Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tuberkulóza a nemoci plic

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 44466x )

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní as. MUDr. Alenou Slovákovou z Kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN, která proběhla ve čtvrtek 17. ledna 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.Ordinace.cz.

vydra: Dobrý den, chtěla bych se v souvislosti s posledními zprávami zeptat, jak je to s nákazou: jak poznám, že jsem nakažená a co s tím, musím nutně umřít?

MUDR. Slováková: Ne každý kontakt s nemocným s tuberkulozou vyvolá u druhého onemocnění. Záleží na formě onemocnění pacienta a také na biologickém stavu kontaktní osoby. Navíc nutno uklidnit, tbc není dnes choroba, na kterou se umírá.

vydra: Dříve se TBC velmi sledovalo, ve školách děti byly věčně pozorovány, přeočkovány atd. Mám dojem (lajcký), že se od toho upustilo. Je to tak? Proč? Nemělo by se takové mapování obyvatel znovu zavést??

MUDR. Slováková: Incidence=počet nově zjištěných onemocnění na 100 tisíc obyvatel za rok je v naší republice uspokojivý, resp. pobybuje se mezi 10-20, konkrétně asi 15/100tis/rok, což stejná situace jako např. v Rakousku, Švýcarsku a pod. Nestoupá

Moderátor: Dnes se nam diskuse pekne rychle rozjela, takze do ni nebudu zasahovat, jenom si dovolim privitat pani doktorku Slovakovou

vydra: Obviňují paní doktorku, že pacienta s otevřenou tuberou řádně nenahlásila, nezajistila atd. Naproti tomu hovořili její kolegové, že nikoho nelze násilím nutit k vyšetření. Kdo měl pravdu? Myslím, že uzná-li lékař neschopnost pacienta pohybovat se na veřejnosti např. z důvodu šířen nákazy, pak by pacient neměl mít pravomoc nesouhlasit. Doktor ví víc, než já-pacient a podřídím se

zbysan: Zajímalo by mě jaká je dnes uspěšnost léčby tuberkulózy a jak vysoce jsou mykobaktéria rezistentni na léčbu

MUDR. Slováková: Problém rezistentních kmenů mykobakterií (původců onemocněn) není zatím díky Bohu u nás příliš aktuální. Pokud nemocný přijde k lékaři včas, je to choroba vyléčitelná !!!! Léčba však musí být vedena odborně na příslušných plicních zařízeních, protože v opačném případě, při špatném dávkování či vůbec užívání léku proti tbc se může v odstupu času vyskytnout i u nás problém rezistentních kmenů mykobakterií.

zbysan: Děkuji za odpověď. Dále by mě zajímalo, jestli se v případě nakazy ptačí tuberkulozou volí stejná léčba jako v léčbě tuberkulozy vyvolané myobakterium tuberculosis

MUDR. Slováková: Ptačí tbc ?? Snad mátr na mysli aviární mykobakteriozu ? Ta zapadá do skupiny onemocnění zvaných mykobakteriozy, které mají léčbu obdobnou, delší, složitejší, ale NEJSOU INFEKČNI, resp. není možný interpersonální přenos

vydra: Pro mě byla tuberkuloza nemocí "z min.století" a chudých států. Teď se dovídám, že i u nás se případy vyskytují. Domnívám se, že s otevřením hranic tu riziko je. Opravdu se jeví jako neekonomické mapování obyvatel v rámci prevence, nebo je léčba laciná?

MUDR. Slováková: Máte pravdu, migrace obyvatel, zvláště jejich příliv v Východu může v budoucnosti naše "celkem uspokojivá čísla" zhoršit.Prevence ve formě očkování u nás je ! Očkují se novorozenci a v případě nutnosti se ještě přeočkovává následně v 2 a ll letech. Pracovníci v rizikových profesích jsou častěji kontrolováni pneumologem, vč. rentgenového vyšetření

Venca C.: ten dotaz uz zaznel, ale nebyl zodpovezen: Jak poznam, ze jsem nakazen?

MUDR. Slováková: Onemocnění se projevuje kašlem, teplotami kolem 37st C, unavou, slabostí, nechutenstvím, hubnutím. Dnes vyjímečně vykašláváním krve.Důležité je, že onemocnění může zprvu imitovat jakoukoliv "chřipku",ale tato bude trvat déle, bude neúčinná léčba antibiotiky. Výrazné jsou noční poty.

Venca C.: otazka laika: "nocni poty" znamena, ze se v noci potim?

MUDR. Slováková: Venco : promintě, noční poty = pocení v noci, ale takové, že je nutno měnit pyžamo...

Venca C.: dekuji, ted uz je mi to jasne

vydra: Když si budu myslet, že jsem nakažená, asi poběžím za praktickým lékařem. Ale znám-li někoho, kdo vykašlává krev, kam s ním, aby necestoval např. z Vinohrad do Jinam, ale šel tam rovnou?

MUDR. Slováková: S nemocným, který vykašlává krev je nutno jet na příslušné plicní zařízení, a to ambulantní či lůžkové, většinou je nutná hospitalisace a další vyšetření. K poslednímu, silně medializovanému případu onemocnění Slováka na tb se nemohu konkrétně vyjádřit, nemám dostatek informací, ale obecně platí, že když vyslovíme podezření na závažnou formu tbc je nejlepší nemocného infekční sanitkou odeslat na rajonní plicní lůžkové zařízení. Nutno ale upozornit na závažný fakt : ne každá forma tbc je infekční !!! V loňském roce se z 1440 případů tb bakteriologicky ověřila jen polovina a z té poloviny ještě pouze polovina byla infekční.Celkem asi kolem 400 nemocných.

zbysan: Jak dlouho vydrží mykobakteriu ve formě spór např. v zaschlém sputu někde v prachu na ulici? Jak dlouho trvá nekomplikovaná léčba tuberkulózy?

MUDR. Slováková: mykobakteriosou onemocnění jen jedinci s poruchou imunitního systému, mykobakteria se vyskytují všude kolem nás, ale zdravé lidi neohrozí. Léčba tuberkulozy trvá většinou 6 mesíců, 2 mesíce vetšinou nemocný bere léky denně, poté 4 měsíce 2x či 3x týdně. Je to ale individuální, dle stavu nemocného, přidružených chorb, toklerance na léky a stavu choroby

zbysan Jaká je tedy cesta přenosu nákazy aviární mykobakt.? Máte na mysli takovou poruchu imunity jako např. AIDS, nebo se mohu nakazit i při přechodném snížení imunity např. při chřipce?

MUDR. Slováková: onemocnění mykobakteriozou se týká lidí s dlohodobějším imunodeficitem, správně Vámi např. s AIDSem. Problematika tbc se někdy žel zlehčuje, jindy zase nafukuje. není nutné šířit paniku, že každý , kdo přijde do styku s nemocným s tbc by musel být léčen, jak žel občas zaznívá ze sdělovacích prostředků.Většina nás, dospělých se již s mykobakteriemi setkala a jen málo z nás onemocněnlo a muselo být léčeno. Uvědomme si, že odborníci obori tuberkuloza by museli užívat léky snad celoživotně ??

zbysan: V čem vlastně spočívá mechanismus učinku léčiv. Platí, že příslušný okrsek plic napaden tbc je po léčbě vyřazen z funkce?

MUDR. Slováková: léky působí celkově na organismus. Léky jsou cíleny celkově na všechna mykobakteria přítomná v organismu.Plicní funkce většinou není postižena, proto ani dušnost nepatří do typického klinického obrazu onemocnění.

zbysan: Mohla byste prosím stručně popsat ten lékový "koktejl" podávaný při léčbě. Jedná se pouze o antibiotickou léčbu, nebo se podávají i léky na podporu imunitního systému apod.?

MUDR. Slováková: Na tuberkulozu se podávají léky - antituberkulotika ( rifampicin, nidrazid, etambutol, pyrazinamid, streptomycin a další ). Nutno brát v potas vedlejší účinky těchto léků. Dle nich se ev. přidávají další "ochranné "léky

Anna: Prosím, jaká má být správná reakce na imunobiologickou zkoušku? A v jakých časových intervalech se provádí?

MUDR. Slováková: tuberkulinová zkouška nás informuje, že nemocný má či nemá protilátky proti mykobakteriím. aplikuje se do kůže, pozitivní reakce je od 6mm - nutno hodnotit velikost rezistence v kůži ne jen zarudnutí. V ČR, kde jsme všichni proočkováni se jedná de facto o postvakcinační alergii a tato zkouška nemá příliš velký diagnostický význam. Ten má jen v případě, když víme, že nemocný měl např. před rokem 6mm a nyní, při obtížích má náhle 20mm. Tehdy se jedná o tzv. konverzi a nutno zbystřit.

Anna: Syn měl v 9 letech MXII - 12/III, v 11 letech MXII 30 - byl pak sledován a podávány vitamíny, dcera v 6 letech měla 0 - jako mimino očkována nebyla - neprovádělo se. Na doporučení dětské lékařky jsem ji chtěla nechat očkovat, po dlouhém přemlouvání mi bylo vyhověno. Proč se tomu tak bránili, nebo opravdu to bylo nevhodné?

MUDR. Slováková: Vzhledem k dobré epidemiologické situaci s tbc v určitých letech bylo přechodně povinné očkování zrušeno (tuším že 1986 - 1993), poté se děti od 1994 postupně nově očkovaly.Zvažovala se tehdy nutnost očkovat proti ev. vedlejším účinkům vakcinace

zbysan: Zmínila jste v předešlých odpovědích vyšetření RTG. Jak dalece je toto vyš. průkazné? Lze na podkladě tothoto vyš stanovit konečnou dig., nebo je vždy potřeba provést vyš. na protilátky? Za překřtění se neomlouvejte, nic se nestalo!

MUDR. Slováková: konvenční snímek hrudníku odhalí stíny na plicích, které jsou u určitého nemocného více či méně typické pro toto onemocnění.Ne vždy je nález jednoznačný, rtg změny mohou vypadat stejně u netuberkulozního zánetu plic, u nádoru, u plicní fibrozy či podobně. Nutné jer bakteriologické vyšetření hlenů a snažit se prokázat původce

zbysan: Při očkování na TBC se jedná o pas. nebo aktivní imunizaci? Pokud o aktivní, nehrozí rozvinutí nákazy u imunodef. pacienta?

MUDR. Slováková: očkuje se nevirulentním kmenem mykobakterií, onemocnění to nemůže vyvolat. Na druhou stranu ale nutno říci, že nás toto očkování nechrání uplně a celoživotně proti tb, jen snižuje výskyt těch nejvážnějších klinických forem. jinými slovy, chrání nás proti težkému průběhu nemoci.

karvinak: jak je to vlastne u nas s tuberkulozou? je to rozsirena nemoc nebo spise jen vzacnost?

MUDR. Slováková: touto nemocní ročně u nás nově onemocní kolem l400 lidí, resp. počet nově zjištěných onemocnění byl kolem 15/100tisíc obyvatel/rok

karvinak: ted jestli je to hodne nebo malo - jak vypadame ve srovnani s ostatnimi evropslymi zememi? jsme na tom lepe?

MUDR. Slováková: je to u nás stejné asi jako v Rakousku, Svýcarsku, horší je např. Španělsko či Portugalsko a rozvojových zemích nemluvě

karvinak: dokazete vsechny vylecit nebo bohuzel nekteri na tuto nemoc umiraji?

MUDR. Slováková: Jak již bylo řečeno většinou je tbc vyléčitelná nemoc. Jen ve sporadických případech, když nemocný nenavštíví včas lékaře může se této nemoci i dnes podlehnout. V roce 2000 tuberkuloze podlehlo u nás 88 lidí..

karvinak: je vymazena skupina lidi ktere tato choroba napada treba bezdomovci nebo si tato nemoc nevybira?

MUDR. Slováková: samozřejmě, že většina těchto nemocných je z řad lidí z tzv, rizikových skupin, jak tušíte. Ale nevyhýbá se ani spořádaně žijícím či bohatým.Dále predisponujícím faktorem k vzniku onemocnění mohou být určitá chronická onemocnění, jako např. cukrovka, hematologické malignity, vředová choroba gastroduodenální či onemocnění jater a pod.Otázku imunodeficitních nemocných jsme již probírali

zbysan: Existuje možnost nákazy např. z hovězího masa. Existuje přece kmen mykobakterium bovinum? Nejsem si jist...

MUDR. Slováková: Mykobakterium bovinum patří mezi pravá mykobakteria, ale tb skotu byla jako zdroj tzv. bovinní tb eliminována již v roce 1968.

zbysan: Jak častý je u nás výskyt mimoplicní tbc - např. onemocněni v GIT, v kostech, vejcovodech atd.?

MUDR. Slováková: u mimoplicní lokalizace je nejčastější tb podkoží, mízních uzlin, kostí, kloubů a urogenitálního ústrojí. Léčba se vede ve spolupráci pneumolog-příslušný specialista.

Novák Ladislav: Dobrý den z Přelouče. Zajímalo by mě, zda je nějaká souvislost mezi psychikou a kašlem. Ve vypjatých situacích, např. já jako divák na koncertě nebo při stresu dostávám záchvaty silného kašle.

MUDR. Slováková: Je nutné vyloučit organickou příčinu kašle, kterým se mohou manifestovat i závažná plicní onemocnění. Když bude lékaři vyloučena jiná přičina, nelze vyloučit, že se může jednat i o tzv.psychogenní kašel, jako projev psychosomatického onemocnění. Někoho ve stresu bolí žaludek, jiný kašle.

Novák Ladislav: Vzhledem k tomu, že mě to velice souží, rád bych se zeptal, kam bych měl jít na radu?

MUDR. Slováková: nejdříve jistě navštivte praktického lékaře, který vyšetří vše potřebné a dále vás ev.odešle k pneumologovi ev. na jiná specializovaná vyšetření ( alergolog, imunolog a pod.)Diferenciální daignostika kašle je velmi složitá věc avyžaduje speciální vyšetření. Trvá -li tento obecně užíváno "banální" příznak více než 3 týdny je návštěva lékaře jistě na místě.

Kašloň: Dobrý den, jaká je pravděpodobnost,že nedávno zemřelý SVK občan s otevřenou formou TBC nakazil své "kolegy" na ubytovně, za jak dlouho lze příp.nakažení diagnostikovat.... Děkuji!

MUDR. Slováková: Podrobnosti tohoto případu mi, jak již bylo řečeno, nejsou známé. Obecně platí, že infekční je ten nemocný, který vylučuje mykobakteria tuberkulozy, což ale není každý nemocný s tuberkulozou. Pokud nemocný vykašlává v dostatečném množství a dostatečnou dobu na "příjemce", pak je jistě možné se nakazit. Zvláště je-li "příjemce bacilů" např. oslaben nějakým chronickým onemocněním. Nezáleží na tom, jestli je člověk s nemocným v kontaktu , 4 či 10 hodin, ale na tom, jak intenzivně, jak kvalitní hleny vykašlává nemocný a jak je "nadýchá " ev. kontaktkní osoba.vyšetřování tzv. kontaktních osob atd na pracovisti či v rodinném prostředí je jistě nutné. Toto vyšetření se realizuje na příslušném plicním oddělení.

pacient od vás: Jsem pacientem z vaší kliniky a rád bych vám i za mé kolegy (pacienty) poděkoval za to, že v nemocničních prostorách ovládáte umění léčit slovem. To často potřebujeme více, než diagnostické či léčebné procedury. Přeji vám všem na klinice dostatek energie k tomu, abyste si udrželi stávající vysoký poměr čas lékaře/pacient.

MUDR. Slováková: paciente - moc děkuji, to mne hřeje na srdci.

MUDR. Slováková: Velice děkuji chatujícím za zájem o plicní choroby, děkuji moderátorovi i Tomášovi.Na shledanou

Moderátor: Nashledanou všem a nezpomente, ze priste diskutujeme na tema PREVENCE V ZUBNÍM LEKARSTVI, aneb JAK MIT ZDRAVE A KRASNE ZUBY.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra
3x

.Chtěla jsem se zeptat. Mám devíti měsíční dítě.Které není očkovaná na TBC.Bude až na dvouch letech.Jaké ryziko je nákazy.A jak se nákazy vyvarovat. A má pak pozdější očkování nějaké vedlejší účinky? Děkuji

Helena
3x

Chtěla bych se zeptat jestli je nemocný povinen informovat sve okoli.(rodinu ktera chodí do jeho rodiny na návštěvya setkavá se sním).děkuji

Tereza F.
4x

Dobrý den,paní doktorko. Prosím vás mohla byste nám poradit,už si nevíme rady,přítel má příznaky zápalu plic,už byl u svého doktora má předepsané léky:coxtral a klacid,ale vůbec mu nepomáhají,obtíže přetrvávají nadále a to už přes měsíc,spíše se zhoršují-má teploty okolo 37C,v noci se strašně potí,kašle furt hleny a bolí ho u žeber,stále se cítí unavený,a je mu často zima.děkuji za [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza ještě zdaleka není onemocněním "z minulosti"

Každou vteřinu se na světě infikuje tuberkulózou jeden člověk.

Tuberkulóza je stále živou hrozbou

Třetina obyvatel planety je infikována tuberkulózou a ročně na ni zemře 250 000 dětí. I v naší republice se vyskytuje mezi bezdomovci, cizinci a vězni. Jde o onemocnění závažné, které se léčí minimálně několik měsíců.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce