Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak správně užívat antibiotika

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10572x )

Zajímá Vás, proč se antibiotika musí užívat v pravidelných intervalech a proč musíte užívat celou předepsanou dávku, přestože se Vám ulevilo?

Dobrá rada
shutterstock.com

Antibiotika jsou léky, které působí specificky proti bakteriím a jsou lékařem předepisovány pouze na léčbu bakteriální infekce. Jsou proto vázány na lékařský předpis a pacienti by je rozhodně neměli užívat bez lékařského dohledu (neměli byste například užívat antibiotika, která vám zbyla doma z loňska, když měla dcerka angínu a synek zánět středního ucha).
 
Užíváním v neopodstatněných případech (když máte jenom chřipku nebo jste nachlazení) či nesprávným způsobem (nedoužíváte celé balení nebo polykáte atibiotika mimo nastavený časový režim) může vzniknout rezistence neboli odolnost bakterií na antibiotika a příští léčba pak již nemusí být účinná. To se však netýká pouze těch, kteří antibiotika užívají, ale doslova každého z nás. Rezistentní kmeny si totiž můžeme předávat vzájemně a některé bakterie dokonce mohou „informaci“ vedoucí k získání odolnosti vůči antibiotikům získat od jiných bakterií.
 
Podle výsledků dotazníkových šetření z předchozích let si však stále více než třetina pacientů chybně myslí, že antibiotika zabíjejí viry, 40 % Evropanů se mylně domnívá, že antibiotika léčí chřipku a nachlazení. Dokonce se najde dost pacientů, kteří si "ordinují" antibiotika sami ze zásob, které jim zbyly po předchozím užívání. To může vést ke vzniku bakteriální rezistence na antibiotika.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Kdy užívat antibiotika?

  • Antibiotika jsou účinná pouze proti bakteriálním infekcím – nemohou Vás vyléčit z infekcí, které jsou způsobeny viry, jako je běžné nachlazení nebo chřipka.
  • Antibiotika nezabrání virům, aby se šířily na další osoby.
  • Užívání antibiotik z nesprávných důvodů, jako například proti nachlazení nebo chřipce, pro Vás nemá žádný užitek.
  • Zneužívání antibiotik vede pouze k tomu, že se bakterie stanou odolnými vůči antibiotické léčbě, takže pokud budete vy nebo vaše děti potřebovat antibiotika někdy v budoucnosti, nemusejí již účinkovat.
  • Při užívání antibiotik se mohou objevit vedlejší účinky, jako například průjem.
  • Užívejte pouze antibiotika předepsaná vaším lékařem

Čtěte také: Antibiotika a probiotika patří k sobě

Jak užívat antibiotika?

  • Pokud lékař rozhodl, že antibiotika jsou nezbytná, je velice důležité, aby byla užívána správně a zodpovědně.
  • Užívejte antibiotika pouze tehdy, předepíše-li je lékař.
  • Dodržujte rady lékaře a lékárníka jak antibiotika užívat, aby mohla zůstat účinná i do budoucna.
  • Užívejte antibiotika po dobu, kterou lékař určil, a dodržujte časový režim užívání.
  • Neuchovávejte zbytky antibiotik.
  • Pokud Vám během užívání lékař změnil lék, poraďte se s lékárníkem, jak zbylé léčivé přípravky zlikvidovat. Nikdy je nelikvidujte sami, lékárník zajistí jejich odbornou likvidaci!

Čtěte také: Proč musím dobrat antibiotika

Proč užívat antibiotika zodpovědně?

Zbytečné nebo nesprávné užívání antibiotik může způsobit, že bakterie získají odolnost proti antibiotikům. To je zdravotní riziko nejen pro osobu, která antibiotika nevhodně užívala, ale také pro kohokoliv dalšího, kdo se může touto odolnou bakterií následně nakazit.

  • Antimikrobiální rezistence (odolnost) je schopnost bakterie odolávat účinku antibiotika.
  • Za posledních 5 let se účinnost antibiotik v důsledku rostoucí odolnosti bakterií vůči antibiotické léčbě významně snížila.
  • Jakékoliv použití antibiotika způsobí buď zahubení bakterie, nebo se mu bakterie přizpůsobí a stane se vůči němu odolná.
  • Lidé ani zvířata se nestávají odolnými vůči antimikrobiální léčbě, ale bakterie a další mikroorganismy odolnost získat mohou.

Antibiotická rezistence má za následek snížení nebo ztrátu účinnosti antibiotika při léčbě infekce způsobené touto bakterií.

Zdroj: bulovka.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce