#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolest při sportu je výstražným majákem našeho těla, neignorujte ji

Bolest k pohybu nepatří Martin Ježek 27.12.2018
Bolest je výstražným majákem našeho těla, který hlásí, že něco není v pořádku.

Hýbat by se měl každý, zvlášť v dnešní době, kdy má většina z nás sedavé zaměstnání. Pokud ale nemáte profesionálního trenéra, který vám umí sportovní aktivity naplánovat, je důležité vědět, jak si sportu dopřát plnými doušky a zároveň se při něm vyhnout zbytečným zraněním. Na rady pro „obyčejné sportující smrtelníky“ jsme se zeptali vedoucí fyzioterapeutky pražské FYZIOkliniky Mgr. Ivy Bílkové.

Jaký sport byste doporučila, pokud člověk se sportem teprve začíná?

V první řadě je dobré brát na zřetel osobní preference. Jistě jsou sporty, které jsou z pohybového hlediska zdravější, ale je vždy lepší začít s něčím, u čeho vydržíte, s něčím, co vás baví a co bude jak fyzicky, tak psychicky prospěšné. Při výběru zdravého sportu se můžeme řídit několika otázkami: Je to pohyb zapojující rovnoměrně celé tělo? Je člověku přirozený? Nedochází při něm k přetěžování určitých partií? Podle těchto kritérií se dají nejčastěji doporučit plavání, běhání, turistika či rychlochůze, nordic walking, jóga a její variace nebo některé druhy bojových sportů, například taiči. Mohou sem být zařazeny i dnes tak moderní fitness, street workout nebo crossfit, pokud jsou dobře vedeny a prováděny s rozumem.

Jak důležité je mít při sportování harmonogram a cíl?

Cíl motivuje a bez systému často nevidíte výsledky. Nejideálnější je zvolit si postupné reálné cíle vedoucí k vytouženému finiši. Například když začínáte s běháním, postavte si každý měsíc za cíl různé vzdálenosti, třeba jen 2 kilometry na začátek, s tím, že do roka chcete zvládnout 15 nebo 20 km. Běžet maraton není nijak zvlášť zdravé, ač je to velmi populární.

Co je při amatérském sportování nejdůležitější?

Klíčové je, aby vás sport bavil, dokázali jste si při něm aktivně odpočinout a nebyla to pro vás jen povinnost. Samozřejmě byste měli znát správnou techniku dané aktivity a cvičit přiměřeně intenzivně a dlouho, abyste při ní předešli zraněním.

Jak se v začátcích sportování vyhnout bolesti?

Záleží na povaze sportu. Obecně však platí, že výrazné bolesti svalů neboli svalové horečce je dobré předcházet dvěma způsoby. První je snížení intenzity tréninku. Pokud je to ve zvoleném sportu možné, měla by zátěž, kterou na tělo nakládáte, být vždy úměrná vašemu fyzickému stavu a síle. Tak se zbavíte větších bolestí a zároveň předcházíte úrazu. Druhým a důležitějším, i když často opomíjeným způsobem je možnost regenerace. Naše tělo po výkonu potřebuje čas a prostředky pro „vzpamatování se“ z následků sportu. Jedná se zejména o úpravu jídelníčku, dostatek tekutin, doplňky výživy, masáže, protažení namožených svalů a kvalitní spánek. Doporučuji i manuální nebo přístrojovou lymfodrenáž, která zajistí vyšší odvod odpadních látek ze svalu, zmenší otok přetíženého svalu a tím zlepší přívod kyslíku a živin do tkáně.

Co když mám trochu víc kil? Mám je, dřív než začnu sportovat, shodit? Nejsem tak ohrožen větším rizikem zranění při sportu?

Není třeba hubnout, abyste mohl sportovat. Naopak hubnout bez pohybu je mnohem těžší. Avšak máte-li nějaké to přebytečné kilo, je vhodné vyvarovat se zpočátku sportům, u nichž dochází k velkým nárazům, jako jsou běh, míčové hry, gymnastika apod. Pokud máte větší nadváhu, je nejlepším způsobem, jak začít, chůze, rychlochůze nebo nordic walking. Přeceníte-li svoje schopnosti a vrhnete se rovnou na náročné sporty s dominantními švihovými, silovými nebo dopadovými prvky, je pravděpodobnost úrazu větší.

Dá se přepínání předcházet?

Pokud se vám často zablokují záda, začne bodat v rameni nebo se objeví jiný obdobně nepříjemný problém, nastala někde chyba. Najedeme ji většinou na dvou místech, která jsou spolu úzce spojena. Prvním je nedostatek síly. Nemluvíme zde o velikosti bicepsu či vyrýsovaném břichu, ale o svalech, které naše tělo stabilizují. Druhým problémem je provedení pohybu. V důsledku úrazu, nedostatečné stabilizace či jiných příčin se naše tělo často naučí provádět základní pohyby špatně. Tyto nové pohybové vzory jsou neekonomické a dlouhodobě vedou k přetěžování určité oblasti. Propojením těchto dvou problémů se dostáváme do začarovaného kruhu – děláme špatně pohyb, protože chybí stabilita a stabilita se nadále oslabuje, jelikož pohyb, který by ji posiloval, provádíme špatně. Abychom těmto problémům předešli, je vhodné navštívit odborníka, ať ortopeda, nebo fyzioterapeuta, vysvětlit mu obtíže a zkusit s jeho pomocí najít řešení.

Proč je při sportování důležité protahování?

Před sportem je dobré zatěžované partie rozhýbat do maximálního rozsahu. Rozkroužit ramena, rozhýbat záda, uvolnit kotníky atd. Tím klouby připravíte na nadcházející zátěž. Pokud chcete trochu povzbudit i svaly, zařaďte takzvaný rychlý stretch neboli hmitání. Hmitání nás sice nijak neprotáhne, ale nabudí svaly k činnosti. Ale pozor, při hmitání přecházející přes naše přirozené volné rozsahy vytváříte mikrozranění ve svalech a šlachách. Po tréninku by mělo přijít protažení pomalé do maxima s výdrží minimálně 15 vteřin v každé poloze. Tento způsob svaly uvolní a zbaví vzniklého napětí. Kombinace těchto dvou technik pomáhá při regeneraci, předchází zranění a obecně zlepšuje vnímání vlastního těla. 

Jaká jsou nejčastější zranění a při jakých sportech k nim dochází?

Nejčastěji se setkáváme s podvrtnutími spojenými s pohmožděním měkkých tkání, jejich natržením nebo přetržením. Při kontaktních sportech jsou běžná vymknutí a neúplná vykloubení, při nichž dochází k částečnému nebo úplnému vyskočení kloubní hlavice ze své jamky. V případě, že se jedná o vrcholovou úroveň sportu, nejsou vzácné ani zlomeniny. U běžeckých sportů trpí především kolena s kotníky. Alespoň částečnému poškození vazů a menisků se nevyhne téměř žádný fotbalista. V oblasti silových sportů zase převažují úrazy svalů, jejich natržení či přetržení. To samé platí u šlach. Zejména vzpěrači těžkých vah by měli bedlivě dávat pozor na svá bedra a výhřezy plotének.

Dá se, jak se lidově říká, bolest při pohybu „rozchodit“?

Bolest je výstražným majákem našeho těla, který hlásí, že něco není v pořádku. Ignorovat ji při sportu je prvním krokem k úrazu. A je jedno, zda se jedná o bolest v rameni při benchpressu, přeskakování v koleni při běhu, nebo bodnutí při golfovém odpalu. Vždy bychom měli tomuto signálu věnovat pozornost a „nerozcházet“ ho. Příčinou bývá špatná technika prováděného pohybu s nedostatečnou stabilizací v daném segmentu. Chronické přetěžování není jen bolestivé, hrozí, že způsobí strukturální poškození. Nebo se bolestí ozývá již existující strukturální poškození vzniklé mimo sport.

Pokud si něco namůžu, pomůže mi zklidňující mast, nebo mám raději rovnou sáhnout po prášku?

Pokud se jedná o svalovou bolest způsobenou intenzivním tréninkem, měla by stačit zklidňující mast spojená s masáží bolavého svalu.

Co dělat, když mazání ani po dnech nepomáhá a stav se zhoršuje?

Pokud se stav nadále zhoršuje, je namístě vyhledat ortopeda, traumatologa nebo fyzioterapeuta. Když si nejste jistí, ke kterému specialistovi zajít, navštivte obvodního lékaře a ten už vás k němu nasměruje.

(maj)

Autor článku: Martin Ježek
Líbil se vám článek?
+13
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Sportem ku zdraví… ale s rozumem!

Touha po zdraví, boj s nadbytečnými kilogramy a lákavá představa štíhlého těla...

Může sport utlumit sexuální touhu?

Může mít silový nebo vytrvalostní sport vliv na sexuální aktivitu, případně...

I sport může mít vliv na plodnost!

Sportem k trvalé invaliditě? Rozhodně ne! Cvičení je totiž dobré pro fyzické...

Chřipka a sport

Pravidelný pohyb obecně pomáhá zvyšovat odolnost proti chřipce. Ani trénovaný...

Od vrcholového sportu k osteoporóze

Za posledních třicet let významně vzrostl počet žen věnujících se profesionálně...

Sport v těhotenství: za určitých podmínek rozhodně ano!

<p>Sport v těhotenství přináší určitá rizika, ale také mnoho výhod. Jaké zásady...

Sport skutečně pro všechny

O prospěšnosti sportu jistě nikdo nepochybuje. Co platí o zdravých lidech, platí...

Díky sportu zdravější? No jasně!

Jakou roli hraje sport ve vašem životě? Jste nadšenec do každé pohybové aktivity,...

Ani s IBD se nemusíte omezovat při sportu

Pohybem ku zdraví. Obecně známá věc, ale že by to platilo i o střevech? Je to...

Hemofilie a zimní sporty: které ano, kterým se raději vyhnout

Sport a tělesná aktivita by měly patřit do života každého jedince. Člověk, který...

Doporučujeme

Čtěte více

Bolest hlavy: běžná obtíž, nebo veliký malér? Zjistěte, jak jste na tom vy

Většina bolestí hlavy neznamená žádný závažný problém. Ovšem ve výjimečných...

Bolest hlavy: Čím je způsobena a jak se jí vyhnout

Bolest hlavy – podle odborníků častěji ženská než mužská záležitosti. To ale...

Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?

Bolest je často chápána jako nutné zlo, které je třeba přetrpět. Občas ale může...

Bolest kloubů a suché oči – co mají společného?

<p>Artritida je většinou spojována s bolavými klouby a poruchou pohyblivosti....

Bolest na hrudi mohou vyvolat i žaludeční vředy

Mnoho lidí si při bolesti na hrudi pomyslí: infarkt. Přesto však bolest na hrudi...

Bolest na hrudi po rozčilení nebo při chůzi do schodů? I tak vypadá angina pectoris!

Angina pectoris nemá nic společného s bolestí v krku. Jedná se o závažné onemocnění...

Bolest nepodceňujte, může vám zachránit život!

Přestože bolest obvykle vnímáme jako něco obtěžujícího, existují chvíle, kdy...

Bolest po totální endoprotéze – jak si pomoct bez zbytečné chemie

Velké operace, jako je výměna kyčelního kloubu, s sebou často přinášejí i strach...

Bolest po užití potratové pilulky – jak ji zvládnout?

Také u nás je dostupná alternativa k chirurgickému ukončení těhotenství – tzv....

Bolest při sexu - jak se vyrovnat s obtížemi?

Před několika lety jsem žila s přítelem, se kterým jsem byla asi dva roky. Pak...

Bolest u dětí

Bolesti u nejmenších dětí jsou často obtížně zjistitelné. Podcenění léčby bolesti...

Bolest v krku – co vše může znamenat a jak na ni?

Bolest v oblasti krku může mít nejrůznější příčiny. Některé jsou zcela banální,...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém

Stává se vám často, že vás bolest zad doslova vyřadí z provozu? Může se jednat...

Bolesti hlavy

A je to zase tady. Rychle najít klidné místo, kde mě nikdo nenajde. Zase ten...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy provází lidstvo od nepaměti. Bolest hlavy může mít záchvatovitý...

Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě

Tato velmi častá potíž patří k nejběžnějším zdravotním problémům obecně. Během...

Bolesti krční páteře a homeopatie

Na pocit zatuhlého krku a bolesti při každém pohybu si někdy v životě stěžoval...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#