Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I o prázdninách mohou děti potrápit horečky. Jak je efektivně léčit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2100x )

S horečkou má zkušenost snad každý. Je to nepříjemný stav provázející řadu onemocnění, přičemž některá z nich jsou velmi častá, jiné choroby se naopak vyskytují méně. Nejčastější příčinou horečky v dětském věku bývá akutní infekce dýchacího ústrojí. Obvykle se jedná o onemocnění vyvolaná různými druhy virů nebo některými bakteriemi.

shutterstock.com

Některé horečkou provázené infekce nezřídka probíhají velmi rychle. Je proto optimální, aby novorozence, kojence či batole s horečkou vyšetřil vždy dětský lékař. Zejména v domácích podmínkách vyžaduje léčba horečky některá nezbytná opatření, která je třeba dodržovat.

U dětí se nesmí horečka podceňovat, je proto třeba mít v zásobě léky, které jim od potíží uleví. Horečky se nejčastěji vyskytují na podzim a v zimě, kdy děti i dospělí každoročně bojují s chřipkou a nachlazením. Nicméně ani léto není bez rizika. Nadměrné sluneční záření totiž oslabuje imunitu a může tak přispět k rozvoji virové infekce.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

„U dětí se za horečku považuje stav, kdy tělesná teplota přesáhne hranici 38 °C. Teplotu do 38 °C není třeba nijak zásadně ovlivňovat, jde o průvodní jev nejrůznějších onemocnění, který brání organismus proti infekci. Při horečce nad 38 °C však již teplota neplní zcela svoji fyziologickou roli a v dané chvíli je nutné aplikovat léky a další léčebné metody, které mají od horečky ulevit. Horečku u dětí určitě nepodceňujte, zvláště překročí-li 41 °C. V daném případě jde o tzv. hyperpyrexii, velmi závažný a rizikový stav, při kterém může docházet k velkým ztrátám tělesné vody, křečím i poruchám vědomí,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Dětský organismus má oproti dospělému určitá specifika. Dětští pacienti proto vyžadují odlišnou léčbu, resp. podávání léků ve specifických lékových formách. Velmi malé děti neumí spolknout tablety, navíc u nich hrozí nebezpečí, že by jim mohly zapadnout do dýchacích cest. Z toho důvodu jsou pro nejmenší pacienty vhodnější léky ve formě kapek, sirupů nebo čípků.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

„Kromě podávání léků je při léčbě horečky nutné dbát na dostatečný přísun tekutin. Vhodnější jsou spíš vlažné než studené nápoje. Dítě oblékněte do lehkého pyžamka, pravidelně v místnosti větrejte a udržujte přiměřenou pokojovou teplotu mezi 20–24 °C. Snižovat horečku můžete i pomocí zábalů a omývání vodou,“ radí MUDr. Silvia Bajová. Zábaly se provádí v osušce nebo prostěradlu namočeném ve vlažné vodě o teplotě cca 25 °C a dětem se jimi zakrývá hrudník a břicho zhruba na 10 až 15 minut. Poté dítě osušte, oblékněte a za půl hodiny mu přeměřte teplotu. Ta by většinou měla klesnout o 0,5–1°C. Zábaly můžete opakovat až 3x během 2 hodin. Omývání vodou se provádí pomocí houby ve vaně s vodou o teplotě mezi 29–32°C. Dítě do vaničky posaďte a omývejte mu trup a končetiny, dokud nesnížíte teplotu – většinou to bývá 10 až 30 minut v závislosti na komfortu dítěte. S omýváním však ihned přestaňte, objeví-li se u dítěte svalový třes nebo „husí kůže“. Omývání ani zábaly nikdy neprovádějte v případě, že má dítě mramorovanou kůži na těle nebo studené končetiny.

Čtěte také: Když bolí ouško

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce