#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Aplikace EDA PLAY vytvořené na základě konkrétních potřeb dětí

25.4.2018 reklamní sdělení

Aplikace z rodiny EDA PLAY byly vytvořeny pro děti se zrakovými vadami a kombinovaným postižením. První aplikace EDA PLAY z roku 2013 se stala velice oblíbenou pomůckou rodičů pro nácvik motorických dovedností a trénink zraku dětí. Na základě zpětné vazby od rodičů se organizace EDA rozhodla pustit do vývoje dalších her. Výsledkem tohoto vývoje byly právě aplikace EDA PLAY ELIS, ale také TOBY a PAULI inspirované mimo jiné konkrétními klienty organizace EDA. Všechny aplikace jsou určené pro iPady a dostupné ke stažení na internetových stránkách iTunes App Store. Aplikace EDA PLAY TOBY je nyní dostupná i pro Android tablety a lze ji stáhnout v internetovém obchodě Google Play.

eda_holcicka_tablet
Aplikace EDA PLAY v praxi

Aplikace EDA PLAY ELIS

Aplikace EDA PLAY ELIS byla inspirována konkrétními potřebami a zrakovým cvičením holčičky Elišky a tím, co ji baví. Eliška je dítě s centrálním postižením zraku (CVI). „Oči Elišky jsou "zdravé", ale nespolupracují s centrem vidění. Její mozek nespolupracuje s tělem tak, jak by měl, což způsobuje omezení jemné i hrubé motoriky. I tak si chce Eliška hrát jako každé dítě,“ říká její maminka. Při hře je potřeba získat Eliščinu pozornost. Zaujmou ji zvláštní zvuky, skřípot dveří, cinkání zvonku, zvuky zvířat nebo činnosti, které zná z domova, jako je třeba praní prádla. Čím více se Eliška soustředí na hru a své oči zapojuje, tím lépe se může naučit rozumět tomu, na co se dívá.

Opakovaný moment překvapení zvyšuje motivaci sledovat děj. Každá série úkolů proto začíná výzvou k otevření dveří, za kterými se něco zajímavého děje nebo nachází. Za dveřmi objevíme psa, slona nebo dokonce krokodýla. Ve hře se mixuje koktejl nebo peče dort. V kombinaci s jednoduchými, ale barevně výraznými obrázky přinášíme Elišce a dalším dětem s CVI a dalšími typy zrakového nebo motorického postižení hru, kterou mohou hrát samy a neomrzí se jim.

Aplikace EDA PLAY pomáhá dětem s CVI orientovat se ve světě. "Spolu s Eliškou objevujeme situace a lidi kolem nás. Postupně se ve hře seznamujeme s dalšími členy rodiny Elišky a jejím kamarádem pomocí jejich charakteristických znaků a aktivit. Kamarád David nosí brýle, dědeček má plnovous, který mu později oholíme. Maminka nosí vlasy zastřižené na ramena a usmívá se. Právě pro děti s centrálním postižením zraku je důležité naučit se najít si charakteristické znaky pro jednotlivé lidi ve svém okolí," vysvětluje poradkyně rané péče Lucie Magerová.

Aplikace EDA PLAY TOBY

Oblíbená aplikace EDA PLAY TOBY je nově k dispozici nejen pro iPady, ale také tablety s operačním systémem Android. Aplikace EDA PLAY TOBY slouží pro trénink zraku a jemné motoriky u nejmenších dětí. Byla připravena na míru pro děti se zrakovými a kombinovanými vadami tak, aby hra byla pomocníkem pro rozvoj zrakových dovedností těchto dětí. „Vizuálně zajímavé obrázky a scény v této hře jsou dostatečně barevně výrazné, kontrastní vůči černému pozadí a dostatečně veliké, aby dítě zaujaly. Díky jednoduchým dotykům, které zvládne, zažívá dítě úspěch a zároveň je schopno udržet zrakovou pozornost,“ vysvětluje instruktorka stimulace zraku Markéta Skalická.

Aplikace má dvě části: fáze „sleduj, co se děje“, je vhodná pro děti už před šestým měsícem věku dítěte. Druhá část aplikace s dotykovými úkoly je určená pro děti, které se začínají zajímat o konkrétní obrázky, tedy kolem jednoho roku věku. Děti se mohou obrazovky dotknout a získají odměnu ve formě zajímavého zvuku hudebního nástroje nebo zvířete. Nově byly do aplikace přidány úkoly typu „Dotkni se a zjisti, co se skrývá ve tmě a v krabici“.  Aplikace může sloužit jako dobrá motivace k nošení brýlí a okluze.

Aplikace EDA PLAY PAULI

V aplikaci EDA PLAY PAULI je možné prožít den s holčičkou Pauli. Inspirací pro tuto aplikaci byla dívka Pauli, které je nyní 17 let. Její pohybové možnosti jí neumožňují přesný dotyk, ale velmi ji baví příběhy. Ovládání děje je tak jednoduché, že i dětem s minimální hybností ruky zaručuje úspěch ve hře a tím i radost.

Aplikaci mohou hrát děti v období, kdy začínají vnímat posloupnost děje a rozumí jednodušším příběhům. Zadání úkolů jsou srozumitelná. Průvodcem ve hře je příjemný dětský hlas. Plnění úkolů je jednoduché - stačí se kdekoli dotknout displeje tabletu. Je to důležité proto, aby děti, které mají potíže s koordinací pohybu, byly úspěšné v plnění úkolů a motivované samotným dějem.

Tipy a nápady - jak si hrát s aplikacemi EDA PLAY

Na nové podstránce webu EDA PLAY mohou rodiče získat inspiraci, jak obohatit hru svých dětí. Na http://edaplay.cz/tipy se mohou zájemci podívat na videa o použití různých aplikací EDA PLAY a přečíst si o nových nápadech na obohacení hry dětí o další zážitky.

Například můžete zapojit do hry celou rodinu:

  1. Děti se zrakovou vadou potřebují k motivaci ke hře zpravidla výrazné barvy, kontrast mezi pozadím a obrázkem. Aplikace EDA PLAY obsahují mnoho úkolů, se kterými můžete dál pracovat i v reálném světě. Namalujte se sourozenci dědu a pak porovnejte, jak vypadá děda ve hře EDA PLAY ELIS a jak nakreslený děda.
  2. Vytvořte fotoalbum s fotkami osob z vaší rodiny. Spolu s dětmi prozkoumejte, jak vypadá vaše babička a babička v aplikaci EDA PLAY PAULI. Jak vypadá kamarád, který nosí brýle a David, kterému v aplikaci EDA PLAY ELIS pomůžeme vyčistit brýle.
  3. Poproste babičku nebo tetu, aby upletla pruhovanou ponožku, jako je v EDA PLAY ELIS ve scéně s praním. Naplňte nádobu pískem, rýží nebo fazolemi a umístěte do ní hračky podobné postavičkám z aplikací. Najdete je? Poznáte je, i když z nich kouká jen malý kousek?
  4. Povídejte si o tom, jak by asi chutnal koktejl umixovaný z citrónu nebo okurky. Jak by chutnal dort, do kterého bychom přidali botu? Bota do těsta nepatří. Proč vlastně? Jak by chutnal dort, do kterého bychom přidali botu? Úkoly s koktejlem a pečením dortu najdete v EDA PLAY ELIS.

  

Součástí všech uvedených aplikací je Simulátor zrakových vad, pomůcka, která pomáhá rodičům pochopit, jak jejich dítě vidí svět kolem sebe. Aktuálně umí aplikace předvést osm zrakových vad, mezi nimi nystagmus (nekontrolovaný kmitavý pohyb očí) nebo trubicové vidění.

Všechny důležité informace o EDA PLAY najdou rodiče na stránkách www.edaplay.cz. Zde mohou získat inspiraci, jak se aktivně zapojit do hry svých dětí, podívat se na videa o použití jednotlivých aplikací EDA PLAY a seznámit se s nápady, jak aplikace mohou dětem pomoci lépe poznávat skutečný svět. Na podstránce http://www.edaplay.cz/aktivity jsou ke stažení pracovní listy, vycházející z aplikací. Děti mohou v omalovánkách vybarvovat zvířátka, která znají z obrazovky tabletu, pomáhat jim najít cestu ven z bludiště, spojovat shodné obrázky nebo vystřihovat postavičky z papíru.


Aplikace EDA PLAY jsou určené pro iPady a za mírný poplatek dostupné ke stažení na internetových stránkách iTunes App Store. Aplikace EDA PLAY TOBY je zdarma a nyní dostupná i pro Android tablety v internetovém obchodě Google Play.

O nás:

Nezisková organizace EDA cz, z. ú., je téměř 30 let oporou rodinám dětí se zrakovým a kombinovaným postižením či ohroženým vývojem v raném věku. Poskytuje odbornou službu rané péče, poradenství a psychickou oporu rodinám ve čtyřech krajích České republiky – na území Hl. města Prahy, Středočeského, Pardubického a části Ústeckého kraje. Služby jsou poskytovány v domácím prostředí, kde se dítě cítí nejlépe. Téměř dva roky provozujeme první celorepublikovou krizovou Linku EDA (tel. 800 40 50 60), která je určena všem pečujícím (rodičům, blízkým, odborníkům), kterých se týká téma dětí se závažnou diagnózou, po těžkém úrazu nebo s postižením. Více podrobností o organizaci najdete na www.eda.cz.

  

Poděkování partnerům

Projekt by se nemohl uskutečnit bez našich partnerů. Aplikace EDA PLAY ELIS je realizována za pomoci Nadace Leontinka a projektu Čtení pomáhá.Nadace Leontinka realizuje celkem 9 projektů, zaměřených na různé oblasti pomoci zrakově postiženým, zejména dětem. Aplikaci EDA PLAY ELIS jsme podpořili v rámci projektu Svítání. Aplikaci EDA PLAY ELIS bychom přáli, aby pro děti byla veselou hrou a pro jejich rodiče a blízké pomocí a další možností, jak sledovat zlepšení dovedností po malých krůčcích, říká ředitelka Nadace Leontinka Barbara Hucková.

Projekt je také realizován za pomoci firmy Dow, která poskytla nadační příspěvek ve výši 38 600 Kč.

Doporučujeme

Čtěte více

Antikoncepce: Stopku těhotenství vystaví estrogen

Pilulky proti početí jsou bezpochyby obrovským objevem druhé poloviny 20. století....

Antikoncepce? Vyřeší více problémů, než tušíte!

Hormonální antikoncepce nepředstavuje pouze účinnou ochranu proti neplánovanému...

Antikoncepci lze "ušít na míru" každé ženě

Historie antikoncepce je stará jako lidstvo samo. Vážně, nepřeháníme. Princip...

Antikoncepční metody vhodné pro pacientky s IBD

U žen s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou je velmi důležité zvolit vhodnou...

Antioxidanty chrání i před zeleným zákalem

O prospěšnosti zeleného čaje se ví již dlouho, avšak nedávno si tento zdravý...

Antioxidanty jako prevence rakoviny? Jen stěží

Tolik populární antioxidanty, z jejichž slávy profitují například hořká čokoláda...

Antiperspirant, který vám změní život

Miliony lidí na světě každý den bojují s nadměrným pocením. Někdo má problémy...

Antistresové desatero nejen pro vaše srdce

Srdce je naším tělesným „motorem“. Když je v klidu, přečerpá za jednu minutu...

Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí

Chřipka ve většině případů proběhne jako několikadenní nezávažné onemocnění...

Aplikace biologické léčby je snadná. I vy to zvládnete

Revmatoidní artritida je jen obtížně léčitelné autoimunitní onemocnění. Lékaři...

Aplikace v boji proti covid-19 – které má smysl si stáhnout?

Zatímco na jaře nás epidemie covid-19 zaskočila zcela nepřipravené, teď máme...

Aplikaci růstového hormonu zvládne i dítě samotné!

Růstové poruchy. Sousloví, kterého se mnoho rodičů u svých dětí bojí.

Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty

Jsou plné vůní, barev a nebezpečí. Jak absolvovat návštěvu orientálního tržiště...

Arašídy, postrach alergiků

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické...

Artritické bolesti: pomůže síla magnetů?

Onemocnění pohybového aparátu bývá provázeno bolestí, otoky a omezením hybnosti....

Artritida a pásový opar – spojení skrze léky

Zvyšují preparáty léčící revmatoidní artritidu riziko pásového oparu? Tuto otázku...

Artritida a spánek. Pět tipů na dobrou noc

Až 80 procent jedinců s revmatoidní artritidou si stěžuje na špatné spaní. Nemohou...

Artritida neznamená konec sexuálního života – I. část

Sexualita je nedílnou součástí člověka. Prolíná se zde naše fyzické zdraví se...

Artritida neznamená konec sexuálního života – II. část

Přestože artritida zřídkakdy postihuje přímo pohlavní orgány, může mít prostřednictvím...

Artritida, artróza, revmatismus aneb Když pohyb bolí

Artritida je odborný název pro zánětlivé onemocnění kloubu, které může být způsobeno...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#