Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příčiny erektilní dysfunkce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 39037x )

Příčin erektilní dysfunkce je celá řada, protože erekce je děj velmi komplikovaný a podílí se na ní několik faktorů.

shutterstock.com
Při selhání kteréhokoliv z nich se erekce nemusí dostavit v dostatečné míře či dokonce vůbec. Pojďme si nejprve stručně vysvětlit, jakým mechanismem k erekci dochází.

Jak k erekci dochází?

Při dostatečně silném akustickém, vizuálním či dotykovém vjemu dochází ke stimulaci nervových center v mozku, která vydají signál přes míchu a nervy až do penisu. Dojde k rozšíření tepen, zvýší se tak přítok krve do topořivých těles penisu, která se jí naplní. Rovněž se omezí žilní odtok, krev v topořivých tělesech zůstává a dochází k postupnému tvrdnutí penisu, tzv. tumescenc. Pokud na jakékoliv úrovni tohoto reflexu dojde k poruše, erekce není dostatečně tvrdá nebo se nedostaví vůbec, vzniká erektilní dysfunkce.

Jaké jsou nejčastější příčiny poruch erekce?


Příčin, proč z nějakého důvodu k erekci nedojde, je celá řada. V následujících bodech si vyjmenujeme ty nejčastější. Jedná se o nejrozmanitější důvody od poruch psychiky přes zlozvyky, pooperační stavy, úrazy až k závažným celkovým onemocněním.

Poruchy prokrvení aneb za všechno můžou cévy

Jak jsme si již v úvodu řekli, velmi důležitou roli v procesu erekce hrají cévy. Pokud nedojde k jejich dostatečnému rozšíření, erekce je neuspokojivá. Na cévních poruchách se podílí celá řada onemocnění. Jsou to zejména:

  • cukrovka ateroskleróza- při tomto onemocnění jsou postiženy cévy v těle rozvojem sklerotických plátů uvnitř cév, které zužují jejich průsvit a snižují tak průtok krve. Největší riziko je samozřejmě u cév hlavy a srdce, kde pak může dojít k infarktu. Ale ani cévy penisu nejsou ušetřeny a ateroskleróza je významným faktorem ED.
  • hypertenze- zvýšený krevní tlak je velmi zákeřným onemocněním, protože zpočátku probíhá bez příznaků a teprve při poškození cévní stěny se může závažněji projevit. Hypertonici mají rovněž vyšší výskyt poruch erekce.
  • nadváha - obezita je dalším rizikovým faktorem vzniku erektilní dysfunkce

Psychika dělá hodně

Psychický faktor u erektilních dysfunkcí je rovněž velmi významný. Každý z Vás asi zná situace, kdy se na něco úporně soustředíte, ale stejně vám to prostě nejde. Obdobné je to i se sexem. Při přehnaném očekávání či přílišném soustředění na erekci se může stát, že se tato prostě nedostaví. To je typické zejména při změně sexuální partnerky, kdy se chce člověk podvědomě „ukázat“. Psychika hraje velkou roli i při opakovaných neúspěších, kdy strach z opětovného selhání vede k začarovanému kruhu. To někdy vyústí v to, že člověk ze strachu z opakovaného neúspěchu snižuje frekvenci sexuální aktivity. Další významnou roli při erektilní dysfunkci hraje stres. Starosti v práci, finanční potíže či onemocnění v rodině často vede k nedostatečné koncentraci a selhání erekce.

Je libo cigaretu? - Ne, děkuji.

I nejčastější lidské zlozvyky a závislosti vedou ke vzniku poruch erekce. Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, užívání drog, nezdravý životní styl. To vše má vliv nejen na psychiku, ale i na cévy, což ve svém důsledku může vést k erektilní dysfunkci. Rozhodně nejde o problém zanedbatelný - odhaduje se, že kouření a nadměrná konzumace alkoholických nápojů se podílí na celkovém výskytu ED asi jednou čtvrtinou.

Klíčové nervové spoje

V úvodu článku jsme zmínili, že erekce je vlastně reflexní děj. Správný převod nervového impulsu z mozku do penisu je tedy velmi důležitý. K nejčastějším poruchám erekce z důvodu špatného nervového spojení vedou úrazy pánve s poškozením nervů, úrazy míchy či mozku, velký radikální chirurgický výkon v malé pánvi (operace prostaty, močového měchýře či konečníku pro nádor), různá onemocnění centrální nervové soustavy jako např. Parkinosonova choroba nebo roztroušená mozkomíšní skleróza a další.

Příčin je samozřejmě daleko více. Toto jsou ty nejčastější. Spousta z nich se dá odstranit již jen pouhou změnou životního stylu, zvýšeným pohybem, psychoterapií, zbavení se zlozvyku kouření apod. Další, zejména závažná cévní onemocnění, vyžadují léčbu odborníkem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petr
1x

Dobrý den, je mi 18 o panictví jsem přišel ve 14, mám problém se erekcí... většinou se nemůžu uvolnit, jsem nervozni, erekce se nedostaví a vede to později k depresím. Nechápu to, proč si nevěřím, už mi pár holek řeklo že jsem byl nejlepší jakého měli... vím že to umím, když na to dojde, ale pořád mám strach, většinou se to stává při změně partnera... Teď mě to právě čeká znovu a opravdu o tu slečnu nechci přijít.. Čeká nás náš první sex a představte si ten trapas, když je tam u vás nádherná 16-ti letá holka a vám se prostě "nepostaví" ikdyž si nepřejete nic jiného. Jinak vše funguje v pořádku po fyzické stránce. Pomozte mi prosím ať to opět neskončí katastrofálně... :( Děkuji! Petr


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Rychlé sexuální vzrušení

Znáte nějakou bylinu, která by mi pomohla se rychleji vzrušit při pohlavním styku? Vlaďka

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce