Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Elektrokardiogram (EKG)

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 14287x )

shutterstock.com

Co to je EKG?

Elektrokardiogram je vyšetřovací metoda, která zaznamenává elektrickou činnost srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se ze srdce šíří až na povrch těla. Toto slabé elektrické napětí (řádově v milivoltech) je možno snímat kovovými elektrodami přiloženými na kůži a po zesílení v ekg přístroji je zapisovat na papír. Nejčastěji se používá deseti elektrod připevněných na hrudník a končetiny, s jejichž pomocí se zaznamenává tzv. dvanáctisvodový zápis. Rozložení elektrod po těle umožní "pohled" na srdce z různých stran.

Kdy se provádí vyšetření EKG a co lze z EKG záznamu poznat?

Záznam EKG se často provádí v rámci preventivních a předoperačních vyšetření k vyloučení přítomnosti srdečního onemocnění. EKG je nezbytné při diagnostice a sledování efektu léčby všech onemocnění srdce a krevního oběhu. Podává cenné informace při určování příčin poruch srdečního rytmu, z EKG záznamu lze rozpoznat projevy nedostatečného zásobení srdečního svalu kyslíkem -- tzv. ischémii. Záznam EKG je nezbytný při rozhodování o způsobu léčby akutních forem ischemické choroby srdeční - infarktu myokardu či nestabilní anginy pectoris.

Záznam EKG během velké fyzické zátěže (např. při jízdě na rotopedu) může odhalit stupeň nedostatečného zásobení srdečního svalu, toto vyšetření se nazývá bicyklová ergometrie či zátěžové EKG.

EKG lze též snímat během běžných denních činností pomocí miniaturního EKG snímače, který nosí pacient během sledovacího období sebou. Toto vyšetření se nazývá "24-hodinové monitorování EKG podle Holtera" a přináší cenné informace především o poruchách srdečního rytmu.

Nepřetržité snímání EKG prostřednictvím monitoru se provádí u ohrožených pacientů na jednotkách intenzivní péče či během operace k časnému odhalení poruch srdeční činnosti.

Je nutno však dodat, že normální klidový ekg záznam kompletně nevylučuje přítomnost závažného srdečního onemocnění (jako například u velmi časného stadia infarktu myokardu).

Jak se provází vyšetření EKG?

Toto vyšetření je zcela nebolestivé, trvá obvykle méně než deset minut, provádí se vleže. Je nutno odložit oděv z horní poloviny těla a eventuelně punčochy. Na hrudník a končetiny sestra připevní elektrody. K zlepšení kontaktu elektrod a kůže se používá průsvitný gel. Během záznamu je vyšetřovaný požádán, aby ležel klidně a nemluvil.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

ElektroKardioGram neboli EKG

EKG je velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě Vašeho srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch Vašeho těla, kde ho lze snímat EKG.

Vytrvalostní běžec Pavel: Málem jsem si doběhl pro infarkt

Pavel byl ve svých padesáti letech sportovcem tělem i duší. Měsíčně uběhl kolem 200 kilometrů v hornatém terénu. V poslední době, vždy na začátku běhu, na sobě začal pociťovat zdravotní potíže - tlaky ve spodní čelisti. Netušil, že se tak může hlásit infarkt, a že vlastně běží závod s časem, tentokrát o život.

Vysoký krevní tlak ohrožuje plíce

Bez potravy se člověk obejde až několik týdnů, bez vody pár dnů, ovšem bez přísunu vzduchu vydrží pouhých pár minut. Dýchání je proto základním předpokladem i projevem života. Znečištěné životní prostředí, stejně jako nezdravý životní styl má přímý dopad na výkonnost dýchací soustavy, zejména na plíce.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce