#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Plicní věk – vyšetření pro klid v duši a zdravé dýchání

Zdravé plíce Martin Ježek 16.8.2018

Dýchání, plíce, dýchací cesty. To vše člověk k životu bezpodmínečně potřebuje. Přesto si téměř třetina české populace systematicky ničí dýchací cesty kouřením, choroby spojené s plícemi jsou u nás celkově velmi časté. Alarmující situaci se rozhodli změnit čeští lékárníci z lékáren Alphega, kteří zájemcům nabízejí měření kondice plic. O akci s názvem Plicní věk a o důležitosti zdravých plic jsme hovořili s lékařkou Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno MUDr. Stanislavou Potrepčiakovou.

Proč jsou plíce pro člověka důležité?

Plíce jsou jeden ze životně důležitých orgánů. Mají hned několik funkcí, z nichž nejvýznamnější je výměna dýchacích plynů, tedy kyslíku a oxidu uhličitého. Pokud tato funkce správně nefunguje, nastávají závažné zdravotní komplikace. Plicní onemocnění jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí u nás. Lidé totiž často podceňují jejich příznaky nebo si jich nevšímají. Obvykle se totiž rozvíjejí zpočátku nepozorovaně, sníženou kapacitu plic mohou pacienti zaznamenat až zpětně. Přitom je včasné odhalení problému s plícemi velmi důležité. Jen při brzkém zásahu a cílené léčbě lze zabránit nevratným následkům na zdraví. Proto bychom měli svému dýchacímu ústrojí věnovat patřičnou pozornost a podstupovat pravidelnou kontrolu plic.

Kdy bychom si měli zajít na kontrolu plic?

Pokud cítíte při tělesné námaze potíže s dechem, jste kuřák či bývalý kuřák nebo trpíte dlouhodobým kašlem, měli byste kontrolu absolvovat. A nebude zpočátku ani třeba jít do plicní ordinace, základní měření se provádí také v některých lékárnách, které se zapojily do akce na měření tzv. plicního věku. Plicní věk je pojem zavedený pro laiky, aby lépe pochopili, že stáří jejich plic může být vyšší než jejich reálný věk. V takovém případě jejich tělo přijímá oproti svým potřebám příliš málo kyslíku. Vysoké opotřebování, tedy vyšší stáří plic pak může způsobovat četná onemocnění dýchacích cest, například chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo astma.

Co vlastně měření plicního věku je?

Jedná se o speciální plicní test, při němž je změřena tzv. jednovteřinová vitální kapacita plic. Tato hodnota vás pomůže zařadit do věkové skupiny pacientů, ve které jsou podobné hodnoty nejčastější. V určení plicního věku hrají roli také další faktory, jako je pohlaví, tělesné proporce, věk nebo fyzická kondice. Orientační zkouška trvá jen několik minut. Pokud je jednovteřinová vitální kapacita oproti běžným hodnotám snížená, mělo by následovat vyšetření na specializovaném plicním pracovišti. Zde se funkce dýchacích cest a plic měří komplexním funkčním vyšetřením plic, v jehož rámci se provádí tzv. spirometrie, pletyzmografie, plicní difuze a vyhodnocují se hladiny krevních plynů.

Existují u plicních nemocí rizikové skupiny obyvatel?

Mezi rizikové skupiny se řadí všichni lidé starší 40 let a pak ti, kteří přicházejí do styku s jemným prachem, průmyslovými nebo automobilovými zplodinami, a jedinci, kteří bydlí u rušných silnic a v městských aglomeracích. A samozřejmě všichni kuřáci.

Vraťme se ještě k měření plicního věku v lékárnách, jak vyšetření probíhá?

Trvá asi 10 minut. Lékárníci se pacienta vyptají například na nedávné nachlazení nebo osobně pociťovanou dušnost, do měřicího přístroje pak zadají tělesné rozměry, pohlaví a věk. Následně klienta vyzvou, aby zhluboka dýchl do digitálního přístroje a hned poté z naměřeného výsledku vyčtou jeho skutečné stáří plic, jež nemusí odpovídat jeho biologickému věku.

