Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Poranění krku, páteře a míchy

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 79759x )

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

K poranění páteře dochází při různých příležitostech, většinou při pádu z velké výšky. Poranění vzniká při automobilových nehodách, při pádech z lešení, nebo ze střechy a při sportu. Ze sportů je to zejména horolezectví, paragliding, létání na rogalu a sportovní létání. Nejsnadněji je postižitelná úrazem krční páteř, pak bederní a hrudní.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy. Mezi příznaky izolovaného poranění páteře bez poranění míchy patří především bolestivost v postižené oblasti. Jakákoliv bolest v zádech, na hrudi, nebo na krku může signalizovat toto poranění. Poranění míchy se projeví různým stupněm ochrnutí, nebo ztráty citlivosti v některé části těla. Tyto příznaky však nejsou patrné u poraněných v bezvědomí, u kterých toto zranění nelze nikdy vyloučit. Je třeba proto se zraněným v bezvědomí manipulovat tak, jako by tento typ poranění měl.

Zranění s poraněnou krční páteří jsou vždy bezprostředně ohroženi na životě. Zejména první dva krční obratle mají úzký vztah k životně důležitým centrům v prodloužené míše, které řídí základní životní funkce - dýchání a krevní oběh. Zlomeniny těchto obratlů s poškozením těchto center označujeme laickým výrazem "zlomený vaz". Tato situace je neslučitelná se životem.

Poranění v oblasti hrudní nebo bederní páteře ohrožuje vždy zraněného trvalou invaliditou. Poranění míchy může způsobit až zachránce při nešetrném vyprošťování, nebo nesprávném transportu. Manipulovat se zraněným by mělo v těchto případech více lidí tak, aby nedocházelo k ohýbání trupu v jeho podélné ose, nebo k rotacím trupu okolo této osy.

U nemocných v bezvědomí je nutno vždy zajistit průchodnost dýchacích cest, dýchání a krevní oběh tak, jak to bylo popsáno v článku o oživování. Zajistit A+B+C. Při zajišťování dýchání, průchodnosti dýchacích cest a nepřímé masáži srdeční může zachránce s nemocným manipulovat nepříznivě vzhledem k potenciálnímu poranění páteře, avšak oživování má v těchto případech přednost, neboť bez těchto manipulací by nemocný nemusel přežít.

Zásady první pomoci

  • Uložíme poraněného na záda na rovnou podložku a poučíme jej, že se nesmí hýbat (hlavně hlavou - otáčet hlavu, zvedat hlavu a podobně) a obracet se na bok.
  • Při každé manipulaci se zraněným je nutné, aby s ním manipulovalo více lidí výše popsaným způsobem. Nejvýhodnější je zraněného uložit na tvrdou, rovnou podložku, na které jej můžeme transportovat (deska, dveře, široké prkno atd.).
  • Při podezření na poranění krční páteře je vhodné páteř znehybnit. K tomuto účelu poslouží např. dva větší sáčky s pískem, kamínky, boty apod., které položíme vedle hlavy z obou stran. Hlavu můžeme navíc přilepit k podložce přes čelo širokým pruhem náplasti.
  • Transport postiženého k odborné pomoci s trvalým sledováním stavu.

Při poranění měkkých tkání krku může dojít k poranění struktur, jejichž poškození má za následek bezprostřední ohrožení života. Na krku totiž vede pro člověka velmi důležité potrubí, které jednak přivádí okysličenou krev do mozku (cévy nazývané krkavice) a dále vzduch do plic (potrubí zvané hrtan a průdušnice).

Průtok krve mozkem člověka činní asi 14 % celkového oběhu krve v celém organismu - tzn. že do mozku přiteče za minutu asi 750 ml krve. Při poranění jedné krkavice dospělý člověk vykrvácí za několik minut. Při poranění obou krkavic je samozřejmě čas poloviční. K bezvědomí a ohrožení života však dochází daleko dříve.

Jakl postupovat při takovém poranění?

Poranění průdušnice a hrtanu se projeví únikem vzduchu z rány na krku. V případě dostatečného dýchání a nepřítomnosti dušení není třeba jakýchkoliv zákroků. Je však nutný okamžitý transport k odborné pomoci. Při dušení se pokusíme o obnovení průchodnosti dýchacích cest. Pokus o koniopunkci je však až tím posledním možným pokusem, pokud selhávají ostatní pokusy o obnovení průchodnosti dýchacích cest. Okamžitý transport je předpokladem úspěchu.

Při poranění tepny na krku máme pouze jedinou možnost. Stlačit krvácející cévu přímo v ráně na krku a držet krvácející cévu tímto způsobem v průběhu celého transportu až do převzetí ve zdravotnickém zařízení. Dostupnost a kvalita odborné pomoci je v obou případech limitující. Odsun je nutno provést v obou případech co nejrychleji všemi dostupnými prostředky.

Teorie je vždy pouze teorie. Představte si sebe v obdobné situaci. Nepříjemné pomyšlení, že? A přitom je to jen myšlenka. Příště snad něco méně drsného.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kaculle
3x

dobry den chtela bych se zeptat.kdys se stane autonehoda a ja musim provest prvni pomoc jestli smim delat srdecni masaz v automobilu kdys je postizeny zaklineny a nevime jestli nema vnitni zranenni nebo neco z pateri...moc dekuji za odpoved...je to prome moc dulezite.S pozdravem Kaculle

RobertPleskot
4x

Dva roky starý dotaz si zasluhuje odpověď :-) Pokud je někdo opravdu zaklíněn a potřebuje srdeční masáž, znamená to, že po výrazném násilí (havárie a deformace auta) nereaguje na bolest ani nedýchá. Srdeční masáž je takřka 100% beze smyslu. Hlavně na ní není místo, alespoň z mých zkušeností. Jinak poranění páteře ani vnitřní zranění nejsou důvodem proč masáž neprovádět. Jen má malou naději k obnovení života. Zahájení srdeční masáže je nejdůležitější u ztráty vědomí bez normálního dýchání. Člověk před vámi na ulici se svalí, nereaguje na silný bolestivý podnět a dýchá nepravidelně, řídkými lapavými dech, nebo nedýchá vůbec. Zavolejte 155 a masírujte. Tam je velká šance (cca 20%) zachránit život. Úspěšné resuscitace po úrazech se vyskytují převážně v televizi. MUDr. Robert Pleskot výuka první pomoci zážitkem www.zdrsem.cz

Štěpánka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Cca před měsícem mě při koupání v moři nešikovně udeřila do krku zezadu vlna, bolelo to, ale během dne to přešlo. Od té doby se mi stává, že mě opakovaně krční páteř bolí. Může to s tím souviset a může být ještě ohrožena mícha, nebo již ne? Děkuji za Vaši odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Impotence

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Cukrovka (diabetes)

Chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké homeopatické léky, které by pomohly v léčení cukrovky. Alice

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce