Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rýma a záněty vedlejších nosních dutin: seriál o nemocech dýchacích cest

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 48295x )

Infekční rýma - nevyhýbá se dětem ani dospělým. Banalita, která je ale nepříjemná a přímo na ni lék neexistuje. Musí se prostě přežít. Pokud se při bakteriální rýmě infekce rozšíří do vedlejších nosních dutin, rázem jsme v situaci, se kterou ani antibiotika často nic nezmůžou.

shutterstock.com

Rýma a záněty vedlejších nosních dutin patří mezi tzv. infekce horních cest dýchacích. Jsou to velice častá onemocnění, které postihuji prakticky všechny věkové kategorie, zajímají nás však zejména u dětí. Právě v dětských kolektivech se tyto nákazy rychle šíří a nedozrálý imunitní systém dětského těla je nemusí vždy bez problémů zvládnout. Nejčastějšími původci infekcí horních dýchacích cest, kam řadíme dutinu nosní, vedlejší nosní dutiny, nosohltan a hrtan, jsou viry, ale některé jsou vyvolány i bakteriemi.

Rýma

Infekční rýma* je jedním z nejčastějších onemocnění horních cest dýchacích. Vyskytuje se v každém věku, pravidelně jí trpívají dětské kolektivy. Obvykle se jedná o postižení sliznice nosohltanu viry. Sliznice oteče, hůře se dýchá nosem a bývá narušen čichový smysl, což mylně označujeme jako ztrátu chuti. Nemoc nebývá nijak závažná, ale je nepříjemná – může být provázena únavou, horečkami a bolestí svalů a kloubů. Do několika dnů obvykle přestává. Léky na infekční rýmu v podstatě neexistují, obvykle se užívají protizánětlivé léky (coldrex, paralen apod), které jsou někdy kombinované s léky zmenšující otok sliznice (např. modafen). Účelem těchto léků je nicméně jen zastření příznaků, dobu nemoci nijak výrazně neovlivní.

(* Existuje i velmi častá alergická rýma, ta však nepatří mezi infekční choroby.)

Záněty vedlejších nosních dutin (sinusitidy)

Zánět dutin je nepříjemné infekční onemocnění, které spadá zejména do kompetence lékařů ORL (ušní-nosní-krční). Vedlejší (postranní) nosní dutiny jsou duté prostory uložené v kostech lebky. Tyto prostory jsou propojeny malými otvůrky s hlavní dutinou nosní.

Dojde-li k infekci dutiny nosní, sníží se obranyschopnost její sliznice a bakterie mohou proniknout do vedlejších nosních dutin. V dutinách se následně začne tvořit hnis a zduřelá sliznice může ucpat otvory spojující postiženou vedlejší dutinu s hlavní dutinou nosní. Pak se utvoří bludný kruh – infekce trvá, hnis se hromadí, nemůže odtékat, potíže narůstají.

Z příznaků se nejprve objeví rýma, která je následována bolestí v místě postižené dutiny - obvykle bolest tváře a čela. Bolesti jsou horší při změně polohy hlavy, například při předklonu. Vysmrkávání hustého hlenu či hnisu je také častým příznakem, někdy ve vysmrkaném obsahu mohou být i stopy krve. Nacházíme i zvýšenou teplotu, únavu, schvácenost a další chřipkové příznaky.

Při podezření na onemocnění lze provést rentgenový snímek dutin, který může ukázat zánětem změněnou zesílenou sliznici v nemocné dutině a obvykle i hladinu hnisu tamtéž. Důkladné vyšetření přímo v místě obtíží pak zajistí ORL lékař. Ten se pomocí speciálních nástrojů a zdroje světla může podívat do dutiny nosní a zhodnotit, zda je průchod mezi ní a postiženou dutinou průchodný.

Léčba pomocí antibiotik není příliš úspěšná, protože antibiotika se do dutin dostávají jen obtížně. Hromadící se hnis navíc vytváří výborné prostředí pro množení bakterií. Kombinace antibiotik s léky snižujícími otok sliznic dutiny nosní tak sice mohou být úspěšné, ale někdy ani to nestačí. Pak opět nastupuje ORL lékař, který provede punkci postižené dutiny. Dutina nosní se vystříká znecitlivující látkou, pak do ní lékař zavede trubicovitý nástroj, kterým prorazí stěnu dutiny nosní do nemocné vedlejší dutiny. Tím se zajistí odtok jejího obsahu a rychlejší vyléčení. Ani punkce není zcela stoprocentně úspěšná, i nově proražený otvor se může uzavřít a pak se punkce musí zopakovat.

V následujících dílech: Angína, zánět hrtanu a záklopky hrtanové, záněty dolních cest dýchacích.

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Přečtěte si také

Zánět močového měchýře: na vině je hygiena i nechráněný sex

Jak bolí srdce

Opar: trest za dovolenou

Pište své vlastní zkušenosti se záněty dýchacích cest do diskuse nebo na adresu redakce.

Celý seriál
Diskuse k článku
Jaroslav Jelínek
6x

Mám za sebou asi 30 let trápení s touto nemocí. Mohu potvrdit, že antibiotika, ani tzv. širokospektrální, nic neřeší, spíše jen dál zhoršují imunitu, a tím podporují rozvoj nemoci. Dostával jsem od lékaře antibiotika i pětkrát ročně, výsledkem byly problémy se srdcem (aritmie), vysoký krevní tlak, cholesterol a problémy s klouby a páteří. Řešením je podle mého názoru jen aktivizace vlastní imunity. Já jsem to dokázal na radu jiného lékaře přechodem na vegetariánství. Již po dvou týdnech se zastavil výtok hnisu, který před tím trval souvisle víc než rok, do dvou měsíců se upravil i cholesterol, a časem i tlak, a zmizely aritmie Po dvou letech jsem se cítil zdráv, jako nikdy před tím. Stav trvá, lidé kolem mne mohou kýchat a smrkat, mne se takové infekce dotknou zcela vyjímečně. Vlastní imunitu lze jistě aktivovat i jinak, ale to bych nechal odborníkům. Obávám se však, že jiná cesta, než aktivace vlastní imunity z takových chronických zánětů nevede, a nejlepším lékem je dobrá rada.

Zdeňka Čížková
3x

Já začala pít šťávu z červené řepy, údajně je to všelék, tak uvidíme. Nicméně se s tímto trápím v podstatě také celý život, antibiotika jsou skutečně o ničem, nicméně existují na těle spouštěče, které, když ponoříte do horké vody, tak vám trošku pomohou. Léčitelé zase říkají, že rýma a následné záněty bývají reakcí na stres. Nu, ať tak nebo tak, každý s tím zápasí po svém - já jdu zkusit tu řepu:-))

eva
1x

I já čtyřicet let bojuji s rýmou - tedy pořádnými záněty dutin. V posledních letech mi velmi pomáhá ZINEK a cucání slunečnicového oleje.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 13. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce