#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaké pomůcky pomáhají zrakově postiženým?

Onemocnění sítnice a oka Magda Snížková 11.1.2019
Při některých poškozeních zraku brýle nestačí

Při některých poškozeních zraku nemohou pacientům pomoci ani sebelepší brýle. Naštěstí však existuje celá řada pomůcek, které zrakově postiženým pomáhají při každodenních činnostech. Jaké to jsou a kdo na ně má nárok, jsme se zeptali MUDr. Jitky Řehořové, lékařky z Centra zrakových vad, s. r. o., v Praze-Motole, které je jedním ze zdravotnických zařízení v České republice, jež se zaměřuje na komplexní péči o zrakově postižené osoby všech věkových kategorií.

V jakých případech a jakým pacientům se mohou předepsat pomůcky pro zrakově postižené osoby?

Pomůcky pro zrakově postižené osoby jsou určeny pacientům, kteří mají od očního lékaře předepsané optimální dioptrické brýle, a přesto s nimi z důvodu oční nemoci dobře nevidí. Mají proto obtíže v běžném životě.

Jaké druhy pomůcek se pod pojmem „kompenzační pomůcky pro zrakově postižené osoby“ vůbec skrývají?

Jsou dva hlavní druhy kompenzačních pomůcek. Jednak to jsou optické pomůcky, jako jsou dalekohledy a lupy, a za druhé elektronické pomůcky, kam patří kamerové lupy a digitální neboli počítačové lupy.

Jak zrakově postiženým pacientům pomáhají?

Základním principem všech kompenzačních pomůcek je takové zvětšení pozorovaného předmětu, aby ho pacient uviděl a rozeznal detaily.

Pokud pacient takovou pomůcku potřebuje, na koho se může obrátit, aby ji získal?

Optimálně by mu měl dát jeho ošetřující oční lékař kontakt a doporučení na oční pracoviště, kde mu speciální optickou pomůcku (SOP) pověření oční lékaři vyzkouší a předepíší. Jedná se o 14 pracovišť, po jednom v každém krajském městě v ČR, včetně našeho pracoviště − Centra zrakových vad, s. r. o., v Praze-Motole, které je určeno pro pacienty z Prahy a Středočeského kraje. Elektronické pomůcky pak pacientovi předvedou na doporučení jeho očního lékaře v Tyfloservisu, o. p. s., v Praze a v jeho krajských ambulantních střediscích nebo i na našem pracovišti.

Hradí tyto pomůcky zdravotní pojišťovny?

Ano, dosud byly SOP plně hrazeny zdravotními pojišťovnami, ale v tomto roce se připravují změny, snad ve smyslu částečných doplatků, o kterých zatím nemám, bohužel, zaručené informace. Elektronické kompenzační pomůcky nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, ale v odůvodněných případech těžšího zrakového postižení je možné žádat pověřené úřady práce o příspěvek na jejich zakoupení.

Kdo je může předepsat a kolik stojí? Může si je dovolit každý?

SOP na poukaz mohou předepisovat oční lékaři, kteří mají pro tuto činnost souhlas České oftalmologické společnosti. V každém krajském městě působí jeden oční lékař s tímto oprávněním. Pro Prahu a Středočeský kraj zkoušíme a předepisujeme SOP v Centru zrakových vad − u nás v největším měřítku, protože jsme na tuto činnost tradičně specializovaní. Předepisování SOP má svá pravidla, která se musí dodržet, ale mohu zodpovědně prohlásit, že každý potřebný pacient vždy svou individuálně vyzkoušenou SOP na poukaz obdržel. Elektronické pomůcky nejsou na poukaz a jsou dražší − řádově stojí desetitisíce korun, proto si je pacienti většinou sami nekupují, ale žádají úřady práce o příspěvek na jejich zakoupení a většinou hradí jen 10 % z jejich ceny. Kritéria pro získání příspěvku jsou však poměrně přísná, takže ne vždy pacient uspěje.

Které pomůcky pro zrakově postižené se pacientům doporučují nejčastěji a proč?

Nejčastěji předepisujeme lupy na čtení, protože pacient hůře snáší zhoršení zraku do blízka než do dálky – to znamená nemožnost čtení. Jestliže pacient se svými brýlemi nepřečte například denní tisk, měl by být poslán k nám, aby si vyzkoušel vhodnou lupu.

Kolik výrobců pomůcek pro zrakově postižené je v současné době na českém trhu a liší se nějak kvalita jejich výrobků? 

V současné době obsahuje číselník VZP v oddíle Zdravotnické prostředky předepisované na poukaz poměrně bohatý sortiment SOP. Jsou v něm zastoupeny prakticky všechny ve světě používané systémy. Jinak řečeno – SOP předepisované na poukaz jsou všechny kvalitní a záleží na individuálním vyzkoušení. V určitém potřebném zvětšení zkoušíme všechny, které máme k dispozici, a předepisujeme vždy tu pomůcku, která tomu konkrétnímu pacientovi vyhovuje nejlépe. Elektronické pomůcky předvádějí a doporučují pracovníci Tyfloservisu, doporučení na příspěvek od úřadu práce na jejich získání vystavuje ošetřující oční lékař.

Změnila se nějak nabídka pomůcek pro zrakově postižené v průběhu let? Jaké pomůcky jsou k dispozici pacientům dnes oproti době např. před deseti a více lety?

Současný ucelený systém předepisování SOP nefunguje zas tak dlouho – něco málo přes 20 let – a stále v podstatě vyhovuje. Dochází jen k dílčím obměnám – např. se preferuje osvětlení lup na baterie před osvětlením do sítě, dále osvětlení LED diodami před klasickými žárovkami a podobně. K větším změnám dochází v posledních letech v elektronických pomůckách, zvláště digitálních.

Jaké jsou „trendy“ v oblasti pomůcek pro zrakově postižené a jak vidíte jejich budoucnost?

Musím se zmínit o novince v elektronických kompenzačních pomůckách, která mne doslova okouzlila. Je to kamera OrCam MyEye 2,0, která přinese zrakově postiženému uživateli vytouženou nezávislost v každodenním životě. Je malá, velmi lehká, kompletně mobilní a magneticky připevněná ke kovovým obrubám brýlí. Díky přisvětlovacím LED diodám funguje i v tmavých místech a ovládá se dotykem pomocí posouvání prstu. Zvuk je pak reprodukován vestavěným mini HD reproduktorem, ale může jít i do sluchátek. Čte okamžitě tištěný nebo digitální text, rozpoznává tváře, výrobky, bankovky, … Je zkrátka ideální pro použití v práci, ve škole, doma nebo i na cestách.

Změnilo se nějak používání pomůcek pro zrakově postižené v souvislosti s rozvojem medicíny?

To se takto nedá říci. Jsou oční onemocnění, která, bohužel, nevyléčí ani moderní medicína. Jsou to např. vrozené oční vady – vrozené degenerativní onemocnění sítnice, vrozené vady zrakového nervu nebo těžká krátkozrakost s komplikacemi. A v poslední době stále narůstá věkem podmíněná makulární degenerace, která souvisí s prodlužováním lidského věku, kdy zhruba ve věku nad 70 let dochází k degenerativním změnám v makulách sítnice obou očí, které se nedají vyléčit.

Dá se popsat, jak moc taková pomůcka dokáže pacientovi se zrakovým postižením zlepšit život?

Pacient, který používá kompenzační pomůcky, nepřeruší svoji intelektuální činnost, zůstane soběstačný, neopustí zaměstnání a ani své koníčky! To vše má blahodárný vliv na jeho psychický stav.

Podle vašich zkušeností se k vám dostávají na vyzkoušení speciálních optických pomůcek lidé až s velmi zhoršeným zrakem – čím si to vysvětlujete a jak by se tato situace dala změnit?

Ano, zde bych apelovala na ošetřující oční lékaře: Neváhejte s odesláním pacienta s nevratným postižením zraku na pracoviště, na kterém působí lékař předepisující SOP, protože stanovená optická pomůcka může být méně zvětšující, pacient lépe zvládne její užívání a při dalším zhoršení snáze přejde na větší zvětšení. Nečekejte na ukončení jakékoli léčby, pokud víte, že se pacientovo vidění již nezlepší. Pacienta pošlete hned! Ale máme i druhý extrém, kdy k nám přijde pacient, u něhož je zhoršení zraku zatím nevelké a někdy stačí jen hyperkorekce to znamená úmyslně silnější brýle do blízka. Ale u takového pacienta je alespoň výhoda, že bude vědět, kam se obrátit, až bude hůř.

(red)

Autor článku: Magda Snížková
Líbil se vám článek?
+11
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Jaké organizace se zabývají péčí o zrakově postižené?

Lidé se dostávají do situací, které jim převrátí život naruby. Když začnete...

Inkontinenční pomůcky nejsou jen pro ženy

Inkontinence provází velkou část populace, a to nejen ženy, jak si lidé většinou...

Inkontinenční pomůcky až k vám domů? Ano, lze to!

Inkontinence – jeden z obávaných zdravotních problémů v populaci, který může...

Konvexní pomůcky mohou pomoci stomikům vyřešit problém s netěsností či nepohodlím

V souvislosti s výbavou pro pacienty se střevním vývodem často zaznívá termín...

Vyhovuje mi má pomůcka? Jaké jsou rozdíly?

Moderní trh nabízí široké spektrum inkontinenčních produktů. Nepochybně ale...

Organizace EDA pořádá odborné setkání o rehabilitačních pomůckách pro děti s postižením

Nezisková organizace EDA pořádá II. mezinárodní odborné setkání Rehabilitační...

Nenápadné, ale přitom spolehlivé – takové jsou správné inkontinenční pomůcky

Kvalitní pomůcky pro pacienty s únikem moči výrazně zjednodušují a zpříjemňují...

Inkontinenci řeší těhotné ženy, senioři i muži po operaci prostaty

S inkontinencí by se měl každý svěřit svému lékaři. Stud není namístě. Současná...

Inkontinenční vložka může být zcela spolehlivá, a přesto diskrétní

Mnoho žen i v dnešní době stále řeší ochranu před úniky moči tím, že si kupují...

Evokované potenciály

Evokované potenciály (EP) je elektrofyziologické lékařské vyšetření sledující...

Doporučujeme

Čtěte více

Jaké jsou současné možnosti léčby kostních metastáz?

Dceřiná ložiska zhoubného nádoru zakládaná v kostech, takzvané kostní metastázy,...

Jaké jsou typy očních onemocnění?

Nebezpečí očních nemocí spočívá v tom, že vedou nejen ke zhoršení zraku, ale...

Jaké jsou vaše požadavky na partnera?

Když si vybereme partnera rozumem, možná nebude spokojené naše srdce. Využijeme-li...

Jaké jsou Vaše sexuální fantazie?

Ráda bych někdy zkusila milování se ženou, přítel by se mohl koukat, případně...

Jaké komplikace mohou kostní metastázy vyvolat?

Bolest a zlomeniny kostí, poruchy hybnosti končetin, ale také únava, zvracení...

Jaké letos pojišťovny nabízejí příspěvky na očkování proti klíšťovce?

Všechny české zdravotní pojišťovny nabízejí v nějaké formě finanční příspěvek,...

Jaké mám s kostními metastázami vyhlídky?

Možná jste narazili na tvrzení, že rozšíření zhoubného nádoru do kostí představuje...

Jaké metody rehabilitace pomáhají od bolesti kloubů?

Současná nabídka rehabilitační péče o jedince trpící osteoartrózou je rozsáhlá....

Jaké mýty panují o cukrovce?

Máme se obávat cukrovky, když si osladíme čaj a pocukrujeme bábovku? Nesmí se...

Jaké organizace se zabývají péčí o zrakově postižené?

Lidé se dostávají do situací, které jim převrátí život naruby. Když začnete...

Jaké povolání vybrat dětem s JIA

Ačkoliv juvenilní idiopatickou artritidou trpí především děti a v dospělosti...

Jaké problémy s močením způsobuje roztroušená skleróza

Problémy s močením pravděpodobně nepatří mezi záležitosti, o kterých byste se...

Jaké to skutečně je, žít s roztroušenou sklerózou? Bez mýtů a pověr

Spousta lidí dnes vyhledává a věří informacím na internetu. Některé z nich ale...

Jaké vitaminy působí proti bolesti?

Bolest je velmi nepříjemný pocit, kterého se všichni chceme co nejdřív zbavit....

Jako Jekyll a Hyde. Mít v sobě dvě osoby není schizofrenie

V jednom těle, v jediném člověku skutečně mohou existovat dvě zcela odlišné...

Jakou roli hraje čas v diagnostice rakoviny prsu? Naprosto zásadní

Strach, který se ženy zmocní v okamžiku nálezu bulky v prsu, je jistě obrovský,...

Jaký druh rakoviny mě může ohrozit?

V životě se s rakovinou setká každý třetí člověk v republice, a každý čtvrtý...

Jaký je rozdíl mezi citlivou a alergickou pokožkou a jak o problematickou pleť pečovat?

Pro citlivou pokožku je typické, že svědí, pálí a výjimkou při ní nejsou ani...

Jaký má covid-19 průběh u pacientů s RS?

Máte se kvůli roztroušené skleróze bát covidu-19? Budete mít kvůli ní horší...

Jaký může mít kojení vliv na vývoj lupénky?

Většina maminek si v průběhu těhotenství přeje, aby mohly své dítě kojit. Nejinak...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#