Ve španělských lékárnách při podobných měřeních lékárníci objevili chronickou obstrukční plicní nemoc u asi 20 procent těch, co se přišli změřit. To je jistě významný úspěch. Mohou se ale při měření pacienta projevit i další zatím netušené choroby?

Velmi záleží na tom, zda člověk dýchá do přístroje správně podle instrukcí. Měření pak může odhalit i neléčené alergiky, kteří své občasné dýchací potíže připisují nachlazení a neléčí se, což je záležitost odhadem přibližně desetiny české populace.

Proč jsou u nás plicní onemocnění tak rozšířená?

Významným rizikovým faktorem, který tyto nemoci způsobuje, je kouření cigaret. Vzhledem k tomu, že je to nejčastější drogová závislost v České republice, kouří přibližně 28 % populace, přibývá i dlouhodobých nemocí plic.

Jako lékařka poradny pro závislé na tabáku se denně s kuřáky setkáváte. Co je trápí nejvíc?

Nejvíc je trápí samozřejmě obtíže s odvykáním závislosti. S tím ale souvisejí i další potíže, kterým většina lidí zpočátku nevěnuje velikou pozornost, a sice chronický kašel a dušnost.

Mohu si doma udělat nějaký jednoduchý test, jak jsem na tom s plicním zdravím?

Jedním z prvních signálů, že se s našimi dýchacími cestami něco děje, bývají častější infekce horních dýchacích cest a snížená tolerance zátěže, kdy se člověk zadýchává už při běžných denních aktivitách.

Jak důležité je včasné odhalení onemocnění plic?

Čím dřív se onemocnění plic a dýchacích cest odhalí, tím dřív je možné začít potřebnou léčbu. Některé plicní nemoci nejsou vyléčitelné, například průduškové astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc, ale léčbou dokážeme jejich průběh zpomalit a tím prodloužit nemocným život. I proto je dobré si zajít na orientační měření plicního věku do lékárny. Pro klid v duši a zdravé dýchání.

Jak můžeme své plíce šetřit tak, aby ve zdraví dlouho vydržely?

Jak jsem už uvedla, hlavním rizikovým faktorem, nebo dokonce jedinou příčinou mnoha plicních nemocí je kouření cigaret. Je tedy důležité vůbec nekouřit a vyhýbat se zakouřenému prostředí.

(maj)

Autor článku: Martin Ježek
Líbil se vám článek?
+27
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Měření plicní vitální kapacity

Měření plicní vitální kapacity, měření „velikosti“ plic nebo „dýchání do hadice“,...

Vulkanický prach zhoršuje dýchání u dětí

Vulkanický prach zhoršuje dýchání u dětí V červnu 1995 došlo po několika stech...

Výživa a věk

I když se to možná nezdá, výživa ovlivňuje nejen náš zevnějšek, ale má výrazný...

Je vaše srdce stejně staré jako vy?

Kdekdo se po přečtení titulku tohoto článku zarazí, zda se nejedná o nějaký...

Pozor na plicní embolii, útočí nečekaně!

Plicní embolie je stav, při kterém dochází k uzávěru části krevního řečiště...

Příčina a rizikové faktory plicní embolie

Plicní embolie je akutní stav, který může vést až ke smrti. Dochází k němu,...

Osteoporóza nezačíná až ve stáří!

Většina žen popisuje věk kolem třicítky jako období, kdy se cítí nejlépe a kdy...

Znáte plicní hypertenzi? Zjistěte, zda nehrozí i vám

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je obecně známým pojmem. Slyšeli jste ale...

I starší muž může mít zdravé sperma

Pokud starší muž přemýšlí o založení rodiny, měl by se aktivně snažit o zdraví...

Udržte své klouby zdravé

Nevíte jak na to? Právě zde najdete důležité informace a tipy pro zdravé klouby.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#