Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zanět hrtanu a záklopky hrtanové

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 71338x )

Kdo se někdy u svého dítěte setkal s dusivým štěkavým kašlem, nejenže na to nikdy nezapomene, ale už vždycky bude vědět, že laringitida je tu znovu, a místo teplého čaje bude ordinovat jako první pomoc otevřené okno a proud chladného vzduchu. Podzimní seriál o nemocech dýchacích cest pokračuje.

shutterstock.com

Zánět hrtanu (laryngitida)

Zánět hrtanu postihuje děti i dospělé osoby. Hrtan je důležitá část dýchacích cest. Směrem dolů ústí hrtan do průdušnice a směrem nahoru sousedí s nosohltanem, od nějž je při polykání oddělen záklopkou hrtanovou. Hrtan ovšem není jen jakási spojnice nosohltanu s průdušnicí. V hrtanu se totiž vyskytují dva důležité vazy. Jsou to tzv. hlasivky a jejich rozkmitání vydechovaným vzduchem je základem tvorby lidské řeči.

Nejčastější příčinou laryngitidy jsou virové infekce, které se šíří kapénkovou cestou. Viry mohou oslabit slizniční obranu a mohou pak být následovány bakteriální infekcí, to však není pravidlem.

Nemoc je často provázena klasickými chřipkovými příznaky – horečka, únava, bolesti kloubů, celková nevůle. Kromě toho se objeví důsledky podráždění sliznice hrtanu a hlasivek – suchý kašel, bolesti a pálení krku, chrapot. Nepříjemné pocity se stupňují při mluvení. Dramatické projevy bývají u dětí, které trpí dusivým štěkavým kašlem, jsou neklidné a dušné.

Kromě nálezu výše uvedených příznaků je vhodné provést výtěr dýchacích cest, který může při mikrobiologickém vyšetření zachytit přítomné bakterie. U virových zánětů při výtěru většinou nic zvláštního nenajdeme. Cenným vyšetřením je náběr krve a zjištění sloučeniny CRP, která vzrůstá při zánětech. Je-li zvýšení jen mírné, jedná se spíše o infekci virovou, při velkém zvýšení se s velkou pravděpodobností jedná o infekci bakteriemi.

Jako léčbu lze použít protizánětlivé léky, které používáme i u jiných virových onemocnění (paralen, coldrex apod). Při obtěžujícím kašli se předepisují léky, které ho tlumí (tzv. antitussika). Na podrážděný krk lze dávat obklady, což je spojeno s dočasnou úlevou. Je-li infekce bakteriálního původu, lze s úspěchem použít antibiotika.

Děti je při těžších projevech vhodné vzít k dětskému lékaři, který je vyšetří. Důležité je odlišit laryngitidu od EPIGLOTITIDY, která je mnohem vzácnější a nebezpečnější. První pomocí u dítěte s laryngitidou je otevřít okno a nechat ho vdechovat chladný vzduch. Chladný vzduch zklidní podrážděný hrtan a dítěti se uleví.

Zánět záklopky hrtanové (epiglotitida)

Akutní epiglotitida je život ohrožující bakteriální infekční onemocnění postihující malé děti (batolata a předškolní děti). Nemoc způsobuje bakterie známá jako hemofilus. K nákaze dochází obvykle vzdušnou cestou, bakterie se po vdechnutí usadí na sliznici dýchacích cest a začnou se množit. Záklopka hrtanová je útvar, který odděluje dýchací cesty od trávicích. Je ovládána svaly a reflexně se uzavírá, pokud přijímáme potravu a tekutiny. Pokud ji hemofilus napadne, mluvíme o epiglotitidě. Musíme dodat, že toto nebezpečné onemocnění se čím dál více stává raritou, což je důsledek očkování proti hemofilovi.

Při infekci záklopka oteče a zúží dýchací cesty. Po počátečních chřipkovitých příznacích se objeví bolest v krku, kašel a dušnost. Dítě je tiché a klidné, protože není schopno udýchat větší fyzickou námahu. Začne se bránit v případě, že se ho někdo pokusí položit na postel. Je to proto, že při uložení do vodorovné polohy se uzavřou dýchací cesty ještě více a riziko smrti udušením se ještě zvýší. Diagnózu stanoví pediatr, či lékař ORL, který se do dutiny ústní podívá speciálním zrcátkem. V něm uvidí oteklou záklopku za kořenem jazyka.

Nemocné dítě se musí monitorovat, dodat kyslík, zajistit dýchací cesty, podávají se antibiotika a ke zmenšení otoku se někdy krátkodobě podávají i kortikoidy.

Setkali jste se s laryngitidou nebo epiglotitidou? Pište své zkušenosti do diskuse nebo na adresu redakce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
eva
5x

Už nejsem žádné dítě je mi 38 let.rýma,bolest a pálení v krku,špatné polykání,chrapot až ztráta hlasu,bolest na hrudi,další den se přidá kašel i vykašlávání zeleného hlenu,teplota jen zvýšená tak 37,5.ležet se nedá dráždivý kašel,který dusí.obvodní lékařka mi řekla že jsem náchylná na viry a že to přejde at si vezmu paralen a nechodím na sluníčko.a at si zvyknu.jezdím jako průvodčí a bez hlasu to jaksi nejde.byla jsem i na krčním a tam mi napsala bioparox,a odpověd byla podobná at si zvyknu.tento rok už to mám podruhé!žádný výtěr ani odběr krve.proč vůbec k těm lékařům chodím když si informace scháním přes net?připadám si jako simulant a pořádně nakvašenej.takže si musím zvyknout a při dobrém průběhu se v noci možná zadusím.Přeji vám hodně trpělivosti jak s námi pacienty tak i z lékaři.Vzpomínáme.

ruzena
1x

Můj syn má 5 let a laringitidu má pravidelně každý rok v únoru.Vždy ráno okolo 4-5hodiny ranní má štěkavý kašel a dusí se.Musíme hned otevřít okno ikdyž jsou venku mrazy a hned se musí madýchat studeného vzhuchu podávám čípek Rectodelt 400 a hned volám záchranku.Dostane dvě injekce a 4 dny v nemocnici.Je to hrozné,ale hlavně nkdy nevíte ,kdy to přijde.

LADA
1x

Dnes již skoro 30ti letý syn,si toto zažíval od jeho 8 měsíců! Pak se tato nemoc skoro pravidelně vracela - po 10ti až 12ti měsících!Celkem4x - poslední byla v jeho 4 letech.Po této době se vše postupně sklidnilo.ALE - bylo to stresující období,nevěděli jsme,kdy se opět vrátí!V tehdejší době nám lékaři o té nemoci nic neřekli - syn byl v nemocnici týden ( kyslík a antibiotika).Dozvěděli jsme se jen,že je to KŘEČ V KRKU...nikdy dříve jsme o takové nemoci neslyšeli.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce