Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nádory plic

(Brno Masarykův onkologický ústav | přečteno: 109474x )

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Co jsou to plíce?

Plíce jsou párovým orgánem uloženým v hrudníku. Sestávají ze dvou oddělených částí – levé a pravé plíce. Levá plíce se skládá z horního a dolního laloku. Pravá plíce se skládá z laloků horního, středního a dolního. Jejich funkcí je výměna plynů (vzduchu) mezi organismem a zevním prostředím. Tato činnost se nazývá dýchání. Vzduch je do plic přiváděn průdušnicí. Ta se ještě v hrudníku dělí na 2 hlavní průdušky, které vstupují do vlastní levé a pravé plíce. vnitř plíce se průdušky mnohonásobně dále rozdělují. Konečným stupněm jejich dělení jsou plicní sklípky (alveoly) kde dochází k příslušné výměně plynů. Na vnitřní straně průdušek a plicních sklípků se vyskytuje souvislá vrstva buněk označovaná jako epitel.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jiří Volák
26x

Dobrý den Otci mé ženy našli na plicích nádor o velikosti cca. 50mm. Cituji: Vlevo nasedá na horní pol. neostré zastření průměru 50mm. trachea nad bifurkací stlačena a deviována doprava. Závěr: Centrální tumor vlevo. Z citologie přišel výsledek takový že je nádor zhoubný. A teď se ptám, prosím. Vyšetření provedli na Bulovce a řekli nám že máme jít do Krče. Tam nám řekli co tam děláme ať jdeme zase na Bulovku. Při telefonu s pí. doktorkou opět z Bulovky už nevíme kam se podít. Opět nám řekla že tchána nepřijme , že májí plno a že jim to stejně nikdo nezaplatí, a že tam ani nejspíš nepatříme ať jdeme jinam. Žádné známé nikde nemáme a peněz na pořádný úplatek abychom byli pro tamní lékaře zajímavý pacoši taky ne. Co můžeme dělat, vše trvá moc dlouho? To máme nechat tchána v klidu umřít , nebo co? Moc tomu už nerozumíme. Prosím poraďte. jirvolak@seznam.cz Zatím moc děkuji.

WendyAlova@seznam.cz
6x

Dobrý den,moc vás prosím o radu.Mamince našli 8x12mm nador v prsu a je zhoubný.Mám o ni strach,protože jí bolí od ledna na hrudi a léčili jí ,že jsou to výrůstky,že je to od páteře.Na mamografu byla před 10měsíci a na sonu letos v červnu a tam to zjistili.Mám strach,aby nebylo pozdě.Prosím poraďtw.Děkuji.WendyAlova@seznam.cz

MIRKA Urbanová
5x

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mému tatínkovi našli zhoubný nádor na plicích už více jak před týdnem mu toto lékaři oznámili a řekli mu že má čekat na telefon kde a jak ho budou léčit.Tatínek strašně špatně mluví a váha mu jde dolů toto čekání je pro něj a i pro nás strašně skličující.Prosím napište zda je tento postup běžný.Mockrát děkuji. mirdulinda.urb@seznam.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Plicní embolie

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce