Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rektoskopie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 45308x )

Pomocí rektoskopie lze určit, zda krvácíte z hemoroidů nebo z nádoru.

shutterstock.com

Co to je rektoskopie?

Je vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout konečnou část trávicí trubice, rektum. Konkrétně se jedná o konečník a konec tlustého střeva. K vyšetření slouží přístroj zvaný rektoskop. Klasický rektoskop se skládá z kovové trubice, optiky a zdroje světla.

Jak rektoskop pracuje?

Konec rektoskopu se zavádí do konečníku. Na druhý konec lékař nasazuje optiku. Zdroj světla ústí do kovové trubice. Po zavedení kovové trubice do konečníku, lékař vyšetřovaný prostor prohlíží. Výhodou rektoskopie je, že je možné zavést skrz trubici malé nástroje a odebrat vzorky. Ty se pak posílají k dalšímu histologickému vyšetření. Při histologickém vyšetření se tkáň zkoumá pod mikroskopem. Podle jednotlivých struktur ve vzorku lze poznat charakter onemocnění.

Rektoskopie

Kdy Vám Lékař doporučí rektoskopii?

Lékař Vám obvykle doporučí toto vyšetření při podezření na zánětlivé, nádorové nebo jiné onemocnění konečníku. Důležitou roli hraje rektoskopie u krvácení z výše uvedené oblasti. Pomocí rektoskopie lze určit, zda se jednalo o krvácení z hemoroidů nebo z nádoru. Hemoroidy jsou celkem běžné onemocnění. Jde o rozšířené žíly v konečníku. Tedy onemocnění sice nepříjemné, ale život bezprostředně neohrožující.

Mám se rektoskopie obávat?

Vyšetření pro Vás může být poněkud nepohodlné kvůli poloze, ve které se provádí. Poloha je tzv. na pejska (na kočičku), tedy na všech čtyřech pokrčených končetinách (kolenou a loktech). Vyšetření není možno provést u osob s náhradou kolenního kloubu, nebo u pacientů krátce po úraze kolene nebo kotníku, protože požadovanou polohu nezaujmou. Dále se vyšetření neprovádí u osob v těžkém stavu. Vyšetření není bolestivé, není třeba se ho obávat.

Co mám před rektoskopií udělat?

Pokud budete vyšetřeni ambulantně, doporučuje se vzít si jeden glycerínový čípek večer a další ráno. Pokud bude rektoskopie součástí ostatních vyšetření během vašeho pobytu v nemocnici, sestry se o přípravu postarají. Před výkonem dostanete tzv. klyzma. To znamená, že Vám sestra pomocí hadičky zavede do konečníku roztok, po kterém se budete postupně vyprazdňovat. Tak se konečník vyprázdní a bude ho možné dobře prohlédnout.

Jak rektoskopie vypadá?

Po zaujmutí příslušné polohy Vám lékař opatrně zavede kovovou trubici rektoskopu do konečníku. Trubice je na konci potřena mesocainem. To je mast, která Vám vyšetřovanou oblast částečně znecitliví. Nemusíte se ničeho obávat, lékař Vám před vyšetřením vše vysvětlí a při vyšetření Vás postupně bude na další kroky upozorňovat. Klidně dýchejte a neměňte výchozí polohu. Vyšetření trvá 5 až 10 min.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření není potřeba dodržovat nějaký speciální režim. Můžete normálně jíst, pít a vykonávat běžnou denní činnost.

Kdy bude znám výsledek?

Výsledek Vám lékař oznámí ihned po výkonu. Pokud odebíral z Vašeho konečníku vzorky, pak bude výsledek zhruba za týden.

Jaká jsou alternativní vyšetření?

Nelze-li z nějakého důvodu provést rektoskopii, je možné použít CT vyšetření nebo RTG vyšetření s tzv. kontrastem. Konečník je také přehledný při koloskopii, což je vyšetřovací metoda pro celé tlusté střevo.

Poznámka:
Správný lékařský termín pro rozšíření žíly v oblasti konečníku je hemoroidy, z řeckého haimorrhoe - krvácení (haima krev, rheo téci). Mezi lidmi se však mnohem více vžilo nespisovné označení hemeroidy. Aby i tito pacienti měli šance naše stránky najít, používáme v našich článcích současně oba termíny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Libor
1x

Je tato prohlidka nejak zpoplatnena, nebo je hrazena? Dekuji

jcproctol
2x

Vážený tazateli. zdravotní pojišťovny rektoskopii (vyšetření konečníku) hradí zdravotnickým zařízení, které jej mají nasmlouvaný, 129 body - od 1.1.08 129,00 Kč. do 31.12.2007 135,45 Kč - klesla totiž hodnota bodu z 1,05 na 1,00 Kč). Anoskopické vyšetření - vyšetření řitního kanálu - 158 body tedy 158 Kč - dříve 165,90 Kč- + je možno vykázat i jednorázový anoskop zhruba v hodnote 150,00 Kč, je-li použit. Ve veterinární medicíně jsou ceny jiné - tam počítejte zhruba s 500,00 - 600,00 Kč za toto vyšetření. jcproctol

Alena
1x

Dobry vecer, reknete mi, prosim, zda mohu jit na vysetreni do Vitkovicke nemocnice sama, nebo musim mit zadanku od obvodniho lekare. Opravdu se mi nechce ukazovat na kazdem rohu. Dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce