Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Přechozená chřipka může vážně poškodit zdraví dítěte

( Redakce | přečteno: 13649x )

Úporný kašel, lapání po dechu, sípání – typické příznaky chronického onemocnění plic, které dříve postihovalo především starší lidi. Dnes se ale problémy s dýcháním týkají i dětí a mladých lidí. Na vině je znečištěné ovzduší, cigarety a přecházení chřipky a dalších viróz.

shutterstock.com

I potíže, které vnímáme jako nemoci stáří, se dnes týkají i dětí. Patří mezi ně například chronická bronchitida nebo chronická obstrukční plicní nemoc.  Zvýšený výskyt těchto nemocí může souviset s vyššími hodnotami prachu, kouře a celkově více znečištěným prostředím.

 „Dýchacímu ústrojí neprospívá pobyt v místech s vysokou koncentrací prachu, kouře nebo výfukových plynů. Na poškození plicní tkáně a zhoršenému fungování plic se nejvíce podílí cigaretový kouř a to i jeho pasivní vdechování. Cigarety jednoznačně mohou vést až ke vzniku rakoviny plic nebo CHOPN. Všechny negativní vlivy – tedy z prostředí i kouření - se sčítají a nejvýraznější škodu mohou způsobit právě v dětském a mladém věku,“ říká MUDr. Vladimír Koblížek z Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty v Hradci Králové a člen výboru České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

Nebezpečí pro plíce znamenají i vleklé a opakující se infekce dýchacích cest. „Chřipka, zánět průdušek a další respirační infekce se mohou vracet. Pokud je dostatečně nevyléčíme, oslabují celý organismus. I banální onemocnění pak může přerůst ve větší zdravotní problém,“ doplňuje MUDr. Vladimír Koblížek.

Nemožnost pořádně se nadechnout výrazně omezuje veškeré aktivity člověka, u dětí způsobuje i psychické potíže. „Děti s dýchacími obtížemi se mohou cítit dříve unavené a mají častou školní absenci. Nezbývají jim síly ani na jejich mimoškolní aktivity. Navíc, na rozdíl od svých vrstevníků, musí trávit více času doma, někdy je potíže dovedou až k pobytu v nemocnici, což většinou špatně snáší i psychicky,“ říká profesor MUDr. Petr Pohunek, CSc., FCCP z Pediatrické kliniky UK 2. LF a Fakultní nemocnice v Motole a předseda České společnosti dětské pneumologie. Tyto choroby také ovlivňují chod celé rodiny a trápí pacienta po celý jeho život. „Děti a mladí lidé trpící neléčenými chronickými respiračními problémy se mohou postupně dopracovat k výraznému poškození funkce plic. Někdy se tak musí i v dospělosti vyvarovat některých činností a sportovních aktivit,“ doplňuje profesor Petr Pohunek.

5 tipů pro zdravé dýchání dětí

  1. Pokud jste kuřáci, nikdy před dětmi nekuřte. Jejich plíce poškozuje i pasivní kouření.
  2. Snažte se s dětmi trávit co nejvíce času v přírodě na čerstvém vzduchu, mimo rušné silnice a sídliště.
  3. Každou virózu a chřipku je třeba zcela vyléčit, oslabují totiž nejen celé tělo ale především dýchací ústrojí. Vy ani vaše děti nepřecházejte žádnou nemoc.
  4. Podporujte děti ve sportování. Jejich organismus bude odolnější a plíce zdravější.
  5. Nezanedbávejte se svými dětmi preventivní prohlídky u lékaře, během kterých lze případná respirační onemocnění včas odhalit. Poraďte se s dětským lékařem o vhodnosti očkování.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce