#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Na vlčí hlad u dětí zkuste homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 6.2.2019
Důvody vzniku poruch příjmu potravy jsou velmi rozmanité.

Většina rodičů si čas od času klade otázku, jestli jejich dítě nejí až moc. V určitých obdobích vývoje je to normální, ale v některých případech může přejídání signalizovat významnější problém. U dětí se sklony k přejídání je potřeba rozšifrovat příčinu problému a pak může velmi dobře pomoci i homeopatie.

Potíže s příjmem potravy, k nimž počítáme mentální anorexii, bulimii či psychogenní přejídání, postihují především dívky a ženy. Narůstá však i počet chlapců a mužů s těmito problémy. Navíc věk, kdy se u pacientů zmíněné poruchy objevují, se neustále snižuje. Setkat se s nimi můžeme dokonce už u dětí na prvním stupni základní školy.

Spouštěčů je mnoho

Rizikové faktory pro vznik poruch příjmu potravy jsou rozmanité. Zahrnují dědičné psychologické předpoklady, jako jsou například výkyvy nálad, ale i nespokojenost s vlastním tělem a impulzivní chování. Nejvýznamnějším dědičným faktorem je, pokud se porucha příjmu potravy vyskytla u některého z rodičů. Nástup potíží mohou vyvolat také negativní životní zkušenosti. Mezi ně patří psychotraumata pocházející ze zneužití či negativních poznámek o tělesném vzhledu daného jedince a další traumatizující prožitky. Život s vysokou úrovní stresu také vede k touze jíst chuťově výrazné potraviny, což pocity stresu redukuje a zlepšuje náladu.

Zmatek v hlavě 

Bulimie či psychogenní přejídání jsou následně spojeny i s negativními emočními stavy a podporují také špatné vnímání obrazu vlastního těla, což vede k nízkému sebevědomí a sociální izolaci jedince. Na tělesné rovině způsobuje přejídání obezitu, která s sebou nese další zdravotní komplikace. Mezi ně patří onemocnění srdce, vysoký krevní tlak, nadměrná hladina cholesterolu, refluxní choroba jícnu, cukrovka či syndrom spánkové apnoe.

Nesprávné stravování

Ne vždy je však příčinou přejídání porucha příjmu potravy. V řadě případů se jedná o přejídání, které můžeme označit jako emoční. To je stav, kdy jídlo slouží místo účelu nasycení a dodání potřebných živin hlavně k navození pocitu uspokojení, případně jako reakce na nudu a další situace. V takových případech se můžeme setkat s těmito situacemi:

  • Přejídání z hladu nebo vlivem nepravidelného stravování. Děti mají v životě dvě etapy růstu (malé děti a adolescenti), což s sebou nese i větší nároky na příjem potravy. Pokud jim v této době nedopřejeme dostatečné nasycení, nají se příště „do zásoby“. Je tedy potřeba nenechávat dítě zbytečně hladovět a nabídnout mu pravidelné jídlo a svačiny. Vhodné je zaměřit se na zdravé varianty, jako jsou zeleninové a ovocné svačinky.
  • Větší chuť k jídlu po sportu. Po sportu a jiných fyzických aktivitách mají děti větší pocit hladu. Větší přísun jídla a živin je však nutný jen u výkonnostních a náročnějších sportů. U rekreačního sportu, který dítěti nezabere více než hodinu denně, není nutná žádná úprava jídelníčku.
  • Vlivy vrstevníků a médií. Tyto vlivy působí na školáky mimořádně silně. Děti prostě chtějí to, co vidí u ostatních nebo v reklamě. Zavádět úplně omezující režim však není v tomto případě vhodné. Jednou z možností je proto pravidlo 90/10, zahrnující 90 % zdravé stravy a 10 % jakéhokoliv jídla pro radost.
  • Útok na všechny smysly. Pokud něco dobře vypadá a dobře chutná, chce to dítě příště sníst, i když třeba nemá úplně hlad. Toho bychom měli využít tak, aby zdravé jídlo nejen dobře chutnalo, ale i vypadalo.
  • Zahánění nudy. U dětí mezi 5.−9. rokem života lze začít pozorovat, že začnou jíst z nudy, i když nemají hlad. V těchto situacích je vhodné nastavit jasný denní stravovací řád a zapojit do něj také vhodnou aktivitu.
  • Oslavy povzbuzují tendence k přejídání. Sníst, co se dá, je s večírky a oslavami často spojeno. Řešením může být zásada držet se obvyklého denního schématu jídel, což poslouží jako prevence přejídání se na nějaké oslavě.
  • Řešení emocí. V tomto případě slouží jídlo jako náhrada nevyřešených emocí, jako jsou smutek, osamělost nebo to, že je dítě prostě nešťastné. V těchto případech může být hranice mezi negativními pocity a jejich vystupňováním až do poruchy příjmu potravy velmi tenká. Negativní emoce na nějaký nepříjemný podnět je přirozenou reakcí, děti je spíše potřeba vést k tomu, aby svoje pocity dovedly sdělit, protože pak jim je můžeme pomoci zpracovat. Zde může přijít ke slovu homeopatie.

Pomoc homeopatik

Na denní užívání se hodí Kalium phosphoricum 9 C ráno, Natrium sulfuricum 9 C v poledne a Natrium phosphoricum 9 C večer, vše v dávce 5 granulí. Jejich kombinace pomůže pacientům v první fázi prostřednictvím stabilizace psychiky, detoxikace těla a stabilizace metabolismu. Užívat by se měla v rozmezí několika dnů, maximálně několika týdnů. Současně s ní nebo po ukončení jejího užívání je možné sáhnout po některém z následujících léků. Zpočátku je podáváme 1× denně v dávce 5 granulí a postupně pak přecházíme na týdenní podávání, případně 1× měsíčně.

  • Calcarea carbonica 15 C je lékem pro děti s obezitou viditelnou zejména v pase. Tyto děti jsou často slabé, bledé a mají ochablé svalstvo. Hodně se potí při námaze a také v noci. Jsou dobří jedlíci, kteří potřebují vydatnou stravu a většinou milují vejce. Můžou mít hlad i brzy po jídle.
  • Lycopodium 15 C pomáhá dětem s oslabeným trávením. Děje se tak vinou slabého žaludku a jater. To u nich mnohdy vede k ospalosti po jídle a nadýmání. Jejich obezita je zřetelná především v oblasti hýždí a stehen. Mají hodně rádi sladkosti a teplé nápoje.
  • Natrum muriaticum 15 C zabírá u malých jedlíků s tukem uloženým především v dolní polovině těla, tedy na hýždích a stehnech. Kromě toho snadno zadržují vodu. Nesnášejí sálavé teplo, které u nich vyvolává pocit slabosti. Obezita je u nich dána depresí, stresem a především smutkem. Mají tendence k pláči, ale současně se straní společnosti. Milují slaná jídla a potřebují i hodně pít.
  • Antimonium crudum 15 C je homeopatikum vhodné pro obézní děti i mladistvé, kteří jsou zvyklí jíst ve velkém množství. Často najednou jedí značně různorodá jídla, což u nich vede k pocitu těžkosti v břiše a k průjmu nebo zácpě. Jejich stolice obsahuje nestrávené zbytky jídla. Chtějí jídlo slané či kyselé. Často mívají jazyk povleklý silným bílým povlakem.
  • Graphites 15 C se hodí pro melancholické děti, které jsou bledé, pomalé, zimomřivé a mají výrazné tendence k nárůstu váhy. Také se velmi snadno unaví. Mívají studenou, bledou a suchou pokožku, což celkově může připomínat projevy snížené funkce štítné žlázy. Mívají také výrazné sklony k zácpě a nadměrné plynatosti.
  • Nux vomica 15 C zabírá u dětí se sedavým životním stylem, které miluji fast food, kořeněné a smažené věci. Většinou trpí na zácpy a nesnášejí chlad.
  • Staphisagria 15 C pomáhá jedincům, kteří zajídají hořkost, vinu či depresi, nízké sebevědomí a pocit bezcennosti. V hloubi duše mají pocit, že si nic nezaslouží. Lék pomáhá také dětem jakkoliv utlačovaným a ponižovaným, ať už ve škole, či jiném kolektivu.
  • Phosphorus 15 C je vhodný pro děti a mladistvé, kteří rychle rostou a jsou vytáhlé a hubené konstituce. Bývají velmi citliví na vnější vlivy a emoce. Jejich výkony, jak intelektuální, tak i fyzické, mohou výrazně kolísat. Chtějí studené nápoje, slané a kořeněné věci a mají hlad i v noci. Často proto v tuto dobu chodí „vyjídat“ ledničku.

Co dalšího se může hodit? 

  • Vitamin B6 je důležitý pro syntézu neurotransmiterů, které vedou ke zlepšení nálady a pocitu pohody. Doporučuje se užívat ho v dávce 50 miligramů denně.
  • Esenciální mastné kyseliny pomáhají pacientům s poruchami příjmu potravy, kterým často chybí. Dají se doplnit například konzumací lněného oleje nebo rybího tuku.
  • Chrom stabilizuje hladinu krevního cukru. Je dobré užívat ho až 1000 mikrogramů denně.

Pro zdravý vývoj dítěte je velmi důležité stravování celé rodiny. Rodiče by měli dávat dětem dobrý příklad zdravého životního stylu. Děti by ale měli učit i to, jaké jídlo mají preferovat vzhledem k jeho obsahu živin a vitaminů. To jim pak může usnadnit správný výběr pokrmu, kdykoliv se budou muset samy rozhodnout, co si dají k jídlu − například ve školní jídelně. Zapomeňte na starý model tzv. prázdného talíře. Účinnější metodou je naučit děti přestat jíst ve chvíli, kdy mají pocit sytosti. V neposlední řadě by jídlo nemělo sloužit ani jako odměna za dobré chování. Jako pochvalu zkuste svým dětem raději vymyslet nějakou zábavnou aktivitu.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+12
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Zimní chmury zkuste zahnat homeopatiky

Únava, skleslost či nevysvětlitelný úbytek energie. Také vás tíží pocit, že...

Na akné zkuste homeopatika

Akné postihuje velkou část mladé populace a stává se jednak bolestivým, ale...

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

S nástupem do školy bez stresu pomůžou homeopatika

Konec prázdnin se přiblížil a s ním i další „magické“ datum kalendáře: 1. září....

Jak mohou homeopatika pomoci při problémech se soustředěním u dětí?

Po vynuceném uzavření škol a prázdninách se děti po dlouhé době opět vrací do...

Cítíte se vyčerpaní a bez energie? Zkuste ztracenou sílu nabrat pomocí homeopatik

<p>Únava, nevýkonnost a bolesti jsou jedny z nejčastějších stížností pacientů...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Doporučujeme

Čtěte více

Na správnou diagnózu čekají lidé se sklerodermií roky

Poporodní deprese, lupus, hypochondrie. I tyto diagnózy si vyslechli pacienti,...

Na správný vývoj řeči nesmíme rezignovat

U dětí se syndromem Prader-Willi je vývoj řeči často problematický a opožděný....

Na suchou formu VPMD neexistuje léčba, zbývá jen prevence

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) patří mezi častá onemocnění. Ve...

Na své narozeniny si je dejte naposledy: seznam potravin, které do jídelníčku po padesátce nepatří

Být fit a štíhlý do třiceti není žádné umění. Ve čtyřiceti je to již pro mnohé...

Na své obtíže zkuste Bílinskou kyselku. Seženete ji i ve svém obchodě

Při léčbě a prevenci nejrůznějších obtíží často pomáhá podávání tělu prospěšných...

Na těžké astma existuje více zbraní

Zatímco největší problém léčby lehkého astmatu představuje skutečnost, že mnoho...

Na toaletě častěji než v posteli? Na vině může být zánět močových cest

Chodíte na toaletu častěji než obvykle? Ruší vám nucení na močení poklidný spánek?...

Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít

Vědci totiž došli k názoru, že některé velmi silné emoce mohou způsobit srdeční...

Na věku záleží aneb Dejte vápníku zelenou

Při pohledu do tabulek s doporučeným denním přísunem vápníku je jasné, že různé...

Na vitamin D by neměly zapomínat hlavně těhotné a kojící ženy

Zatímco je většina těhotných žen je poučena gynekologem o tom, že by již před...

Na vzniku zeleného zákalu se může podílet i diabetes

Vysoká hladina cukru v krvi je sama o sobě riziková pro vznik mnoha nepříjemných...

Na záděrky platí prevence!

Suchá a odrostlá kůžička u nehtů na rukou je nejen nevzhledná, ale může i bolet....

Na zahradě bezpečně a bez zbytečných zranění

Milujete práci na zahradě? Pak jistě víte, že o drobná a občas též větší poranění...

Na zánět močových cest vyzkoušejte homeopatika

Záněty močových cest, konkrétně močové trubice a močového měchýře, jsou velmi...

Na zánět průdušek platí síla přírodního léku

Přírodní a klinicky ověřená léčba pomáhající při nachlazení je skutečností....

Na záněty uší platí i homeopatie

Bolest uší u dětí je pro spoustu rodičů přímo noční můrou. Zejména pak trpí-li...

Na zápach z úst nepomůže žádný zázračný přípravek. Vsaďte na pravidelnou ústní hygienu

Pokud jste zrovna neposvačili česnekovou topinku, bylo by bláhové se snažit...

Na zlepšení kondice i letní úrazy s enzymy

Léto patří k obdobím zvýšené fyzické aktivity a s tím spojené větší úrazovosti....

Na zlomená srdce platí i homeopatie

Blíží se První máj s oním známým „hrdliččin zval ku lásce hlas“… Láska je nejkrásnější...

Na zvířátko "pod stromeček" u alergiků raději zapomeňte

Vánoce a konec roku se rychle blíží a s nimi nastává v domácnostech ruch v podobě...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#