#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bakteriemi proti infekci: Probiotika jsou i v ovesné kaši

MDDr. Karolina Jezdinská 29.9.2018

Ovesná kaše byla vždy nedílnou součástí britských i amerických snídaní. S příchodem slazených snídaňových cereálií na ni bylo částečně zapomenuto. Dnes se ale ukazuje, že si zaslouží svou druhou šanci. A to nejen v anglosaských zemích.

ovesna_kase
Pravidelná konzumace ovesných vloček zlepšuje bakteriální osídlení střev.

Vlákninou k bohaté mikroflóře

Otázkou ovesné kaše se zabýval Christoffer van Tulleken – anglický lékař specializující se na infekční choroby a mikrobiologii v univerzitní nemocnici v Londýně. Podle něj pravidelná konzumace ovesných vloček zlepšuje bakteriální osídlení střev. Tzv. mikroflóra je pro naše zdraví velice důležitá. Většinou je ale spojovaná s konzumací probiotických nápojů či jogurtů. Jaká je tedy úloha ovesné kaše? Odpovědí je vláknina. Pro člověka nevstřebatelné polysacharidy, které ji tvoří, působí nejen jako „kartáč“, kterým se střeva mechanicky očišťují. Jsou navíc živnou půdou právě pro bakterie, které nám usnadňují život. 

Zdravější již po dvou týdnech

Van Tulleken se rozhodl toto tvrzení vyzkoušet na vlastní kůži. Dva týdny se nedotkl jediné ovesné vločky. Poté po dobu šesti týdnů konzumoval dvě misky ovesné kaše denně. Zároveň s tím každý týden odesílal vzorky své stolice na mikrobiologický rozbor do laboratoře. „Cítil jsem se skvěle a nejen to, výsledky z laboratoře potvrdily, že ekosystém mých střev se výrazně zlepšil,“ říká van Tulleken, mimo jiné průvodce pořadu BBC – „Věřte mi, jsem lékař“.

Bez bakterií by to nešlo

Každý z nás je z větší části tvořen bakteriemi než vlastními buňkami. Jakkoli se to zdá neuvěřitelné, na každý lidský gen připadá 200 genů bakteriálních a na každou buňku máme v těle nejméně 10 bakterií. Většina z nich žije ve střevech, kde zastávají množství funkcí nezbytných pro život. Pomáhají nám získat o 30 % kalorií z potravy více, než bychom zvládli sami. Tato funkce je nepostradatelná zejména v raném dětství, protože zajišťuje správný vývoj mozku. Dále umožňují vstřebávání léků, vitamínů a dalších látek nezbytných k životu. Vitamíny dokážou i samy tvořit. Nejdůležitější je ale jejich imunitní funkce. Dostatečný kontakt s bakteriemi již v raném dětství zlepšuje naši obranyschopnost. Přehnaná hygiena a strach o zdraví dítěte, kterému některé matky podléhají, tak může zbytečně vést k rozvoji alergií a astmatu.

Bakteriemi proti infekci

Bakteriální rovnováha ve střevech zamezuje i přemnožení škodlivých bakterií. Toho využívá tzv. „transplantace stolice“. Pacientům se závažnými střevními infekcemi je transplantováno malé množství stolice od zdravých dárců. Široké spektrum „hodných“ bakterií se pak ve střevě namnoží a díky tomu je možné zdolat úporné průjmy způsobené např. druhem Clostridium difficile. Metoda se ukazuje jako radikální, ale velice účinná. Existují ale i jiné možnosti.

Čím je vláknina výjimečná?

Vědci se nyní vydávají dvěma směry. Jednou možností je dodávání jednotlivých kmenů dobrých bakterií do těla na způsob probiotik. Dnes je již slovo probiotikum Evropskou unií chráněné, takže se s ním nesmí ohánět každý bílý jogurt, jde o léčiva. Problém probiotik spočívá v tom, že přes kyselé prostředí žaludku se jich dostane jen velmi malé množství. Může se tak stát, že po podání se jich do střeva dostane tak málo, že už na místě nic nezmohou. Vědci střeva připodobňují deštnému pralesu. Vztahy mezi organismy jsou tak složité, že jeden přidaný druh může změnit jen málo. Jogurtové nápoje a probiotické drinky navíc často obsahují přidané cukry, které situaci jen zhoršují. Oproti tomu ovesná kaše funguje jako tzv. prebiotikum. Prebiotika nejsou samotné bakteriální kolonie, ale látky, které příznivě ovlivňují prostředí vhodné k životu přátelských bakterií. Pokud zůstaneme u paralely s deštným pralesem, prebiotika jsou jako hnojivo, které zajišťuje dobrý růst ostatních rostlin. Díky tomu jsou tak účinná. Van Tulleken je bez váhání zastánce druhého směru vývoje. „Zatímco ostatní hledají zázračné bakterie pomocí nejmodernějších vědeckých technik, já vám radím to, co věděly už naše babičky – jezte více ovesné kaše,“ říká s úsměvem Angličan.

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Doporučujeme

Čtěte více

Až se podzim zeptá, co jste pro svou imunitu dělali v létě

Jaký je zaručený recept na posílení obranyschopnosti do chladných měsíců? Jsou...

Až se zima zeptá, co jste pro své srdce udělali v létě…

Horké letní počasí kardiakům nenahrává. Proto když slyšíme projíždět vůz rychlé...

B-komplex: ideální potrava pro nervy

Možných příčin postižení nervů je celá řada. Jednou z nich je i nedostatečný...

Babí léto alergiky netěší

Je to obecně velmi oblíbená část roku. Žádná vedra, ale ani zima, z oblohy nespadne...

Babiččiny duchny nejsou pro každého aneb Alergie číhá i v posteli

Zabořit se do nadýchaných peřin vyplněných prachovým peřím a spokojeně usnout...

Babské rady mohou pomoci otěhotnět

Pokoušíte se s partnerem o miminko, ale přesto se dvě čárky na vašem těhotenském...

Babské recepty, nebo drahé krémy? Ani jedno!

Když se objeví lupénka, nabízí se řada způsobů, jak její příznaky mírnit. Ne...

Bakteriální vaginóza? Řešení je snadné!

Rybí zápach, výtok, svědění, … Nepříjemné příznaky doprovázející bakteriální...

Bakterie požírající kvasinky – naděje v boji proti Crohnově chorobě?

<p>Objevení nové střevní bakterie by mohlo znamenat průlom ve vývoji prebiotik,...

Bakterie způsobující borreliózu je unikátem v mikrobiální říši

Naprostá většina bakterií potřebuje ke svému růstu dostatek železa. Jen tak...

Barevnější školní rok. Batohy a aktovky Baagl s 15% slevou

Pro rodiče i filmové fanoušky máme 15% procentní slevu na aktovky a batohy Baagl....

Barva moči prozradí dietní chybu i závažné onemocnění

Na první pohled se výše uvedená tekutina zdá jako pouhá odpadní látka lidského...

Barvu očí určují tři geny. Pouze dva vědci znají dobře

Barva očí je fascinující dědičný znak, který zajímá většinu rodičů: bude mít...

Batolata a obézní děti poškozuje pasivní kouření více než ostatní

Malé děti a děti s kilogramy navíc trpí pasivním kouřením více než jiné skupiny....

Bazén a senná rýma

Vědci z Národního výzkumného centra pro životní prostředí a zdraví v Neuherbergu...

Bdíte v noci kvůli neuropatii? Uleví vám pravidla spánkové hygieny!

Pravidelný a kvalitní odpočinek je důležitý pro tělesné i duševní zdraví. Poruchy...

Beautifikace jako nový trend estetické medicíny

Na prvním místě má asi většina lidí zdraví. Mnohé z nás však velmi zajímá i...

Běh je pro kosti lepší než cvičení na místě

K prevenci i léčbě osteoporózy neoddělitelně patří cvičení či alespoň pohyb....

Běhání je fajn, ale musí být bezpečné!

Při této aktivitě vznikají úrazy nejčastěji z důvodu přetěžování, neodhadnutí...

Běhat, nebo kouřit? Musíte si vybrat

Na kouření snad nejde najít nic pozitivního, co se zdraví týká. Tento zlozvyk...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#