Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět spojivek u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 87822x )

Představují jedno z nejčastějších onemocnění očí v dětském věku. Podle příčin je můžeme dělit na záněty bakteriální, virové nebo alergické. Většinou se vyléčí poměrně rychle a bez komplikací, ale není radno je podceňovat.

shutterstock.com

Zánět spojivek u dětí je bakteriální, virové nebo alergické postižení očí, které se projevuje pálením, svěděním, bolestí a výtokem z očí. Do očí si je děti obvykle zanesou špinavými prsty, společným ručníkem nebo vodou v bazénu. Mezi časté původce bakteriálního zánětu spojivek patří stafylokoky, streptokoky nebo chlamydie. Virový zánět je jedním z příznaků nachlazení. Zánět spojivek u dětí se léčí podle vyvolávající příčiny. 

Bakteriální zánět spojivek se projeví pálením, svěděním a bolestí očí, otokem očních víček a hustým nebo krustovitým výtokem, který slepuje víčka k sobě, zejména při spánku. Na bakteriální zánět spojivek lékař předepíše dítěti antibiotika ve formě očních kapek nebo masti. Mast se obvykle aplikuje na noc, aby ve dne svojí přítomností v oku nerušila. Kapky slouží k pravidelnému ošetřování oka během dne.

Zánět spojivek virového původu má podobné příznaky, pouze výtok z očí je vodnatější a dítě má příznaky jako při zánětu horních cest dýchacích. Jako základní způsob léčení je možno zkusit aplikací volně prodejných očních kapek, doplněnou oplachy oka borovou vodou nebo speciálními očními vodami, nejlépe pomocí speciálních očních vaniček nebo tampónů.

Prohlédněte si naši nabídku zde.

Každé oko ošetřujte zvlášť. V případě postižení jen jednoho oka začněte tím zdravým. Pomocí namočeného tampónu jej vytřete směrem od vnějšího koutku k vnitřnímu. Nedojde-li během 2 - 3 dnů ke zlepšení, navštivte pediatra.

Záněty mohou být velmi nakažlivé.

Proto je důležité, abyste si pokaždé před ošetřením i po něm pečlivě umyli ruce. Ostatní členové rodiny by neměli používat mycí prostředky nebo ručníky dítěte, neboť by se mohli také nakazit. Pro snížení světloplachosti dáme dítěti tmavé brýle, které může nosit i v místnosti. Brýle často omýváme. Vhodné je zároveň ponechat dítě doma, protože vítr, prach a slunce průběh léčení zpomalují. Přestože je dítě jinak v pořádku, nemělo by jistě po dobu nemoci docházet do kolektivu.

Zánět spojivek může být i projevem alergické reakce. Obtíže vznikají po kontaktu s alergenem. Většinou je vyvolají pyly, plísně, roztoči z prachu v domácnosti nebo zvířata. Nejznámější alergický zánět spojivek vzniká při senné rýmě. Alergické projevy se léčí speciálními očními kapkami s antihistaminiky. Od otoku víček Vám pomohou studené obklady. Alergickým zánětům předejdete tím, že se vyhnete alergenům, které Vám vadí. Omezte kontakt s prachem a pyly.

Internetová Lékárna.cz nabízí mnoho přípravků pro zdraví a výživu očí.

Přečtěte si také

Když dítě nechce spát

Nezvladatelné dítě

Pozor na nadměrný přísun fluoru v dětství

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce