Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čeští pacienti říkají: Doživotní dieta? Nic pro nás

( Renata Vyšínová | přečteno: 11352x )

Češi staví dobré jídlo a pohodlí nad strach ze závažných zdravotních komplikací. Právě to ukázal nejnovější průzkum Ordinace.cz s tématem cukrovka. Ukázalo se, že Češi jsou, co se diabetu týče, znalci. Vysypou z rukávu jeho příznaky, druhy, léčbu, ale i možné komplikace. Ovšem že by právě s těmi příznaky šli k lékaři a nechali se léčit, to ne. Nechtějí totiž slyšet, že by měli držet dietu.

shutterstock.com

Doživotní omezování se v jídle, to je věc, kterou Češi nejsou ochotni podstoupit, ani když jim hrozí slepota nebo amputace končetiny. Tak by se dalo poměrně drsně shrnout to, co ukázal průzkum Češi ordinacích na www.ordinace.cz. Podle něj 97 % Čechů dobře ví, že kvůli neléčené cukrovce může oslepnout nebo podstoupit amputaci a 64 % pozná nejčastější příznaky choroby. Ovšem to není zárukou, že by při jejich odhalení šli k lékaři. V průzkumu přiznalo 47 % zatím zdravých respondentů, že jejich příznaky cukrovce odpovídají, ale k lékaři se nehrnou. Před nemocí zavírají oči hlavně ze strachu z toho, že by museli držet dietu. Dalším důvodem je obava, že by si nedokázali píchnout sami inzulín.

Diabetologové si velmi často stěžují na to, že jejich pacienti mají jen velmi malou snahu přizpůsobit svůj životní styl nemoci. I to průzkum Ordinace.cz  potvrdil. 24 % lidí v něm bez zaváhání přiznalo, že by celoživotní dietu nevydrželi, dalších 55 % by dietu držet prý zkoušelo, ale hned připustilo, že jistě s občasnými prohřešky. Ovšem zároveň 64 % respondentů uvedlo zdravý životní styl jako nutný předpoklad léčby.  Jen 21 % bez zaváhání řeklo, že nemá s s úpravami jídelníčku problém.

Ostatně motivace pacientů dodržovat správný životní styl, je i podle diabetologů velkým problémem. Jak řekl nedávno pro LillyReport Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: „Pacientům podle mne nejvíc chybí přesné informace o tom, co mohou pro zlepšení své cukrovky sami udělat a jak nejlépe předejít komplikacím. Nutno ale objektivně přiznat, že řadě pacientů chybí vůle pro své onemocnění něco udělat.“ Přitom právě odpovědnost pacienta je to, co považují lékaři za velmi důležité. Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., předsedkyně České diabetologické společnosti to dokonce považuje za největší průlom v léčbě: „Za zásadní změnu posledních let považuji skutečnost, že nemocný přebírá aktivitu v léčbě do vlastních rukou.“ To potvrzuje i Prof. MUDr. Zdeněk Rušavý, Ph.D. z Diabetologického centra FN a LF UK Plzeň, který na otázku, co nejvíc chybí pacientům, odpověděl: „Chybí jim motivace a psychická podpora. Současný životní styl jezaměřen na maximální výkon a nedává příliš mnoho prostoru pro změnu životního stylu (sport, dieta, péče o své tělo).“

Fakta o cukrovce

Podle statistik je v ČR skoro 800 tisíc léčených diabetiků. Ročně jich přibude kolem 10 000. Pokud bychom porovnali čísla statistik od roku 1980, pak počet nemocných cukrovkou narostl 2,5krát.

Každý, u koho byla zjištěna nějaká forma cukrovky, by měl být v pravidelné péči lékařů. Jedině včasná diagnóza a léčba diabetu může předejít závažným komplikacím.

Mezi nejčastější komplikace patří diabetická retinopatie, tj. onemocnění oční sítnice způsobené primárně vysokou hladinou krevního cukru. Tou trpí cca 12 % pacientů. Asi dva tisíce diabetiků s retinopatií ročně oslepne.

Další sledovanou komplikací je diabetická noha, kterou trpí asi 44 tisíc (5,6 %) léčených s cukrovkou. Nejtěžším důsledkem této zdravotní komplikace diabetu může být amputace části dolní končetiny, nejčastěji v oblasti nohy a prstů. Ročně lékaři musí přistoupit k amputaci u víc než 8 000 diabetiků.

Slepotě i amputaci by pacienti přitom mohli předejít včasnou léčbou a dodržováním lékařských doporučení.

Zdroj statistických informací: ÚZIS ČR

Podrobnosti o průzkumu

  • Průzkumu se zúčastnilo 193 lidí, 30 % respondentů bylo ve věku mezi 51 – 60 lety, po cca 20 % pak z kategorie 41 – 50 a 61 – 70 let.
  • 69 % odpovědí poslaly ženy.
  • 15 % z odpovědí přišlo z Prahy, po 13 % z Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, 12 % pak z kraje Středočeského. 
  • 30 % odpovědělo, že obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik cukrovky 2. typu, jen dvě procenta si myslí, že to je čistě stařecká nemoc.
  • Jen 3 % si myslí, že diabetes lze léčit výhradně inzulínem, 96 % ví, že druh léčby záleží na typu a závažnosti choroby.
  • 97 % ví o tom, že existuje víc typů cukrovky, ale z valné většiny vědí jen o cukrovce 1. a 2. Typu
  • 37 % uvedlo, že mezi závažné komplikace při diabetu patří právě potíže s končetinami, které mohou končit amputací. Na potíže s očima si hned vzpomnělo 43 % respondentů, ale potíže se sexem uvedl jediný
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fantomové bolesti: mozek se nesmíří s tím, že část těla chybí

Víc než polovina lidí po amputaci končetiny aspoň dočasně pociťuje bolest či vnímá dotek, horko, chlad apod. v končetině, která jim byla odstraněna. Tyto fantomové pocity a bolesti se mohou vyskytnout i u daleko méně razantních zákroků, například po vytržení zubu.

Čeští pacienti říkají: Doživotní dieta? Nic pro nás

Češi staví dobré jídlo a pohodlí nad strach ze závažných zdravotních komplikací. Právě to ukázal nejnovější průzkum Ordinace.cz s tématem cukrovka. Ukázalo se, že Češi jsou, co se diabetu týče, znalci. Vysypou z rukávu jeho příznaky, druhy, léčbu, ale i možné komplikace. Ovšem že by právě s těmi příznaky šli k lékaři a nechali se léčit, to ne. Nechtějí totiž slyšet, že by měli držet dietu.

Vzkaz pro diabetiky: Jednou denně se pořádně zadýchejte

Pohyb by měl být základním prvkem léčby diabetiků. Čím víc tuku se totiž v těle usadí, tím horší je hospodaření organismu s inzulínem – a to rozhodně diabetici nemohou potřebovat. „Diabetikům radím, aby každý den vyšli rychle schody, udělali si svižnou procházku. Srdce musí rozpohybovat, zadýchat se, rozproudit krev – to stačí pět minut. Dalších třicet minut pak už stačí klidný a pozvolný pohybu,“ říká Naďa Slavíková, edukační sestra diabetické ordinace při Nemocnici Kadaň.

Pacientům s diabetickou nohou uleví MDM metoda

Bolesti, neustálé brnění, studené nohy, křeče. To jsou průvodní znaky diabetické neuropatie, čili diebetické nohy, na které léky moc nezabírají. Klinické studie ale dokázaly, že úlevu může přinést metoda MDM, tedy stimulace centrální nervové soustavy elektrickými podněty.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce