Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nechte si změřit plicní věk. Zjistíte v jaké kondici jsou vaše plíce.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7357x )

Plíce jsou jeden ze životně důležitých orgánů. Mají hned několik funkcí, z nichž nejvýznamnější je výměna dýchacích plynů, tedy kyslíku a oxidu uhličitého. Pokud tato funkce správně nefunguje, nastávají závažné zdravotní komplikace.

shutterstock.com

Závažná onemocnění plic jsou na celém světě třetí nejčastější příčinou smrti, v České republice mají ročně na svědomí nejméně desetinu všech úmrtí. Včasný záchyt a moderní léčebná péče by pomohly tato hrozivá čísla zlepšit. Lidé příznaky často ignorují a nechají nemoc napáchat škody, které již nelze vrátit. Jenom u chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) o své chorobě neví zhruba 450 000 Čechů, statisíce lidí netuší, že mají astma. Přestože se jim špatně dýchá, k lékaři nejdou. Podceňování nemoci se často ukazuje jako fatální. Jenom na CHOPN v ČR ročně zemře přes 3 500 lidí, tedy o 70 % více než v posledních 10 letech.

Čtěte také: 10 zásad jak se vyhnout chronické obstrukční plicní nemoci

Jedním z prvních signálů, že se s našimi dýchacími cestami něco děje, bývají častější infekce horních dýchacích cest a snížená tolerance zátěže, kdy se člověk zadýchává už při běžných denních aktivitách. Čím dřív se onemocnění plic a dýchacích cest odhalí, tím dřív je možné začít potřebnou léčbu. Některé plicní nemoci nejsou vyléčitelné, například průduškové astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc, ale léčbou dokážeme jejich průběh zpomalit a tím prodloužit nemocným život. I proto je dobré si zajít na orientační měření plicního věku do lékárny. Měření plicního věku je screeningová metoda, která nestanovuje diagnózu ani nenahrazuje lékařské vyšetření. Jejím cílem je včasný záchyt nemocných a prevence závažných plicních chorob.

Kdy bychom si měli zajít na kontrolu plic?

Máte vy nebo někdo ve vašem okolí během tělesné aktivity potíže s dechem, jste kuřák, bývalý kuřák, nebo trpíte dlouhodobým kašlem? Měli byste zpozornět. Možná je váš plicní věk vyšší než ten skutečný a vaše tělo přijímá oproti svým potřebám příliš málo kyslíku. Vysoké stáří plic poukazuje na možná onemocnění dýchacích cest jako CHOPN čili chronické obstrukční plicní nemoci, nebo astma.

Mezi rizikové skupiny se dále řadí všichni starší 40 let, lidé, kteří přicházejí do styku s jemným prachem, průmyslovými nebo automobilovými zplodinami i ti, kdo bydlí u rušných silnic a v aglomeracích. A samozřejmě všichni kuřáci.

Čtěte také: "Lehká" cigareta, také cigareta

Co je plicní věk?

Plicní věk je pojem zavedený pro laiky, aby lépe pochopili, že stáří jejich plic může být vyšší než jejich reálný věk. V takovém případě jejich tělo přijímá oproti svým potřebám příliš málo kyslíku. Vysoké opotřebování, tedy vyšší stáří plic pak může způsobovat četná onemocnění dýchacích cest, například chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo astma.

Výše plicního věku napovídá mnohé o funkčnosti vašich plic. Pro určení jejich stáří slouží hodnota FEV1 neboli jednovteřinová vitální kapacita. Tu získáte pomocí speciálního plicního testu. Ovlivňují ji faktory jako:

  • pohlaví
  • tělesné proporce
  • věk
  • celková fyzická kondice

Abyste se o kapacitě a stáří vašich plic dozvěděli více, můžete si nechat přeměřit plicní věk prostřednictvím testu plic. Díky tomu během několika minut zjistíte, v jaké kondici jsou vaše plíce ve srovnání s plícemi zdravého člověka.

Čtěte také: První příznaky rakoviny plic

Proč si nechat změřit plicní věk?

Na základě testu stáří plic zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem a zda jejich kapacita odpovídá zdravým plicím osoby stejného věku, pohlaví a výšky. Navíc dokážeme měřením odhalit možné potíže i v raném stadiu, což v případě nutnosti umožní zahájit potřebnou léčbu včas. Měření je určeno komukoli nad 18 let věku, kdo má potíže s dýcháním, ale i tomu, kdo se aktivně zajímá o svůj zdravotní stav.

Co vlastně měření plicního věku je?

Jedná se o speciální plicní test, při němž je změřena tzv. jednovteřinová vitální kapacita plic. Tato hodnota vás pomůže zařadit do věkové skupiny pacientů, ve které jsou podobné hodnoty nejčastější. V určení plicního věku hrají roli také další faktory, jako je pohlaví, tělesné proporce, věk nebo fyzická kondice. Orientační zkouška trvá jen několik minut. Pokud je jednovteřinová vitální kapacita oproti běžným hodnotám snížená, mělo by následovat vyšetření na specializovaném plicním pracovišti. Zde se funkce dýchacích cest a plic měří komplexním funkčním vyšetřením plic, v jehož rámci se provádí tzv. spirometrie, pletyzmografie, plicní difuze a vyhodnocují se hladiny krevních plynů.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

Jak vyšetření probíhá?

Trvá asi 10 minut. Lékárníci se pacienta vyptají například na nedávné nachlazení nebo osobně pociťovanou dušnost, do měřicího přístroje pak zadají tělesné rozměry, pohlaví a věk. Následně klienta vyzvou, aby zhluboka dýchl do digitálního přístroje a hned poté z naměřeného výsledku vyčtou jeho skutečné stáří plic, jež nemusí odpovídat jeho biologickému věku.

Jak často chodit na kontrolu plic?

Otázku, jak staré plíce máte, byste si měli nechat zodpovědět pravidelně alespoň jednou ročně. Proč? Faktorů ovlivňujících funkčnost těchto orgánů je mnoho a mnoho z nich můžete sami těžko ovlivnit. Několik let může vašim plicím přidat i pouhý dlouhodobý pobyt v průmyslových městech, kde je prašnost ovzduší přirozeně vyšší. Stejně tak vašemu zdraví neprospívá častý styk s kuřáky, a tudíž pasivní kouření. Nenechávejte své zdraví náhodě, jděte na kontrolu plicního dýchání.

První výsledky měření ukazují potíže u 20 % lidí

Přibližně 20 % lidí, kteří přišli do vybraných lékáren zkontrolovat stav svých plic, zjistilo, že jim nefungují správně. Lékárníci u nich za pomoci speciálního měřicího přístroje objevili určitou míru obstrukce. Ta se při měření projevuje tak, že člověk nedokáže vydechnout plyny z plic tak rychle, jak by měl. Znamená to, že člověk může trpět například chronickou obstrukční plicní nemocí nebo průduškovým astmatem. Návštěvníky s plicní obstrukcí posílají lékárníci k lékařům.

Podle výsledků měření v republice zatím v kategorii od 18–25 let a 50–65 plicní věk odpovídal věku biologickému, horší to bylo ve věkové skupině 26–49 let, kde byly plíce v průměru o 5 let starší, než odpovídalo věkovému průměru změřených v této kategorii. Dosud se v Poradnách pro plicní věk proměřilo 987 zájemců. Poradny jsou lidem k dispozici postupně až ve 270 lékárnách v ČR.

„Nejhorší je zatím situace v Ústeckém kraji, kde jsme jako v jediném regionu objevili extrémně závažnou formu obstrukce u 3 lidí. Kromě těchto závažných případů mělo mírnější formu obstrukce 50 lidí,“ říká Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou na Ústecku. Celkem si v tomto kraji přišlo plíce zkontrolovat 168 obyvatel, z toho 30 % změřených byli muži, 70 % ženy.

Podstatou vyšetření je měření rychlosti výdechu pomocí screeningového přístroje Vitalograph COPD-6. Výsledek každého vyšetřeného člověka lékárníci následně porovnají s normálními hodnotami zdravých osob. Na základě tohoto porovnání určí hypotetickou hodnotu tzv. plicního věku – tedy věku, kterému odpovídá funkce plic zjištěná během vyšetření.

Měření plicního věku začalo ve vybraných lékárnách v březnu tohoto roku. Za první tři měsíce přišla zjistit stáří a kondici plic necelá tisícovka zájemců – spíše ženy (660) než muži (327), nejčastěji starší 65 let. Největší zájem o měření měli obyvatelé Jihomoravského kraje, těch přišlo 296 a 11,5 % z nich mělo určitou formu plicní obstrukce. Pro srovnání v Ústeckém kraji obstrukcí trpí téměř 30 % změřených. Nejlépe dopadli lidé v Jihočeském kraji, kde přístroj ukázal „zelené“ – tedy zcela normální hodnoty – u 93,5 % návštěvníků lékáren. Zbytek lidí měl pouze mírnou obstrukci.
„Potkali jsme se i se zajímavými případy, kdy nám došel na měření pán s diagnostikovaným CHOPN, který nadýchal zcela normální hodnoty. Svěřil se nám, že se léčí alternativně, učí se například změně způsobu dýchání. Nejlepší výsledky měli sportovci,“ doplňuje PharmDr. Zora Zoubková ze znojemské Alphega lékárny.

Lékárníci budou v měření nadále pokračovat, seznam lékáren, ve kterých měření probíhá, lze najít na webových stránkách www.alphega-lekarna.cz.

Na měření plicního věku se musíte předem objednat a v některých lékárnách může být tato služba zpoplatněna.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce