Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Obouvání pacientů s cukrovkou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16292x )

Pacienti s cukrovkou (diabetes mellitus) vyžadují nejen zvýšenou péči o hygienu nohou, ale zvláštní pozornost by měli věnovat také výběru vhodného typu obuvi a dokonalému padnutí obuvi na nohu.

Video
shutterstock.com

Při výběru obuvi pro ně v podstatě platí všechny zásady zdravotně nezávadného obouvání, navíc však mají jistá omezení a specifika, která musí velmi striktně dodržovat. Těchto omezení je hned několik, jako např. že obuv musí mít usňový svršek, podšívka by měla mít vyšší kapacitu pro sorpci vlhkosti a protiplísňovou úpravu, svršek obuvi nesmí mít žádné pruženky, na nártu nesmí být funkční švy, obuv musí mít max. výšku podpatku 20 mm pro muže a 25 mm pro ženy, tužinka svršku musí být měkká, podešev nesmí být příliš tenká a musí mít protiskluzné vlastnosti, obuv musí být vybavena vyměnitelnými stélkami, které musí být schopny rozkládat vzniklé vysoké lokální tlaky apod. Dále pro ně platí pravidlo, že nesmí nosit obuv naboso a mají zákaz nošení otevřených střihů obuvi po venku a také nesmí používat vkládací stélky s masážními (reflexními) výstupky. Před každým obutím musí diabetik důkladně prohlédnout vnitřek obuvi, zda v ní není nějaký cizí předmět (kamínek, písek, větvička apod.), nebo poškození vnitřního vybavení obuvi (shrnutá podšívka, vyčnívající skobička či hřebíček, apod.), které by mohly zranit kůži jeho nohou.

Každý pacient s cukrovkou by měl být v ordinaci svého ošetřujícího lékaře podrobně seznámen se zdravotním stavem svých nohou a měl by být poučen, jak pečovat o své nohy a jak vybírat správnou obuv.

Podle zdravotního stavu nohou diabetika se nabízí obuv tří kategorií:


Obuv profylaktická – je určena pro pacienty postižené diabetem zpravidla v počátečním stadiu. Je běžně dostupná v prodejnách obuvi a lékárnách a může být částečně hrazena zdravotními pojiš?ovnami. Dá se koupit buď  volně v prodejnách – bez úhrady pojiš?ovnou, nebo na lékařský předpis od ošetřujícího lékaře (diabetologa) – s úhradou pojiš?ovny.

Obuv  terapeutická (obvazová) – je určená pro dlouhodobé odlehčení při různém onemocnění nohou, popř. po chirurgickém zákroku na noze diabetiků.

Obuv ortopedická – je zpravidla vyráběna individuálně pro operovanou nohu nebo nohu s těžšími deformitami.

Více informací vám poskytne toto video.




Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Čeští pacienti říkají: Doživotní dieta? Nic pro nás

Češi staví dobré jídlo a pohodlí nad strach ze závažných zdravotních komplikací. Právě to ukázal nejnovější průzkum Ordinace.cz s tématem cukrovka. Ukázalo se, že Češi jsou, co se diabetu týče, znalci. Vysypou z rukávu jeho příznaky, druhy, léčbu, ale i možné komplikace. Ovšem že by právě s těmi příznaky šli k lékaři a nechali se léčit, to ne. Nechtějí totiž slyšet, že by měli držet dietu.

Cvičení pro nemocné se syndromem diabetické nohy

Čtyřicet tisíc diabetiků musí ročně léčit komplikace spojené s diabetickou nohou. Bohužel skoro osm tisíc z nich skončí amputací. Vyhnout se jí dá pečlivým dodržováním léčebného režimu, do kterého patří i vhodný pohyb.

Na cukrovku myslete minimálně jednou za rok

Pravidelné kontroly nohou, správná obuv a udržování hladiny cukru v normě. To jsou základní stavební kameny prevence diabetické nohy.

Pacientům s diabetickou nohou uleví MDM metoda

Bolesti, neustálé brnění, studené nohy, křeče. To jsou průvodní znaky diabetické neuropatie, čili diebetické nohy, na které léky moc nezabírají. Klinické studie ale dokázaly, že úlevu může přinést metoda MDM, tedy stimulace centrální nervové soustavy elektrickými podněty.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce