Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I dnes děti umírají na černý kašel

(MUDr. Jana Prattingerová | přečteno: 10441x )

V posledních letech muselo do nemocnice 16 tisíc dětí do dvou let pro rotavirovou infekci, plané neštovice dostane ročně asi šest tisíc dětí, 995 dětí se nakazilo dávivým, tedy černým kašlem, tři z nich dokonce zemřely. To je jen kousek ze statistiky infekčních nemocí, které ohrožují malé děti.

shutterstock.com

V České republice je povinné očkování proti černému kašli, záškrtu, tetanu, žloutence typu B, dětské obrně, infekcím způsobeným bakterií Haemophilus influenzae typu b, spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Dostupné jsou očkovací látky i proti dalším nákazám, které významně ohrožují malé děti, a to např. proti pneumokokům, rotavirovým nákazám, virové hepatitidě typu A, planým neštovicím či meningokokovým nákazám.

Rotavirová gastroenteritida

Až u poloviny dětí, které jsou hospitalizovány během prvního půl roku života kvůli akutním gastroenteritidám, bývají příčinou onemocnění rotaviry. Od roku 2001 do roku 2010 bylo hlášeno celkem 16 136 případů onemocnění dětí do dvou let věku, což je ročně 515 případů na 100 tisíc obyvatel.

Rotavirová gastroenteritida se projevuje středně těžkým až těžkým vodnatým průjmem, zvracením, bolestí bříška nebo křečí a horečkou, které mohou trvat až osm dní. V případě těžkého průběhu onemocnění pak může rychle dojít k dehydrataci organizmu. U dětí do dvou let věku je riziko těžkého průběhu onemocnění největší, protože první rotavirová gastroenteritida bývá nejvíce závažná. Očkování představuje účinnou prevenci před těžkým průběhem rotavirových gastroenteritid a před hospitalizací kvůli tomuto onemocnění.

Plané neštovice

Planými neštovicemi způsobenými virem varicella zoster se v České republice každoročně nakazí kolem 6000 dětí do dvou let věku. Onemocnění se šíří přímým kontaktem, kapénkami a vzdušnou cestou. Inkubační doba je 10 až 21 dní, nejvíce nakažlivé je onemocnění 1 až 2 dny před objevením se vyrážky a trvá do zaschnutí krust. U většiny dětí od dvou do čtrnácti let probíhá onemocnění bez větších komplikací. V případě, že se matka nakazí v průběhu od pěti dnů před porodem do dvou dnů po porodu, nestihne si vytvořit protilátky, které by jinak mohla dítěti předat. Dítě může na svět přijít v 17 % případů infikované. Až u 30 % takto infikovaných novorozenců může průběh nemoci skončit úmrtím. Matkám, které plané neštovice ještě neprodělaly, doporučujeme očkování. To je vhodné pro všechny děti od jednoho roku života, které varicellu neprodělaly a dospělé.

Proč je začátkem školního roku víc případů neštovic? To se dozvíte zde.

Hepatitida A

Virovou hepatitidou A onemocnělo od roku 2001 do roku 2010 326 dětí mladších dvou let věku. 80 % dětí do dvou let věku onemocní bezpříznakově. Nejdůležitější prevencí je mytí rukou. Nemocná osoba je nejvíce nakažlivá dva týdny před prvními příznaky a týden po objevení se žloutenky. Inkubační doba je 15 až 50 dní. Očkovat lze děti od jednoho roku věku.

Dávivý, tedy černý kašel

Ačkoli je očkování proti dávivému kašli zahrnuto do pravidelného očkování, v posledních letech narůstá v České republice počet případů onemocnění. V roce 2009 bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu hlášeno v České republice celkem 955 případů, což je nejvíce od roku 1966. Od roku 2001 do roku 2010 onemocnělo 237 dětí do dvou let věku. Nejvyšší nárůst počtu případů onemocnění byl hlášen ve skupině dětí 10 až 14letých. Po 35 letech byla v letech 2005, 2007 a 2009 dokonce zaznamenána tři úmrtí dětí do jednoho roku života, které nebyly kompletně očkovány. Zdrojem nákazy pro tyto děti byli rodiče nebo starší sourozenci.

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší osobním kontaktem, vzdušnou cestou kapénkami, hlavně při kašli a kýchání, a také předměty čerstvě potřísněnými sekrety z dýchacích cest nemocného. Původcem onemocnění je bakterie Bordetella pertussis. Inkubační doba je obvykle 7 až 10 dní. Na prvním místě je nutné chránit neočkované nebo neúplně očkované novorozence a kojence, proto se v rámci tzv. rodinné strategie doporučuje očkování nastávajících a nových maminek, rodinných příslušníků novorozenců, včetně prarodičů a starších sourozenců pokud jim nebyla podána posilovací dávka v několika předchozích letech.

O černém kašli se dozvíte víc i v tomto článku.

Meningokokové infekce

V České republice se průměrně ročně vyskytuje kolem dvaceti případů invazivních meningokokových infekcí u dětí do dvou let věku. Od roku 2001 do roku 2010 onemocnělo 234 dětí mladších dvou let věku. Invazivní meningokokové onemocnění se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének slin při kašli a kýchání. Mezi další způsoby přenosu patří přímý kontakt s nakaženou osobou, například líbání. Přenašečem meningokoka může být až 10 až 12 % populace, která jeho bakterii nosí v horních cestách dýchacích, aniž by jim způsobila jakékoliv komplikace.

Účinnou ochranou proti invazivnímu meningokokovému onemocnění séroskupiny C je očkování. Očkovat se mohou děti od 2 měsíců, adolescenti i dospělí. Bohužel dosud není dostupná účinná vakcína proti meningokoku typu B.

Příběh chlapce, který meningokokovou infekci zaplatil amputací nohou, se dočtete zde.

 

Zdroj: 1993-2010 Epidat Hygienická služba ČR a Státní zdravotní ústav v Praze

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce