Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ženy se nestydí mluvit s partnerem o své vaginální infekci

( Redakce | přečteno: 13240x )

Tisíce párů zůstávají občas bez sexu proto, že má žena vaginální infekci. Tyto potíže totiž má 96 % žen, třetina i několikrát za rok. To ukázal unikátní zářijový průzkum Ordinace.cz. Příčinou je snížená imunita, časté používání antibiotik i některých dalších léků a někdy i přílišná hygiena, na tom se zase shodli odborníci, kteří výsledky průzkumu komentovali.

shutterstock.com

Průzkumu se zúčastnilo 318 žen a jen dvanáct z nich, tedy 4 %, se s vaginálním dyskomfortem nikdy nepotkala. Ostatní mají zkušeností dost – 31 % žen dokonce uvedlo, že svědění, pálení a výtok je trápí i několikrát za rok.

Téměř polovina žen má osvědčený přípravek proti poševním infekcím

Samozřejmě nás zajímalo, jak své problémy pak řeší. 30 % žen usedne do čekárny svého gynekologa a nechá si vhodnou léčbu doporučit od něj. Mnohem méně - 11 % -  je těch, kterým stačí poradit se v lékárně. Ovšem i některé z nich nakonec skončí u lékaře – pokud je zklame víc přípravků, dojdou si pro radu k němu. Po již jednou osvědčené léčbě sáhne 42 % respondentek. Pokaždé jiný přípravek vyzkouší asi 6 % žen. „Nejraději používám to samé, co zabralo minule. Jen když mne přípravek zklame, hledám něco nového. To se pak poradím s lékárníkem,“ zněl komentář jedné z odpovídajících.

Ženy nemají problém mluvit o svých potížích

Jen 2 %, tedy šest žen, proberou své potíže s kamarádkou a nechají si doporučit nějaký přípravek od ní. Je to tím, že vyhledají raději odbornou pomoc, nebo tím, že o svých problémech vůbec nechtějí mluvit? Zřejmě jde o odbornost, protože se svým partnerem o tom mluví. Z průzkumu vyplynulo, že partner o jejich potížích ví. „Je to nutné, protože v době, kdy mám tyhle problémy, tak se sexu vyhýbám,“ uvádí jedna z odpovídajících. Sex si v době léčení odpírá až 90 % všech zúčastněných žen. 

Proč se poševní infekce tak často vrací?

Nutnost nosit kvůli výtoku vložku, neustálé svědění a pálení, nutnost se omezovat v sexu, zápach. Tak seřadily ženy potíže podle toho, jak moc je obtěžují. Není divu, že se zajímají i o prevenci, způsob, jak se všem nepříjemnostem vyhnout. Bohužel ta se hledá obtížně – třeba i proto, že 23 % uvedlo, že potíže přicházejí nečekaně a nevypozorovali důvod. 27 % vidí příčinu v oslabené imunitě, 15 % po návštěvě bazénu či koupaliště a 14 % si myslí, že jsou následkem nově použité kosmetiky či pracího prášku. Jejich závěry potvrzují i gynekologové.

Odborníci doporučují trpělivost při léčbě a ubrat na hygieně

„Aby se potíže neopakovaly, radím svým pacientkám vyvarovat se parfémovaných sprchových gelů, pěnám do koupele, spodnímu prádlu z umělých materiálů, neprodyšnému oblečení podobně,“ říká MUDr. Daniela Frisová, privátní gynekolog z Vlašimi. „Někdy nelze určit, proč se potíže vrací, mohou to být neznámé dispozice dané pacientky, často se ale na opakování obtíží podílí nadměrná hygiena,“ dodává MUDr. Táňa Glosová, gynekoložka z příbramské nemocnice.

Podle průzkumu by 93 % žen okamžitě vyzkoušelo nový přípravek, který by nejen potíže vyléčil, ale zabránil i jejich opakování. Odborníci naznačují, jak by měl vypadat: „Opakování těchto dysmikrobií je pravděpodobně závislé na imunologickém stavu pacientky. Nicméně podstatná je i řádná léčba a hlavně doléčení nebo prevence tam, kde se problémy často opakují. Potlačení přemnožených mikroorganismů by mělo být následováno podporou organismů žádoucích, tedy zejména laktobacilů. Samotné okyselení prostředí nestačí. U žen trpících opakovanými výtoky je třeba dodat přímo laktobacily - probiotika, nebo substráty pro jejich výživu - prebiotika. Nejen u žen po menopauze je důležitou složkou léčby i prevence dosažení patřičné hladiny estrogenů nejlépe jejich lokální aplikací,“ radí MUDr. Tomáš Fait Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Prebiotika považuje za nejvhodnější prevenci i  MUDr. Pavel Turčan, gynekolog  z Olomouce: „Prebiotika jsou, díky podpoře růstu tzv. probiotických (tělu a zdraví prospěšných) bakterií, ve většině případů vhodnějším prostředkem, než samotné použití probiotických bakteriálních kmenů. Zvláště u opakovaných a vracejících se potíží. Jejich efekt je dlouhodobý.“

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce