#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Menopauza a homeopatie

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 27.11.2018
S nárůstem délky života se tato etapa v životě každé ženy stává důležitější v mnoha ohledech

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Patří mezi ně například návaly horkosti, nervově psychické potíže a řada dalších. Mnoho žen se proto ptá: „Je možné tyto projevy nějak zmírnit?“ Odpověď je jednoduchá − ano, je. A pomoci nám s tím může například homeopatie.

Menopauza, tedy období vyhasínání hormonální aktivity vaječníků, a tím pádem i ukončení plodného období života, představuje pro ženy velmi výraznou životní změnu a novou životní etapu. Ještě na počátku minulého století se o tomto problému příliš nevědělo, proto se o něm ani moc nemluvilo. Nicméně s nárůstem délky života se tato etapa v životě každé ženy stává důležitější v mnoha ohledech. V současné době v ní totiž ženy prožívají v podstatě třetinu svého života.

Problémovým obdobím bývá především premenopauza, někdy také označovaná jako perimenopauza. Jedná se o období vyhasínající funkce vaječníků, nepravidelnosti menstruace před jejím vymizením, spojené s celou řadou příznaků. Jejich intenzita a prožívání je velmi variabilní a individuální. Za menopauzu jako takovou je potom považováno období více než jeden rok od úplného vymizení menstruace.

Příznaky spojované s menopauzou

  • Nepravidelné menstruační cykly − vyskytují se u 70−90 % žen.
  • Návaly horkosti − trpí jimi až 75 % žen.
  • Nervově-psychické potíže − menopauzu často doprovází problémy, jako jsou poruchy nálady, úzkosti, deprese, podrážděnost, poruchy spánku a další psychické problémy.
  • Nárůst tělesné hmotnosti a změna tělesné konstituce.
  • Bolesti prsou. 
  • Problémy s kvalitou vlasů, nehtů a kůže. 
  • Problémy s močením − mohou se projevit například v podobě opakované infekce nebo inkontinence.

Samostatnou kapitolou jsou pak vlastní gynekologické potíže, jako jsou myomy, polypy nebo vaječníkové cysty, a v neposlední řadě také osteoporóza.

Hlavní homeopatické léky menopauzy:

Podle obrazu návalu horkosti lze využít jeden z těchto dvou léků. Podávají se obvykle při každém návalu v jednotlivých dávkách po 5 granulích, čili i několikrát za den:

  • Belladonna 9 C je homeopatický lék účinný na návaly spojené se zrudnutím a zpocením obličeje.
  • Sanguinaria canadensis 9 C je homeopatikum vhodné na návaly se zrudnutím tváří a pocity pálení bez doprovodného pocení.

Pro celkové zlepšení zdravotního stavu je nejdůležitější zvolit pro danou ženu tzv. terénní homeopatický lék, který se vybírá nejen na základě tělesných potíží, ale i podle psychického rozpoložení. Z následujícího výčtu se lék, který nejvíc odpovídá profilu a potížím ženy, podává v ředění 15 C v dávce 1× denně 5 granulí. Se zlepšením se intervaly prodlouží na týdenní podávání.

  • Lachesis je hlavním homeopatickým lékem na premenopauzu. Jejím nejcharakterističtějším příznakem je totiž všeobecné zhoršení před začátkem menstruace či jejím vynecháním a pak výrazné zlepšení s nástupem menstruace. Zhoršení probíhá na úrovni psychiky a často se projevuje hádavostí, podezřívavostí, žárlivostí a především výraznou upovídaností. Tu ale může vystřídat i období mlčenlivosti. V tělesné rovině se potíže projevují jako návaly spojené s bušením srdce a horkým potem, ale současně s pocitem studených nohou. Dalším typickým příznakem premenopauzy může být to, že ženě začne vadit těsné oblečení kolem krku, které v ní vyvolává pocity dušení a škrcení. Ženy, které potřebují tento lék, mívají zvýšený sexuální apetit. V některých případech může být Lachesis potřeba i v pozdějším věku, kdy žena udává, že se už od začátku menopauzy necítila být nikdy zdravá.
  • Sulfur je homeopatikum určené pro velmi horkokrevné ženy, které se snadno potí a nesnesou teplo v jakékoliv formě. Mohou zažívat pocity pálení a svědění různě po těle, někdy i v oblasti pohlavních orgánů. Zejména ve stoje je pak může zaskočit nepříjemný pocit, jako by jim měla děloha a ženské orgány vypadnout pochvou ven. V tomto období se u nich může poprvé objevit i kolísavý vysoký tlak. V psychické rovině se většinou jedná o ženy optimistické, veselé a společenské.
  • Sepia officinalis patří mezi léky velmi často indikované ženám v období menopauzy. Vhodná je zejména pro ženy, které se v této životní fázi cítí vyčerpané, opotřebené, slabé a plačtivé. Bývají pesimistické, s břitkým humorem. Nesnáší jakékoliv pokusy okolí o útěchu či společnost a snadno při nich vybuchnou. Mohou také cítit nezájem až odpor vůči svému manželovi a dětem. Takové ženy jsou většinou podrážděné před menstruací, ale i v jejím průběhu. Návaly u nich často probíhají od pánve směrem nahoru a jsou doprovázeny výrazným pocením. Navíc mohou trpět také na migrény, hemeroidy či žlučníkové potíže. Většinou mají v oblibě kyselá jídla a pití. Jejich stavy se celkově zlepšují pohybem, intenzivním cvičením a na čerstvém vzduchu.
  • Thuya occidentalis je homeopatikum vhodné pro ženy, které v životě braly hodně antibiotik, případně dlouhodobě antikoncepci nebo kortikoidy či prodělaly řadu gynekologických infekcí. Kromě toho se u nich mohou vyskytnout četné myomy, cysty, polypy nebo bradavice. Tyto pacientky mívají sklony k obezitě, zejména v oblasti trupu, ruce a nohy však mohou mít štíhlé. Mají také sklony k zadržování vody a nárůstu hmotnosti. I když jsou většinou zimomřivé, hodně se potí s výrazným zápachem. V psychické rovině zažívají časté pocity strachu, zejména ohledně rakoviny. Občas mohou mít až lehce paranoidní myšlení.
  • Graphites pomáhá ženám, které jsou bledé, pomalé a zimomřivé. Mají výrazné tendence k nárůstu váhy. Jejich pokožka bývá studená, bledá a suchá, což může celkově připomínat obraz snížené funkce štítné žlázy. Jejich krvácení bývá slabé a krev je většinou světlého odstínu. Mohou mít i výrazné sklony k zácpě.
  • Calcarea carbonica je homeopatický přípravek pro ženy spíše obézní, které mají sklony k cukrovce, vyššímu tlaku, kamenům (ať už ve žlučníku, či v ledvinách) nebo potížím s klouby. Před menses mívají zvětšená a bolestivá prsa a samotná menstruace u nich bývá velmi silná. Případné návaly většinou doprovází pocity pálení na temeni. Tyto pacientky jsou většinou zodpovědné, pracovité a mohou trpět obavami z budoucnosti a z toho, že už nikdy nebudou zdravé.
  • Natrum muriaticum se hodí pro ženy, které jsou spíše uzavřené a mívají sklony k depresi. Po gynekologické stránce si takové pacientky mohou stěžovat na suchost pochvy, bolesti a odpor k sexu. V tělesné rovině si pak mohou stěžovat na bolesti zad nebo migrény, které se zhoršují pobytem na slunci. Charakteristická je pro tyto ženy velká chuť na sůl a studené nápoje.
  • Pulsatilla je homeopatikum vhodné pro emocionálně labilní ženy, které mívají proměnlivou náladu s tendencí k plačtivosti. Většinou mají neustálou potřebu, aby je někdo podporoval a utěšoval. Jejich krvácení bývá taktéž velmi nepravidelné a proměnlivé i z hlediska jeho intenzity. Typickým příznakem je krvácení, které probíhá pouze ve dne. Celkově se stav takových pacientek zhoršuje v teple, v uzavřených místnostech a po konzumaci tučných jídel.
  • Aurum metallicum je homeopatikum vhodné pro velmi pracovité a zodpovědné ženy, které mohou mít sklony ke špatné náladě, melancholii i depresi. Ta se u nich většinou dostavuje při jakémkoliv neúspěchu v práci. Často trpí vysokým tlakem, nepravidelným srdečním rytmem a návaly horkosti spojenými s tmavým začervenáním obličeje. Jejich krvácení bývá velmi silné a často ho způsobují, či dokonce zhoršují myomy.

Změna stravy může pomoci

Zohledníme-li všechny potíže související s menopauzou, může být pro dosažení úspěchu vhodným řešením i změna stravy. Doporučení jsou následující:

  • Preferujte celozrnné potraviny, luštěniny a zeleninu.
  • Do svého jídelníčku zařaďte sóju a další sójové produkty, jako je miso nebo tofu. Zdravé je také lněné semínko. Sója totiž obsahuje mnoho rostlinných hormonů fytoestrogenů, které jsou pro tělo prospěšné. Je známo, že Japonky konzumující uvedené potraviny mívají nejmenší problémy s menopauzou na světě.
  • Esenciální mastné kyseliny, které jsou obsaženy ve sladkovodních rybách, tuňákovi i v tresce, prospívají srdci. Navíc prospívají také pokožce.
  • Vitamin E pomáhá u žen regulovat produkci hormonů estrogenů.
  • Šalvěj podávaná zejména ve formě čaje zmírňuje intenzitu pocení při návalech.
  • Vynechejte červená masa, nasycené tuky a sycené nápoje, které vyplavují vápník z kostí.
  • Vyvarujte se také kofeinu i alkoholu, které ještě zhoršují příznaky návalů.
Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+76
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatie může pomoci v léčbě neplodnosti

Pokud nemůžete otěhotnět, možná vás už napadlo zkusit ovlivnit neplodnost nějakou...

Máte problémy s vlasy? Možná pomůže homeopatie

Potíže s kvalitou vlasů se týkají jak žen, tak mužů. Pro mnohé je to velmi citlivá...

Homeopatie může pomoci každému, je jen třeba znát její možnosti a omezení

Stále více přibývá lidí, kteří spoléhají na sílu homeopatie. Ta pro mnohé z...

Může s nadváhou pomoci homeopatie?

Být štíhlý, fit a sexy, to je trend moderní doby. O možnostech použití homeopatie...

V léčbě menopauzy vedou hormony

Období ženské menopauzy často provázejí nepříjemné projevy. Zejména ty fyzické...

Jak mohou homeopatika pomoci při menopauze

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Ženy obtěžují nejen...

Má homeopatie šanci vyléčit to, co medicína neumí?

Každý rok je to stejné: přijde "vaše" období a vy se můžete uškrábat. Zase atopický...

Homeopatie není podivínská myšlenka

Každý organismus se snaží uchovat si zdraví a být v rovnováze. Většinou k tomu...

Bolesti krční páteře a homeopatie

Na pocit zatuhlého krku a bolesti při každém pohybu si někdy v životě stěžoval...

Předčasnou menopauzu zvrátit nelze, řeší se pouze obtíže s ní spojené

<p>Průměrný věk, ve kterém se dostavuje menopauza, je 51 let. Některé ženy ale...

Doporučujeme

Čtěte více

Melatonin – signál noci

Melatonin, tedy látka zodpovědná mj. za to, že dobře (nebo špatně) spíme, byl...

Melatonin je "pomalejší", ale zároveň bezpečnější než hypnotika

Při bezesných nocích si nepřejeme nic jiného než se večer rychle ponořit do...

Melatonin je bezpečnou léčbou nespavosti u seniorů

Problémy se spánkem nás mohou zastihnout v jakémkoliv věku. Většinou se obrátíme...

Melatonin pomůže s nespavostí

Zdálo by se, že využití hormonu melatoninu je zcela jasné. Jeho jediným definitivně...

Měli slávu a úspěch a také – zelený zákal

To, že je někdo slavný a ve svém oboru uznávaný, ještě neznamená, že je ušetřen...

Méně známá sestra hemofilie aneb Když chybí srážecí faktor VII

Nejčastější poruchy srážlivosti – hemofilie A a B a von Willebrandova nemoc...

Mění se často názvy a vzhled vašich léků? Pozor na vynechání

Léky zvané generika obsahují stejnou léčivou látku jako originální přípravky...

Meningokok - při objevení příznaků je třeba jednat rychle!

Hnisavý zánět mozkových blan způsobený meningokokem patří k nejznámějším a nejzákeřnějším...

Meningokoková infekce: se ztuhlým krkem vyrazte hned k lékaři!

Diskotéková nemoc – i tak se někdy říká nebezpečné meningokokové infekci. Přestože...

Menopauza – jeden z hlavních viníků inkontinence u žen

Močová inkontinence postihuje v průběhu života až 50 % žen, nejvíce v období...

Menopauza je zátěží i pro močové ústrojí – není ale důvod se s tím smířit

Mimovolní únik moči člověka výrazně omezuje v každodenním životě. Jen malá část...

Menopauza před čtyřicítkou: ohroženému srdci pomohou hormony

Pohlavní hormony, estrogeny, jsou pro každou ženu důležité. V období před menopauzou...

Menopauza ve 24 letech? Problém (nejen) topmodelek

Menopauza čeká dříve nebo později každou ženu. Je přirozené, že mezi 45–55 lety...

Menstruace - normální cyklus a poruchy krvácení

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy. Pojem...

Menstruační vložky při úniku moči nepomohou. Tady je 8 důvodů

Mnoho hygienických pomůcek na trhu speciálně řeší nechtěný únik moči. Přesto...

Menší výška dítěte nemusí hned znamenat poruchu růstu

S narozením dítěte se od základů změní život nejen maminky, ale i celé rodiny....

Mentální anorexie může ovlivňovat růst dítěte

Nové výzkumy nasvědčují tomu, že dospívající dívky s mentální anorexií mohou...

Mentální retardace

Inteligenční schopnosti jsou v populaci velmi rozmanité. Jsou lidé průměrní,...

Měření cévního věku – už jste o něm slyšeli?

Určování cévního věku je novým trendem moderní medicíny. Odhaduje se pomocí...

Měření nitroočního tlaku

Vyšetření nitroočního tlaku indikuje a provádí oční lékař. Používá se při podezření...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#