Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chcete-li předcházet hemoroidům, nečtěte si na toaletě

( Eva Vlastníková | přečteno: 11740x )

Jestliže najdete stopy jasně červené krve na toaletním papíře, ve stolici nebo na spodním prádle, měli byste zpozornět. Krvácení z konečníku je jedním z příznaků hemoroidů, může ale signalizovat vážnější onemocnění. Rozhodně není čas na otálení.

shutterstock.com

Hemeroidy jsou typickým civilizačním onemocněním. A jako u všech nemocí spojených se životním stylem, i v tomto případě nemocným často chybí pestrá strava a zejména pohyb.

„Nejčastější příčinou krvácení z konečníku je podráždění vnitřních hemoroidů, praskliny v konečníku. Vznikají nejčastěji při nepravidelném vyprazdňování, tedy při zácpě nebo průjmu,“ vysvětluje MUDr. Petr Herdegen z chirurgické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Právě nepravidelná stolice je jednou z nejčastějších příčin vzniku hemeroidů. MUDr. Petr Herdegen vysvětluje příčiny:

  • nedostatečný denní přísun tekutin, který by měl být dva až tři litry
  • zvedání těžkých břemen
  • nedostatek vlákniny v potravě, absence celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny
  • dráždivé potraviny jako jsou kořeněná jídla, alkohol nebo nadměrné množství kávy
  • vysedávání na toaletní míse (čtení na WC)
  • nedostatečná osobní hygiena (po vyprázdnění je třeba si řitní otvor osprchovat)

 

„Jestliže objevíte krev na toaletním papíře, zabarvenou stolici nebo vodu v toaletní míse, je nutné vyhledat lékaře, který zajistí vyšetření konečníku a vyšetření tlustého střeva – kolonoskopii, aby vyloučil jinou příčinu. Pacient, který nevěnuje těmto varovným příznakům pozornost, se vystavuje nebezpečí velké krevní ztráty, anebo dokonce zanedbání jiného onemocnění, například nádoru konečníku nebo tlustého střeva,“ doplňuje MUDr. Petr Herdegen. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce