Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tampóny - prevence výtoků a vaginálních infekcí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12793x )

Ty z vás, které již měly tu čest s vaginální infekcí, to jistě znají. Někdy stačí jednou se okoupat v bazénu nebo přehradě, nebo zůstat déle v mokrých plavkách a svědění či pálení na intimních místech na sebe nenechá dlouho čekat. Prevencí těchto problémů může být používání probiotických tamponů.

Dobrá rada
Mucos

V České republice pravidelně trpí vaginálními záněty více než dvě třetiny žen. Tyto intimní problémy jsou doprovázeny nepříjemným pocitem svědění, pálení a výtokem, často i bolestmi při a po pohlavním styku. Jednoduchým a přirozeným prostředkem, jak obnovit rovnováhu vaginální mikroflóry, je pravidelné používání probiotických tampónů. Nejen, že díky nim předcházejí infekcím, ale zároveň se cítí pohodlně i během menstruace.

Pochva je před agresivními mikroorganizmy, které mohou být příčinou různých infekcí, chráněna především laktobacily, tedy bakteriemi mléčného kvašení. Ale díky užívání antibiotik, tabáku, nadměrné nebo nevhodné intimní hygieně, hormonálním změnám, nadměrnému stresu, nošení syntetického nebo těsného oblečení, koupání v bazénech či rybnících, ale i nechráněnému sexu může být počet laktobacilů snižován.

Během menstruace je vaginální mikroflóra obzvlášť nestabilní a zvyšuje se její pH, které vyhovuje rizikovým mikroorganismům. Ty se stávají biologicky aktivními a rizika rozvoje zánětu stoupají až pětinásobně. Proto je v době menstruace, kdy dochází k přirozenému úbytku laktobacilů a naopak k pomnožení jiných nebezpečných bakterií, lepší užívat poševní tampóny než menstruační vložky. Krev ihned nasají a ta tak nezůstává zbytečně v pochvě - tím bakterie i kvasinky ztrácejí živnou půdu a pochvu nezatěžují. K výraznému zlepšení obranyschopnosti navíc přispívají probiotické tampóny, které kromě nasávání menstruační krve ještě navíc uvolňují do pochvy miliardy živých a velmi funkčních mléčných bakterií, bránících rozvoji případné infekce.

Čtěte také: 8 mýtů o vaginálních infekcích

Tampóny jako ochrana při koupání

Probiotické tampóny

Když bývá příčinou nákazy koupání ve veřejných bazénech, můžete vyzkoušet, zda by nepomohly tampóny s probiotiky. Před jejich návštěvou i při koupání. Rozhodně není dobré sáhnout po klasických tampónech. Nasáknou vodu z bazénu a mohou vznik potíží spíše urychlit než jim předejít. Naopak, speciální probiotické tampóny správné velikosti uvolňují po zavedení do pochvy miliardy funkčních mléčných bakterií a dokážou rozvoji infekce zabránit. Gynekologové doporučují ženám, které mívají po návštěvách bazénů problémy v intimní oblasti, používat probiotické tampóny během plavání i v době kdy nemají menstruaci.

Základní podmínkou je, aby bylo při zavádění tampónu poševní prostředí dostatečně vlhké. Vlhkost je totiž jednou ze základních podmínek pro úspěšné uvolnění ochranných bakterií mléčného kvašení, obsažených v tampónech do pochvy. Pokud trpíte nadměrnou suchostí sliznice, bylo by možné ještě před zavedením tampónu aplikovat některý z gelů na vodní bázi, který je neparfemovaný a neobsahuje konzervační látky. Podstatná je i doba, po kterou je tampón zaveden – bakterie kolonizují sliznici v průběhu 1/2 až 1 hodiny. Doporučuje se proto tampón vyjmout nejdříve po uplynutí této doby.

Tampóny do vody

Tyto tampóny byly vyvinuty speciálně pro ženy, které kladou důraz na hygienu při koupání. Zvláštní tampón chrání ženské intimní oblasti při koupání a plavání a výrazně snižuje vniknutí např. chlorované nebo znečištěné vody. Tím se také zmenšuje plocha, která může být v pochvě napadena bakteriemi nebo plísněmi.

Tampón je napuštěn čistým vazelínovým olejem, který má vodoodpudivé vlastnosti a tím ztěžuje proniknutí vody do pochvy. Jemně zaoblený hrot umožňuje lehké a snadné zavedení tampónu.Tampóny lze používat i při končící menstruaci. Lehce se zavádějí i odstraňují.Mohou je používat i zdravé těhotné ženy s nekomplikovaným průběhem těhotenství, které se chtějí chránit před infekcí.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce