Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Erektilní dysfunkce - co to vlastně je?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21337x )

Erektilní dysfunkce, porucha erekce. Termíny skloňované veřejností, médii i lékaři.

shutterstock.com
Erektilní dysfunkce. Tento termín už určitě většina z nás někdy slyšela. Poslední dobou bývá skloňován ve všech pádech nejen mezi odbornou veřejností, ale stále častěji prosakuje i mezi širokou veřejnost a do médií. Co však přesně tento termín označuje? Erektilní dysfunkce (ED) je minimálně šest měsíců trvající neschopnost dosáhnout a/nebo udržet erekci dostatečnou pro uspokojivou sexuální aktivitu. Veřejností se často užívá pro erektilní dysfunkci nezcela správný termín impotence.Z definice je zřejmé, že o erektilní dysfunkci se rozhodně nejedná, pokud se Vám jednou či několikrát nepovede dosáhnout uspokojivé erekce. Každý asi někdy zažil své selhání. Tyto jednorázové poruchy erekce bývají nejčastěji na psychickém podkladě, často při změně partnerky, při nadměrném stresu apod. Abychom mohli mluvit o erektilní dysfunkci je v definici zahrnuta minimálně šestiměsíční doba trvání obtíží.

Je dobré rovněž připomenout, že erektilní dysfunkce jako taková rozhodně nemá nic společného s poruchami plodnosti, počtem spermií, schopností ejakulace či prožívání orgasmu. Jedná se čistě o poruchu erekce, tedy nedostatečného ztuhnutí penisu v různé míře podle její závažnosti.

Při tak složitém reflexním ději, jakým erekce je, hraje roli několik faktorů od prostředí, psychického rozpoložení obou partnerů až k závažným onemocněním, která se mohou poruchami erekce projevit. Často to může být vůbec první příznak jiného závažného onemocnění jako např. cukrovka, ischemická choroba srdeční a další. Proto by se neměla podceňovat a nemocný by se měl se svým problémem svěřit svému lékaři.

Jak to vypadá s výskytem poruch erekce? S incidencí deset procent celosvětově je erektilní dysfunkce nejčastější sexuální dysfunkcí v dospělé mužské populaci. Jinými slovy to znamená, že ze sta mužů jich zhruba deset trpí ED. Vzhledem k tomu, že v minulosti byly snahy tento problém tabuizovat, se však jen každý desátý postižený muž odhodlá a vyhledá pomoc lékaře. Bohužel i v dnešní době panuje mezi muži všeobecný stud se se svým problémem svěřit. Přitom stačí jen překonat prvotní ostych a rozhodnout se zajít k lékaři.

V České republice bylo provedeno několik průzkumů sexuálního chování reprezentativního vzorku mužské populace. Výsledky ukazují, že zhruba devatenáct procent mužů někdy v životě trpělo poruchou erekce a patnáct procent mužů má sexuální problémy aktuálně. Výskyt erektilních poruch pochopitelně stoupá s věkem, přítomnost různého stupně erektilní dysfunkce je popisována v některých zámořských studiích kolem padesáti dvou procent mužů mezi čtyřiceti a sedmdesáti let věku.

Pravděpodobnost výskytu erektilní dysfunkce sice závisí na věku a častější výskyt mezi staršími muži je zřejmý, ve většině případů se však nejedná o neodvratný proces stárnutí. V dnešní době existuje moderní léčba, která je velmi účinná. Udává se, že s léčbou erektilní dysfunkce lze dosáhnout uspokojivého sexuálního života ve více než devadesáti pěti procentech případů. Vy, kteří máte dlouhodobý problém s erekcí a dosud jste otáleli s návštěvou lékaře nebo jste se jen styděli, proto neváhejte a učiňte první krok ke spokojenějšímu sexuálnímu životu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Impotence

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

Rychlé sexuální vzrušení

Znáte nějakou bylinu, která by mi pomohla se rychleji vzrušit při pohlavním styku? Vlaďka

Cukrovka (diabetes)

Chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké homeopatické léky, které by pomohly v léčení cukrovky. Alice

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce