Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

( | přečteno: 64435x )

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Nebakteriální faryngitida

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy, často adenovirové, nelze opomenout u neočkovaných dětí i nákazu spalniček. Mohou se objevit puchýřky na mandlích i měkkém patře, pak mluvíme o herpangíně, která je enterovirového původu; pokud puchýřky a vřídky nacházíme i na jiných místech dutiny ústní, může se jednat o herpetickou infekci. Horečka provází tato onemocnění velice často a bývá vyšší u dětí než u dospělých. Často bývá zduření podčelistních uzlin.

Zánětlivá (exsudativní) faryngitida

Může být virového i bakteriálního původu. Z virových agens se mohou uplatnit viry EBV a CMV. Pro infekční mononukleózu svědčí pozvolný vzestup teploty s narůstajícími polykacími potížemi, zarudnutí a prosáknutí nosohltanu i tonzil. Na tonzilách se tvoří povláčky až souvislé povlaky, které jsou značně zbytnělé, mohou se v některých případech dotýkat ve střední čáře a působit i dýchací obtíže. Hlas je huhňavý, na měkkém patře nacházíme čárkovité petechie (Holzelovo znamení), někdy prosáknutí víček (Bassův příznak). Značné zduření krčních, ale i dalších lymfatických uzlin, objektivně ještě nacházíme zvětšení jater a sleziny. Onemocnění může být provázeno skvrnitou vyrážkou, zejména tehdy, jestliže byl podáván některý z aminopenicilinů.

"\n

Převzato z knihy Infekční nemoci (nakladatelství Galén)

"
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucie Malová
2x

Dobry den, mam problem a potrebuji poradit. Uz nekolik let od zari do dubna beru antibiotika bud kazdy mesic, nebo ob mesic, vetsinou na krk, zacina to rymou a pak bolestma krku, zvetsenim mandli a je to takova bolest krku, ze jsem mesic nemohla ani jist nic polknout a na konci jazyku a v krku vsude same puchyrsky i na dasnich, boleni na pruduskach, spatne se mi dychalo i horecky jsem mela. Brala jsem snad 3 antibiotika a jedny chemoterapeutika po mesici a pul uz to bylo dobre a ted po mesici a pul se mi to opet vratilo. A zase beru antibiotika, Jenze mam prujmu, zvracim a je mi porad nevolno, nechut k jidlu atd... Kdyz jsem to rekla krcni a v bolestech jsem ji plakala v ordinaci, rekla mi ze mi da jine antibiotika a k tomu probiotika, ale nepomaha to stale. Tak 2 roky zpet mi delali gastroskopii a mela jsem zanet v zaludku a dali mi opet antibiotika. Ted mi rekli, ze trpim anginama, zanetem nosohltanu, streptokokama, stafilokokem a dalsima virama...delaji mi testy na CRP a porad je mam zvysene a o dost. Chtela bych se konecne vylecit a byt zdrava, ale bud mi prijde ze mi nejak extra pomoct nechteji nebo neumi, ale takhle zit nemuzu, jsem zeslabena a mam 10 mesicni dite a jak se mam v tom stavu o nej starat a tahat ho? Jsem z toho zoufala. Poradite mi nejakeho specialistu nebo co mam delat na koho se obratit. Dekuji a preji hezky den.

Dita

Hlavně byste asi měla přestat brát antibiotika,která vás oslabují a naopak posílit svoji imunitu - kupte si probiotika,pijte kozí mléko místo kravského a když doplníte stravu vitamíny Multi-tabs,rozhodně nic nepokazíte.A přeji,ať se Vám konečně daří lépe.

Romana
1x

Taky jsem to takhle měla mě radila doktorka že by nebylo špatné kdyby mi odstranili mandle ale ankonec jsem dostlala drahé prášky po kterých už jsem nebyla nemocná to vám předepíše alergolog a už jsem nebyla každý měsíc nachcípana bylo to hrozné jak jsem kašlala a nemohla jsem ani dýchat a polykat a to bylo měsíc a měsíc ty prášky se musí brát určitý irteval je to přesně vypsané a ještě plus jedný drahé prášky Singular ty jsout aky dobré ale je to nákladná lečba ale mě pomohla mluvím z vlastní zkušenosti!!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce