#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 26.2.2019
Horečka je léčivý proces nebo známka zvýšené aktivity imunitního systému

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají obvykle doprovázena horečkou. Poradit si s nimi dokážou také homeopatika.

Horečka není nemoc

Horečka je definována jako tělesná teplota vyšší než 38 °C. Je však nutné si uvědomit, že horečka není nemoc. V podstatě se jedná o léčivý proces nebo známku zvýšené aktivity imunitního systému. Tělu prospívá, protože brzdí růst či přímo ničí viry a bakterie, které se do těla dostaly. Kromě toho také zvyšuje produkci leukocytů. Horečka mnohdy nekoreluje se závažností onemocnění, které doprovází.

U dětí je při léčbě horečky namísto sledování rtuti teploměru vhodnější zjišťovat, jak dítě vypadá, jak se chová a jak spí. Teplotu kolem 38 °C není vhodné hned srážet léky snižujícími horečku (antipyretiky). Podle doporučení Americké pediatrické asociace (American Pediatric Association) je lepší dbát na jeho tepelný komfort − dítě zbytečně nenavlékat a nenutit ho ležet pod přikrývkami. Je vhodné zabezpečit mu dostatečný příjem neslazených tekutin a omezit jeho pohybové aktivity. Pokud je to jen trochu možné, je vhodné nechat tělu možnost reagovat a umožnit tak imunitnímu systému správně fungovat. Proto není vhodné hned podávat antipyretika, tělesnou teplotu u dětí se doporučuje snižovat až pokud přesahuje 39 °C.

Jak si poradit

Většinu horečnatých onemocnění můžeme začít léčit doma. Mnohdy ani náhlá horečka kolem 40 °C nemusí být důvodem okamžitého vyhledání lékaře. To platí zejména u dětí, protože ty mají dobře reagující imunitní systém a i takto vysoká horečka u nich většinou znamená normální reakci na běžnou infekci. Lékařské ošetření je však nutné vyhledat co nejdříve, pokud horečka postihne velmi malé dítě cca do 2−3 měsíců věku nebo je u pacienta abnormálně vysoká (kolem 41 °C). Navštívit lékaře je dobré také v případě, kdy horečku doprovází průjmy, ztuhlý krk a náhle vzniklá bolest hlavy, vyrážka, světloplachost, ospalost či letargie. To jsou příznaky, které mohou signalizovat závažnou až život ohrožující infekci, například meningokokovou.

Pokud domácí léčba a homeopatika nezlepší stav nemocného do 48 hodin nebo se horečky vrací opakovaně, i přes náležitá vyšetření a zavedenou léčbu, je nezbytné obrátit se na lékaře. Příčinou horečky totiž může být i jiné, závažnější onemocnění než infekce.

Základní opatření 

I v domácím prostředí je třeba nemocného vždy alespoň laicky vyšetřit. Přesně mu změřit tělesnou teplotu (optimálně 3× denně), všímat si, zda se potí i jestli má další příznaky, jako je rýma, kašel, bolesti v krku, bolesti hlavy nebo uší. Je také dobré podívat se mu do krku. Podle výsledných zjištění pak můžeme zvolit další postup a příslušnou léčbu. V zásadě však platí, že pacient s horečkou patří do postele a měl by dodržovat klidový režim.

Zejména u dětí a tehdy, když se pacient hodně potí, je nutné dbát na jeho dostatečnou hydrataci. Nabídněte mu proto tekutiny, nejlépe ve formě bylinných čajů, ředěných džusů nebo čisté vody. Chutě nemocného a intenzita jeho žízně jsou pro homeopata důležitým vodítkem pro výběr správného léku.

Horečky jsou povětšinou doprovázeny nechutenstvím. V takové situaci je potřeba poslechnout „hlas těla“ a nemocnému dávat spíše lehčí stravu. Někdy to mohou být dokonce jen ovocné a zeleninové šťávy. Vždy je vhodné omezit tuky, rafinovaný cukr, čokoládu, kávu a černý čaj. Všechny tyto suroviny totiž nejvíce spotřebovávají zinek, který tělo potřebuje pro boj s probíhající infekcí.

Homeopatika účinná na horečku

  • Aconitum 9 C je homeopatikum vhodné na prudce se objevující vysokou horečku, při níž je kůže suchá a pálivá. Ta se objeví po prochlazení, ale i po šoku či zděšení. Doprovází ji velká žízeň, neklid a úzkost. Typické pro ni je, že se objevuje či zhoršuje kolem půlnoci.
  • Belladonna 9 C je homeopatický lék účinný na náhlé horečky, které zprvu charakterizuje suchá kůže sálající horkem. Zejména u malých dětí se můžeme setkat s tím, že dítě má horkou hlavu a chladné tělo či studené ruce a nohy. Později se pak u něj může objevit pocení. Sliznice jsou suché a pálivé. Horečku navíc doprovází také pulzující bolesti hlavy a stav zhoršuje světlo a hluk.
  • Arsenicum album 9 C působí na horečku s horkostí v obličeji, ale studeným tělem, při které dochází k rychlému vyčerpání sil a velké slabosti. Nemocný je velmi neklidný a úzkostný. Stav zlepší zabalení a teplo ve všech formách. Naopak ho zhoršuje chlad. Stav nemocného se obvykle horší mezi půlnocí a 3:00. Většinou ho doprovází také chuť na opakované malé doušky tekutin.
  • Bryonia 9 C pomáhá při horečce, která nastupuje pomaleji. Doprovází ji třesavka, pocení a silná potřeba pití velkého množství vody. Může s ní souviset také bolest hlavy zhoršená sebemenším pohybem či večer kolem 21. hod. Nemocný je podrážděný, chce ležet v klidu, protože jakýkoliv pohyb mu přitěžuje.
  • Chamomilla 9 C je lék určený převážně na teploty u malých dětí. Horečku pociťují jako nesnesitelné horko bez zimnice. Děti jsou podrážděné, vzteklé a přecitlivělé na bolest. Chtějí se neustále chovat a nedají se nijak zabavit. Zhoršení u nich bývá večer, přes noc a následně dopoledne. Při teplotě, často vázané na růst zubů, často špatně spí. Mohou mít také jednu tvář rudou a druhou bledou.
  • Gelsemium 9 C mírní horečku, která je doprovázena třesavkou, slabostí a celkovou otupělostí. Horečka nemusí být vysoká, není u ní žízeň, ale nemocný si stěžuje na pocit těžkých víček, třesu, ospalost a případně na bolesti hlavy. Také může mít při horečce pocit mrazení podél páteře.
  • Ferrum phosphoricum 9 C je homeopatikum vhodné na horečku, která nastupuje pomalu a není příliš vysoká. Nemocný má při ní červené tváře a mírné tepavé bolesti hlavy, které se zlepší studeným obkladem.
  • Rhus toxicodendron 9 C pomáhá při horečce, která se projevuje bolestmi celého těla vedoucími k neklidu a neustálému převalování v posteli. Jedná se o osvědčený lék na horečku, které se objevila jako následek prochlazení zpoceného těla či promoknutí.

Lék, který nejvíce odpovídá obrazu horečky, podáváme zpočátku v 30minutových intervalech, celkem 6 dávek po 5 granulích. Když se stav nemocného zlepší, přejdeme na jeho podávání každou hodinu. Intervaly pak postupně prodlužujeme. Pokud se po úvodních 6 dávkách stav nezlepší, je nutné zvolit jiný lék nebo vyhledat lékaře − homeopata.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+26
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika

Každý desátý Čech má v těle méně železa, než je třeba. Přitom je tohoto prvku...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Jak mohou homeopatika pomoci při menopauze

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Ženy obtěžují nejen...

Chcete být člověku s artritidou užiteční? Zjistěte, s čím doopravdy potřebuje pomoci

Lidé trpící artritidou mají v závislosti na typu a závažnosti svého postižení...

Letní nachlazení a homeopatika

Být nemocný v létě zrovna nepatří do „činností“, které bychom si v prázdninovém...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Doporučujeme

Čtěte více

Homeopatie není podivínská myšlenka

Každý organismus se snaží uchovat si zdraví a být v rovnováze. Většinou k tomu...

Homeopatie není podivínská myšlenka

Každý organismus se snaží uchovat si zdraví a být v rovnováze. Většinou k tomu...

Homeopatie pomůže zklidnit naše zažívání (nejen) po novoročních oslavách

Vánoční svátky i vítání nového roku jsou za námi, což se často neobešlo bez...

Homeopatie pro běžce

Běh patří v současnosti mezi velmi populární sporty. Jaké menší či větší problémy...

Homeopatie pro cyklisty

Silniční či horská cyklistika je velmi populárním sportem, nicméně ač se řídíme...

Homeopatie pro seniory – poradí si nejen s bolestí, ale i špatnou náladou

Známé rčení praví, že proti věku není léku. Nicméně homeopatika si dokážou poradit...

Homeopatie pro turisty: Jak zvládnout následky kratších či delších „výšlapů“

Turistika – oblíbená aktivita napříč všemi věkovými skupinami. Někdy nás ale...

Homeopatie: může pomoci k miminku?

Během několika posledních desetiletí došlo k významnému nárůstu počtu párů,...

Homeopatie: po čem sáhnout, když je dítě k neutišení

<p>Všechna miminka pláčou, a to bez výjimky. Některá více, některá méně. K uklidnění...

Homeopatika boreliózu nevyléčí, ale ulehčí její průběh

Borelióza je velmi závažné a v určitém ohledu i zákeřné onemocnění, které je...

Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti

Miminko je na světě, a i když je vaše radost jistě nevýslovná, pravděpodobně...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika pro kojené děti

Kojení je nejlepší výživou pro miminka, ale někdy může být spojeno s různými...

Homeopatika pro těhulky: těhotenství a příprava na porod

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad...

Homeopatika při „císaři“ uleví nejen od bolestí

Jste těhotná a bojíte se „císaře“, nebo jej porodník rovnou plánuje? I v této...

Homeopatika při či po antibiotické léčbě

Antibiotika jsou nezbytné a velmi často předepisované léky. Nicméně u mnohých...

Homeopatika si dokážou poradit i s akutní rýmou

<p>Chladné měsíce roku jsou pro mnohé z nás spojeny s rýmou a nachlazením a...

Homeopatika spraví rytmus vašeho zažívání

Mnoho z nás často trápí pocity těžkého žaludku a další problémy spojené s trávením....

Homeopatika šitá na míru potížím stárnoucích mužů

Běžně se mluví o tom, že u žen dochází s ukončováním jejich plodného života...

Homeopatika umí podpořit léčbu poruchy příjmu potravy

Různými formami poruch příjmu potravy trpí řada především mladých lidí. Řešení...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#