#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hrůza z Mikuláše a čerta: nenechte děti trápit se zbytečně

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 27.11.2017
Nečekaný zážitek hrůzy může zejména dítě dlouhodobě poznamenat

Svátek svatého Mikuláše má mnoho dětí spojeno s odměnou, u těch zlobivějších rodiče často doufají alespoň v „usměrnění“ chování. U části dětí ale tato návštěva může zanechat dlouhodobou stopu v jejich křehké duši. Jak si poradit se strachem a jeho následky pomocí homeopatik?

Nečekaný zážitek hrůzy může zejména dítě dlouhodobě poznamenat, ale úplně stejně to platí i pro dospělé. Nemusí to být jen návštěva Mikuláše (a hlavně jeho pomocníka čerta). Podobné následky mohou mít i veškeré náhlé stavy ohrožení života, jako jsou (auto)nehody, přepadení, setkání s úmrtím, závažným zraněním nějaké osoby či jiné velmi intenzivně prožívané situace. U citlivých jedinců se může vyvinout až stav nazývaný posttraumatická stresová porucha.

Bát se není legrace 

Strach je základní součástí lidské existence a psychiky. Je to pocit nezbytný k přežití – varuje nás totiž před nebezpečím. V případě opravdové hrozby pak spouští reakci „útěk, nebo boj“. V západním světě dnes ale strach nebývá spojen ani s bojem, ani s útěkem. Energie hrůzy se pak negativně obrací proti svému nositeli. Podle pozorování psychologů se nějaká forma strachu vyskytne dříve či později u 90 % dětí. Převážně se jedná o přirozené vývojové strachy, ale u části dětí mohou přerůst ve fobie a těžké úzkosti. Ty pak ovlivňují celkový vývoj jejich osobnosti. U dětí se typy strachu během vývoje mění. Jejich zpracování je důležité pro zdravý vývoj psychiky a umožňuje dětem postupně získávat nezávislost. Nicméně děti jsou vůči strachu vnímavější než dospělí. Cítí se totiž malé a bezbranné. Silný zážitek děsu je tak může poznamenat na dlouhé roky. Děti mají totiž mnohem omezenější možnosti, jak svoje vnitřní hrůzy zpracovat. Proto by rodiče měli k dětskému strachu přistupovat velmi citlivě.

Tělo v křeči 

Projevy strachu nacházíme jednak na tělesné úrovni, ale obavy a úzkost se jakožto stavy duše odrážejí i na chování dotyčného jedince.

  • Na tělesné úrovni se setkáváme se zvýšeným svalovým napětím anebo třesem, zvýšeným pocením, vyšším krevním tlakem, zrychleným pulzem i dýcháním, nevolností a suchem v ústech.
  • Na psychické úrovni jde o ztrátu koncentrace, určitou zmatenost a nekoordinovanost činností, tendence k izolaci od společnosti, snahy utéct z nepříjemné situace nebo plačtivost. Někdy může ze strachu pramenit i vztek.

Homeopatické léky na strach

Aconitum napellus – pomáhá při akutním strachu a panice. Silná hrůza až děs ze smrti jsou doprovázené vysokým tlakem, bušením srdce (je cítit až v krku), zrudnutím obličeje a pocitem sevření na hrudi s nedostatkem vzduchu. Stav ovlivňuje i střeva – většinou se dostaví průjem.

Argentum nitricum – přípravek na strach a úzkost, které jsou spojeny s trémou či zkouškami. Projevují se neklidným a chaotickým chováním, které doprovázejí určité impulzivní sklony. Na tělesné rovině si člověk může stěžovat na závratě, nevolnost, zvracení, případně má z úzkostí průjem.

Arsenicum album  je lékem pro děti a osoby, které mají strachu doslova přemíru. Hodně obav u nich pramení z pečlivosti, která je jejich charakteristickým znamením. Strach a úzkosti se týkají jejich vzhledu, ale i zdraví. Neustále se bojí, že onemocní nějakou vážnou nemocí, mají hrůzu například ze zlodějů, ale také ze samoty. To vše vede u těchto osob k neklidu a neustálé činnosti, která má příčiny strachu eliminovat, či alespoň zmenšit. Úzkost může být spojena se zažívacími problémy či astmatem.

Calcarea carbonica – podává se zejména u dětí, které mají spoustu obav, ale moc se nesvěřují. Trpí strachem ze všeho nového (například z nové školy), bojí se ošetření u lékaře či zubaře, mohou mít hrůzu z výšek nebo uzavřených prostor. Trpívají i na iracionální strachy, třeba že se stane nějaké neštěstí či nehoda. Mívají potíže s usínáním – jakmile zavřou oči, začnou se jim zdát nejrůznější děsivé obličeje, což je probudí. Jsou to jedinci velmi citliví a pohled na násilí nebo nějaká strašidla, například v televizi, je rozruší a rozpláče. Po stránce myšlení jsou lehce zpomalení, ale pokud se jim ponechá jejich vlastní tempo, dokážou vyřešit i složité úkoly. Pomalu, ale pečlivě. Po fyzické stránce mají sklony k obezitě, jsou citliví na chlad a trpívají katary horních cest dýchacích.

Gelsemium sempervirens – tento preparát řeší stavy, kdy je po hrůzném zážitku nebo špatných zprávách člověk doslova paralyzovaný – strachy se nemůže hnout. Objevuje se vnitřní třes, který může být vidět i navenek. Ochromení, které tento lék mírní, se často projeví i v myšlení a chování. Dotyčný si nedokáže vzpomenout ani na dobře známé věci (například dítě úplně zapomene básničku, kterou si pro Mikuláše připravovalo) a může dělat i zdánlivě nelogické a hloupé věci.

Ignatia amara – lék na strachy citlivých dětí, které mohou být vyvolány zármutkem, zklamáním nebo jiným silným emočním prožitkem. Děti mají kolísavé nálady „od smíchu k slzám“. Na tělesné rovině trpívají bolestmi hlavy a pocitem knedlíku v krku.

Phosphorus – je ideální pro děti a osoby, které jsou velmi živé, otevřené a snadno navazují kontakt s jinými lidmi. Tito jedinci bývají soucitní a empatičtí a snadno se vžívají do ostatních. Mívají strachy ze tmy, duchů a nesnesou dívat se na strašidelné filmy. Vyžadují společnost, projevy sympatie i fyzického kontaktu (objetí, pohlazení).

Pulsatilla – řeší potíže dětí, které mají hodně úzkostí a obav. Tyto strachy vyjadřují i tím, že jsou ufňukané a neustále vyžadují společnost a utěšování. Bývají to děti plačtivé, s proměnlivými náladami. Jejich strachy se zhoršují v teple a uzavřených místnostech a zlepšují se na čerstvém vzduchu.

Silicea – osoby, které potřebují tento lék, jsou pracovně velmi schopné a vážené. Bývají ale také nervózní, plaché a mívají stavy selhání sebedůvěry. Úzkosti se u nich často objevují před zkouškou ve škole, veřejným vystoupením, vyšetřením u lékaře či třeba při změně zaměstnání. V těchto situacích se objevují i bolesti hlavy, potíže se soustředěním a stavy vyčerpání. Obecně mají sníženou odolnost a často onemocní katarem horních cest dýchacích či angínou, zvláště po náročném studiu nebo pracovních úkolech.

Stramonium – pomáhá dětem, které jsou plné strachu. To se u nich projevuje ve formě nočních můr. Bojí se usínat samy a ve tmě, vyžadují rozsvícenou lampičku v pokoji. Po strašidelném zážitku se často v noci budí děsem, pláčou, chtějí se chovat, ale přitom vlastně zůstávají v polospánku a nepoznávají osoby ve svém okolí.

Lék, který nejvíce odpovídá strachům a profilu chování dítěte, je ideální podat případně i preventivně, ještě před očekávanou mikulášskou návštěvou. A to v ředění 15CH jednorázově dávku 5 granulí. Pokud se objeví ataky strachu až po setkání s čertem, pak příslušný lék podáváme v ředění 15CH 1× denně 5 granulí několik dní po sobě. V případě, že problémy a strachy či noční můry přetrvávají delší dobu i přes léčbu, je vhodné se obrátit na lékaře homeopata.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
-1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Kouříte v autě? Ohrožujete život svých dětí!

Přesně to tvrdí autoři nedávno uveřejněné studie. Zároveň důrazně apelují na...

Noční pomočování u dětí: Co je mýtus a co pravda?

Noční pomočování děti nijak vážně neohrožuje, přesto může mít zásadní vliv na...

Zácpa u dětí: pomohou masáže i kašičky

Zácpa je stav, kdy je stolice natolik pevná a tvrdá, že obtížně prochází střevem....

Mikuláš je za dveřmi: strach se dá zvládnout i díky homeopatii

<p>Závěr kalendářního roku je pro děti i dospělé měsícem velmi intenzivních...

Děti nejsou malí dospělí, potřebují speciální péči

Díky naší lékařské online poradně máte pediatry i specialisty různých oborů...

"Kdy už budete mít děti" aneb Nenechte se zdeptat svým okolím

Od vaší svatby už sice uplynula řada let, ale vy stále nemáte děti. Když se...

Co by mělo dítě umět, než jde do 1. třídy?

Který rodič by nebyl nervózní, když jde jeho dítě poprvé do školy? Připravte...

Vysoký cholesterol u dětí? Je to možné!

Věděli jste, že už i malé děti mohou mít vysokou hladinu cholesterolu? Jak je...

Umírat na AIDS je dnes již zbytečné

Je těžké vysvětlit problém HIV lidem, kteří žijí mimo zasažené oblasti. Nevidí...

Můžu mít po léčbě rakoviny děti? – 1. část

Po protinádorové léčbě mohou ženy trápit různé otázky ohledně případného početí...

Doporučujeme

Čtěte více

Hráči na trubku trpí častěji oparem

Naše kůže je často hodně namáhána: doma, v práci, ale třeba i při nadměrném...

Hrady a zámky jsou oblíbeným cílem letních výletů. Pro některé alergiky může být ale i takováto exkurze nebezpečná.

Zdá se vám toto tvrzení přehnané? Ne tak docela. Ve starých budovách, zejména...

Hrajete šachy s nemocným srdcem? Pozor na infarkt

Častým důvodem ke kardiochirurgické intervenci je ateroskleróza srdečních cév....

Hrajte golf, prospívá vašemu srdci!

Připadá vám golf jako něco, co vlastně ve skutečnosti není sportem, ale spíše...

Hrozba jménem listerióza

Listeriózu způsobuje malá grampozitivní bakterie Listeria monocytogenes, která...

Hrozí alergikům chronická rýma?

Chronická rýma doprovázená chronickým zánětem nosních dutin se projevuje obdobně...

Hrozí vám nemoci srdce a cév? Seznamte se s rizikovými faktory

Nemoci srdce a cév zůstávají i přes pokroky v diagnostice a léčbě hlavní příčinou...

Hrst ořechů denně a cholesterol bude v normálu

Milujete ořechy, ale vyhýbáte se jim, protože jsou mastné a vysoce kalorické?...

Hruška, nebo jablko? Břišní tuk znamená větší zdravotní rizika

Obezita je faktorem ovlivňujícím rozvoj mnoha nemocí. K těm nejčastějším, které...

Hrůza z létání? Sedm tipů, jak aviofobii zvládnout

Pokud vás při pohledu na mohutné stroje rolující po ranveji zalévá studený pot,...

Hrůzami opředená prohlídka aneb Co se děje při koloskopii

Kolonoskopie, či koloskopie? Lékaři a lingvisté se dohadují, který termín používat,...

Hubneme do plavek – správně a s rozumem

Přípravy na letní sezónu jsou v plném proudu. Hlavně dámy dělají vše pro to,...

Hudba může vašemu srdci prospět, ale i uškodit

Zdraví srdce a srdečních cév je ovlivněno nejen stravou a kouřením, ale například...

Hudba srdci prospívá

Ne nadarmo se říká, že muzika umí léčit. Její poslech může prospět také pacientům,...

Hudba umí ovlivnit tep i činnost srdce

Pro mnohé představuje hudba neoddělitelnou součást života. To, co posloucháme,...

Hurá na hory! I s křečovými žilami?

S klesající teplotou a přibývajícím sněhem přibývá u lidí i touha vyrazit pryč...

Hůř vám to myslí? Možná jen potřebujete nové brýle

Jestliže ve vyšším věku ignorujete svůj slábnoucí zrak a nevěnujete dostatečnou...

Hýbejte se i v zimě. Ulevíte bolavým kloubům

„Bude mrznout, cítím to v kostech.“ Možná jste i vy slyšeli tyto předpovědi...

Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající...

Hyperaktivitu u dětí způsobuje tabák i jedovaté olovo

Počet dětí, u kterých byla diagnostikována hyperaktivita s poruchou pozornosti,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#