Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Thomayerova nemocnice zprovoznila unikátní přístroj na léčbu děložních myomů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5116x )

Radiodiagnostické oddělení Thomayerovy nemocnice díky sponzorskému daru Nadace ČEZ ve výši 850 tisíc korun zprovoznilo přístroj ExAblate 2000, tedy magnetickou rezonancí navigovaný fokusovaný ultrazvuk (MRgFUS).

Thomayerova nemocnice
„Tento unikátní přístroj, který má naše nemocnice jako jediná v České republice, pomáhá neinvazivně, tedy bez nutnosti chirurgického zákroku, léčit děložní myomy. Bez příspěvku sponzora bychom nebyli schopni tento přístroj zprovoznit v takto krátké době,“říká ředitel Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Přístroj je tvořen kombinací dvou přístrojů - magnetické rezonance a ultrazvuku o vysoké intenzitě. Magnetická rezonance zajistí správné zacílení těchto vln, a dále také sledování teploty v ošetřované tkáni v průběhu celého výkonu.
„Jde o relativně novou metodu využívající ultrazvukové vlnění o vysoké energii k termální destrukci myomu. Hlavními výhodami této metody jsou neinvazivnost, nebolestivost a bezpečnost,“ říká primářka radiodiagnostického oddělení Thomayerovy nemocnice MUDr. Jana Votrubová, CSc.

Výhodou využití přístroje je oproti jiným metodám léčby děložních myomů zachování dělohy, což znamená možnost otěhotnět a porodit. Zákrok se provádí v částečné anestézii a žena stráví v nemocnici maximálně jeden den.

Výhody MRgFUS?

  • zachování dělohy a tím i možnosti otěhotnět a porodit
  • žádná operace
  • žádná celková anestézie
  • bezbolestnost
  • rychlý návrat do běžného života
  • ambulantní zákrok – maximálně 1 den hospitalizace
  • ústup příznaků během prvních 3 měsíců u 90% pacientek

„Metoda MRgFUS určité nemá nahradit klasické standardně používané způsoby léčby myomů, ale při správné indikaci, která je při této metodě klíčová, může být vhodnou alternativou pro ty pacientky, které nemohou podstoupit operaci,“ dodává primářka MUDr. Jana Votrubová, CSc. Ročně by podle ní mohlo zákrok podstoupit zhruba 20 pacientek.

Pro koho je MRgFUS vhodný?

Léčba na MRgFUS je vhodná pro pacientky s děložními myomy, které způsobují obtíže anebo jsou větší než 4 cm. Základní rozhodnutí o způsobu léčby provádí gynekolog FUS – centra. Je-li zvolena metoda MRgFUS, je další indikace prováděna vždy na základě spolupráce gynekologa a radiologa FUS – centra. Je samozřejmostí, že pokud je to možné, je brán i zřetel na přání pacientky.
Definitivní indikace k zákroku na MRgFUS probíhá na základě vyšetření magnetickou rezonancí v MRgFUS centru v TN Praha.

„Jsme jedno center pro péči o pacientky s myomy, proto spuštění přístroje MRgFUS, který z nás dělá jedinečné pracoviště v rámci celé republiky, vítáme. Zároveň jsme rádi, že můžeme ošetření nabídnout pacientkám bez úhrady – je totiž hrazeno zdravotními pojišťovnami,“ doplňuje primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice MUDr. Petr Kolek.

Více informací o metodě naleznete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce