Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy s erekcí má polovina mužů!

( Renata Vyšínová | přečteno: 29639x )

Myslíte si, že větu: "Miláčku, dnes ne, dnes jsem unavená," říkají častěji ženy než muži? Podle průzkumu agentury STEM/MARK je to jinak. V jedenačtyřiceti procentech případů tuhle výmluvu, jak se vyhnout sexu, použijí muži. Ženy mají absolutní převahu s větou: "Bolí mě hlava." Podle zmíněného průzkumu pánové používají výmluvu na únavu a přepracování, aby zakryli poruchu erekce. Trpí jí totiž 54 % mužů ve věku 35 – 65 let.

shutterstock.com

Celorepublikový výzkum u 805 mužů a 800 žen ve věku 35 – 65 let dokázal odpovědět na celou škálu otázek týkajících se sexuálního chování a partnerských vztahů. Rozsáhlý výzkum se orientoval zejména na otázky spokojenosti s partnerským životem, se sexem, na sexuální praktiky, sexuální problémy, vliv sexu na vztah a na rodinu, vliv sexu na sportovní výkony, oblast sexu a kariéry atd.

Výzkum také potvrdil, že nejčastější sexuální aktivitou je soulož, a to pro muže i ženy (muži 66 %, ženy 63 %). Masturbaci upřednostňují zejména muži (14 %) oproti ženám (7 %), naopak mazlení jako jednu ze sexuálních aktivit upřednostňují více ženy (9 %) oproti mužům (6 %). Dalším zajímavým tématem bylo předstírání orgasmu, výzkum uvádí, že 64 % žen někdy předstíralo orgasmus, z toho 15 % opakovaně. Překvapivé jsou ovšem výsledky i u mužů. Podle výzkumu 20 % mužů někdy předstíralo orgasmus. Na otázku "Jaké podněty muže a ženy sexuálně vzrušují?," uvedlo 71 % žen mazlení oproti 51 % mužů. Muži ovšem dávali více (36 %) přednost zrakovým podnětům než ženy (8 %).

Velmi zajímavá byla i sekce otázek týkajících se poruch erekce. Zajímavou informací je konstatování, že se obecně dá říci, že s přibývajícími centimetry v pase se zvyšuje riziko poruchy erekce. Téměř 23 % mužů přiznává poruchu erekce, ovšem vysokou či naprostou důvěru v dosažení a udržení erekce má pouze 52,4 % mužů, z toho naprostou důvěru má pouze necelých 20 %. To odpovídá i datům prezentovaným doktorem MUDr. Karlem Kočím, CSc., který uvádí, že 54 % mužů ve věku 35 – 65 let v ČR trpí lehčí či těžší formou poruchy erekece (STEM/MARK 2001). MUDr. Karel Kočí také uvádí rozsáhlé důsledky poruchy erekce, kam řadí například deprese, ztrátu sebedůvěry a partnerské konflikty.

Muži často hledají výmluvy, aby se samotnému aktu mohli vyhnout a sami si problém nechtějí přiznat. Jedna z otázek se právě týkala toho, na co se muži a ženy vymlouvají. Nejčastější výmluvou u obou pohlaví byla únava, ženy se více vymlouvají na bolest hlavy, naopak muži se více vymlouvají na mnoho práce. Nejkurióznější výmluvou v průzkumu bylo, že partner říká, že musí krmit kočku a tudíž nemá čas na sex.

Poruchu erekce ovšem nelze brát na lehkou váhu. Často je citlivým indikátorem zdraví a může být prvním klinickým projevem dosud latentního závažného onemocnění jako je například cukrovka, nádor prostaty nebo kardiovaskulární onemocnění. Problém poruchy erekce ovlivňuje také vzájemný partnerský vztah. Sexualita ženy se s pozicí ve společnosti změnila, a proto je žena klíčovým hráčem i v oblasti poruchy erekce. Jak říká MUDr. Zlatko Pastor: "Žena je ta, kdo přinutí muže řešit potíže s erekcí."

Je problém s erekcí problémem i ve vaší ložnici? Připravili jsme pro vás malý seriál, který vám pomůže najít možnou příčinu potíží a začít je řešit. Své o tom vědí čtenáři a čtenářky, kteří v našich diskusích o tomto tématu hledají pomoc a podporu, a odborníci, kteří publikovali na našem webu nebo odpovídají v internetové poradně.

Odborné texty týkající se erektilní dysfunkce najdete v rubrice Poruchy erekce.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
3x

Pání, to jsou teda čísla. Trochu mě tento článek překvapil i přesto, že jsme doma tento problém před nedávnem řešili. Tedy, jak se tady píše, řešila jsem ho spíše já. Manželovi je 51 let, já jsem o 5 let mladší a nemyslím si, že bychom to už měli vzdát a skončit se sexem. Koupila jsem mu v lékárně ArginMax, nezabral hned, ale po 3 týdnech se dostavily první účinky. Bylo složité manžela přemluvit, aby prášky vůbec bral, neumím si představit, že bych ho přesvědčila jít k lékaři. Takže děkuji za tyto volně dostupné přípravky.

Míša

Tak to máte štěsí, my máme naopak "nijakou" zkušenost jak s Arginmaxem tak s Clavinem. Ve výsledku musel manžel opravdu navštívit lékaře a nechat si předepsat Cialis. Máte pravdu, nebylo úpně jednoduché ho do ordinace dostat, ale myslím že nelituje :)

Ivana

Je zajímavé, že článek se spíše týká mužů, ale do diskuze přispívají pouze ženy. Čím to asi bude? Můj přítel by k doktorovi určitě nešel. Tak jsme po dlouhém váhání vyzkoušeli Clavin a určitě nelitujeme. Vše je zase OK.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 30. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Impotence

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Rychlé sexuální vzrušení

Znáte nějakou bylinu, která by mi pomohla se rychleji vzrušit při pohlavním styku? Vlaďka

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce