Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léčivé rostliny používané při zánětech dýchacích cest 6. část Š-Y

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12901x )

Šalvějová silice má výrazné protizánětlivé účinky. Třísloviny mají stahující účinky, což působí příznivě na zanícené sliznice. Abietanové kyseliny a jejich deriváty mají antibakteriální a antivirové účinky.

shutterstock.com

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Používanou částí jsou listy nebo nať, roste v rašelinných půdách a svoji výživu vylepšuje chytáním hmyzu. Pasivními pastmi jsou podlouhle vejčité, lepkavé listy se speciálními žlázkami. Na vrcholu stonku vykvétají v červnu a červenci.V minulosti se sbírala nať, která se sušila. Rostlina je zákonem chráněná. Obsahuje organické kyseliny, proteolytické enzymy, látky podobné katechinu. Přítomné látky zmírňují křeče a zvyšují sekreci dýchacích cest. Vnitřně se užíval nálev připravený z: 5g řezané sušené nati se přelijí čtvrt litrem vroucí vody a vše se nechá zakryté stát 15 minut. Přinášela úlevu při záchvatovitém kašli.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Ve volné přírodě se s ním lze setkat ve Středozemí, V minulosti byla tato zajímavá rostlina a její příbuzné druhy rozšířené. Intenzivním zemědělským využíváním luk se stává vitod hořký a jeho příbuzné druhy stále vzácnějšími. Dorůstá až 30cm a lodyha nese květenství modrofialových květů. Sbíranou částí je nať s kořenem. Suší se rychle ve stínu nebo umělým teplem do 45°C. Obsahuje třísloviny, malé množství silice, saponiny (senegín), glykosid gaulterín a hořčinu polygamarín. I když množství obsažených saponinů není velké, přesto příznivě působí při zánětech dýchacích cest. Při vnitřním použití ve formě nálevu působí na sliznici žaludku a reflexně zvyšuje vylučování řidších hlenů v dýchacích cestách. K snadnějšímu odkašlávání přispívají silice a glykosid. Nálev je vhodné připravit z: 10g sušeného vitodu, kterou spaříme 4dcl vroucí vody a necháme nejméně 15 minut stát. Před každým hlavním jídlem a těsně před spaním se doporučuje 1dcl nálevu. Při výrazném zahlenění a úpornějších infekcích je možné dávkování zvýšit a připravit odvar:25g sušeného vítodu a 2dcl studené vody se přivede k varu a krátce povaří. Doporučené dávkování je jedna polévková lžíce každé tři hodiny.

Vítod seneca (Polygala senega)

Tento druh se vyskytuje ve světlých lesích Evropy, ale také v Japonsku a Číně. Roste na křovitých stráních, zahradách či parcích. Používanou částí bývá oddenek i nať. Oddenek se sbírá v září a říjnu. Nať se odřezává v období květu rostliny. Rychle se suší. Umělá teplota nemá překročit 40°C. Oddenek i nať obsahují alkaloid violin, který dráždí ke zvracení. V malých dávkách reflexně stimuluje produkci řídkého sekretu žlázkami dýchacích cest. Tak usnadňuje odkašlávání a tlumí dráždění ke kašli. Saponiny, které jsou také v nati i oddenku přítomné, také zlepšují vylučování hlenu a ulehčují jeho odstraňování z dýchacích cest. Dále je přítomná v malém množství také silice. K vnitřnímu užívání se doporučuje macerát připravený ze: 3g oddenku či nati, která se maceruje 6 hodin ve 2dcl studené vody.

Violka trojbarevná (Viola tricolora)

Tento druh je rozšířený v Evropě, Severní Americe i po celém světě, bývá častým plevelem na našich polích i v zahrádkách. Může být až půl metru vysoká s ochlupenou lodyhou i listy. Při poranění rostliny vytéká bílá hustá šťáva –latex, která na vzduchu žloutne až hnědne. Květ tvoří se čtyři červené okvětní plátky s černou skvrnou při bázi. Kvete od května do srpna. Plodem tobolka-makovice. K léčebným účelům se používají sušené okvětní plátky. Obsahují antokyanová barviva, alkaloidy, sliz a organické kyseliny. Sliz chrání sliznice při zánětech dýchacích cest. Alkaloidy svými účinky tlumí dráždivý kašel. Vnitřně lze užívat nálev připravený z: 1g sušených okvětních plátků zalitých 1dcl vroucí vody. Nechá se v teple stát 10 minut. Nálev je možné smísit s dvěma lžícemi medu a případně ještě zahřát až se med rozpustí. Užívá se jedna čajová lžička při záchvatu dráždivého kašle.

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)

Planě roste ve Středomoří a doma je také  ve střední Asii. U nás bývá občas pěstován v zahrádkách. Tato vytrvalá, hojně větvená bylina v dolní části dřevnatějící, kvete fialově od července do září. V tomto období se také nať sbírá. Seřezává se bez spodní dřevnaté části. Nať se suší ve stínu, při sušení umělým teplem nesmí být překročena teplota 35°C, jinak by došlo k poklesu obsahu silice, která je hlavní účinnou složkou. Silice je tvořena zejména pinokamfenem, pinenem. Dalšími důležitými obsahovými látkami jsou flavonoidní glykosidy hesperidin a diosmin i třísloviny. Podporuje odkašlávání. Často se užívá v kombinaci s anýzem a fenyklem. K vnitřnímu použití je doporučován nálev, připravený ze: 3g sušené nati yzopu, která se přelije šálkem vroucí vody a nechá se 10-15 minut stát. Pijí se dva šálky denně. Má příjemnou nahořklou chuť. Mladé lístky se přidávají do polévek, omáček a rybích pokrmů jako zelené koření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce