Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

( Jiří Holečko | přečteno: 15742x )

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Ateroskleróza


Ateroskleróza

Ateroskleróza je dlouhodobý proces, při němž dochází k tuhnutí cévní stěny a zužování jejího průsvitu. Tvoří se pláty připomínající nánosy nečistot ve starých vodovodních trubkách. Důsledkem tohoto zúžení je nedostatečné prokrvení orgánu, ke kterému daná céva míří.
Příčinou aterosklerózy je ukládání tukových látek – především cholesterolu - do stěny našich cév. Hlavní podmínkou tvorby těchto změn je zvýšený příjem cholesterolu v potravě a následně jeho vyšší hladina v krvi.
Komplikace aterosklerózy se rozvíjí pomalu a nenápadně. Může dojít k až k srdečnímu infarktu, cevní mozkové příhodě nebo ischemické chorobě dolních končetin. Čtěte více…

Zajímavosti

  • Ucpaná žíla může být smrtelně nebezpečná
  • Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává
  • Při infarktu srdce rozhoduje čas

a možných následků – infarktu srdce a mozkové příhody


Co je to aktivní prevence? Aktivní prevencí označujeme opatření ke zlepšení svého zdraví aniž bychom zatím pociťovali jakékoliv příznaky nemoci.

Jedním z příčinných mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév, poškozující cévní výstelku (endotel). Opravdu účinné látky, které zabraňují poškozování endotelu, se nazývají bioflavonoidy. Kde se bioflavonoidy vyskytují a v jakém množství je jich zapotřebí? Předně je najdeme v zeleném čaji, potřebné množství je jeden litr denně. Dále v přírodním červeném víně, kde se doporučuje půl litru denně - ovšem snesou-li to vaše játra. Na místě je také připomenout, že každý alkohol obsahuje značné množství, pro nás nevýhodných jednoduchých cukrů.

Bioflavonoidy jsou také v kakaových bobech. Na kakao jsou známy častější alergické reakce, a je potřeba myslet na to, že hořká čokoláda se skládá z kakaa a cukru. Doporučujeme tedy čokoládu 80%. Bioflavonoidy jsou přírodní látky s 80krát větší aktivitou než vitamin C. Jsou obsaženy v preparátu Nutrilite Bio C Plus, kde právě ono „Plus“ znamená 5% přídavku bioflavonoidů. Neznám jiný vitamin C s bioflavonoidy. Pro aktivní prevenci je nezbytné bioflavonoidy užívat každodenně.

Druhým preventivním opatřením možnosti civilizačních nemocí jsou omega 3 mastné kyseliny . Zajišťují mimo jiné pružnost buněčného obalu a zlepšují tím výrazně fyzikálně mechanické vlastnosti buněk. Dnes už se ví, že Eskymáci neznají infarkt srdce. Vděčí za to nadbytku omega 3 mastných kyselin v potravě. Tyto mastné kyseliny, jak asi už správně tušíte, se vyskytují v tuku mořských ryb, jsou ale také přítomny ve lněném oleji. Podobné látky, ze kterých se účinné omega 3 mohou vytvořit, se vyskytují ve vlašských ořeších a mandlích.

Existují také doplňky stravy, kde jsou omega 3 mastné kyseliny koncentrovány. (Nutrilite Omega 3 Comlex, vyráběný z tuku ryb vylovených z čistých vod za polárním kruhem). Pro úplnost je třeba dodat, že omega 3 mastné kyseliny účinkují ještě dalšími mechanizmy, a že dnes se považuje za nezbytné podávat je těhotným (jako prevenci správného vývoje nervových částí plodu a zabránění poporodní gestozy), kojícím matkám a dětem (jako prevenci astmatu), při depresích zlepšují duševní stav a navozují správný spánek.

K aktivní prevenci vzniku aterosklerozy považuji za nutné brát Nutrilite Bio C Plus 1tbl ráno a Nutrilite Omega 3 Complex 1 cps večer. K tomu jíst a pít co nejvíce potravin obsahující bioflavonoidy a omega 3 mastné kyseliny.

Autor pracuje v Ambulanci proti stárnutí Vysokomýtská nemocnice

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dotaz na angiografii

Manžel má 100% uzávěr levé krční tepny, druhá má průchodnost 30%. Při angiografii se dozvěděl, že se stoprocentním uzávěrem se nedá již nic dělat. Skutečně neexistují léky na uvolnění a zprůchodnění nebo například chirurgická cesta (angioplastika)? Trpí zároveň vysokým TK a nadváhou. Moc děkuji za informaci. M.Diartová

Ateroskleróza

Ve většině civilizovaných zemích je ateroskleróza nejčastější příčinou úmrtí.

Perkutální transluminální angioplastika

Perkutální transluminální angioplastika je moderní a elegantní technika, která umožňuje zobrazit a zároveň léčit věnčité tepny Vašeho srdce. Pomocí této metody může lékař nalézt nemocnou oblast ve Vašem srdci a vzápětí ji i léčebně ovlivnit.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce