevence spalniček

Obecné rady, jejichž dodržování sníží riziko nákazy:

  • Nenavštěvujte místa s velkou koncentrací lidí.
  • Myjte si často a opakovaně ruce: Mytím rukou mýdlem pod teplou tekoucí vodou se snižuje pravděpodobnost onemocnění. Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučuje se použít desinfekční gely na ruce na alkoholové bázi.
  • Při kašli a kýchání si kapesníkem zakrývejte nos a ústa. Po použití kapesník vyhoďte do koše.
  • Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči - snížíte tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.
  • Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, ručníky, u dětí hračky apod.
  • Při zdravení se vyhněte podávání rukou, objímání a líbání.

Nejúčinnější plošnou prevencí je samozřejmě vakcinace.

Zdroj: www.szu.cz
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce