Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Stříbro a jeho hojivé účinky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19121x )

Všichni spojujeme představu stříbra především s jeho využitím ve šperkařském průmyslu, případně si vzpomeneme na babiččiny stříbrné lžičky. Méně rozšířená už je informace o tom, že stříbro také patří k nejvodivějším látkám a má antibakteriální účinky. Proto se z něj vyrábějí například některé chirurgické nástroje nebo slouží k podpoře hojivých procesů při léčbě ran.

shutterstock.com

V současnosti se vyrábí speciální tkanina se stříbrnou vrstvou, používaná nejen jako obvazový materiál, ale „šije“ se z ní i stříbrné oblečení. Tkanina má pro své uživatele řadu výhod, například je schopna rozvádět teplo – tj. v létě chladit a v zimě hřát, nebo tvořit slabé magnetické pole ze statické elektřiny, což prý může omezovat otoky a zlepšovat krevní oběh. V medicíně se ale využívá především schopnost stříbra ničit mikroorganismy, a to hned několika způsoby. Váže se na:

  • Specifické chemické receptory mnoha proteinů, které jsou důležité pro bakteriální buňky. Díky této vazbě se mění struktura buněk, které se poté roztrhnou a zahynou.
  • Na bakteriální enzymy, a narušuje tak některé procesy, například zpracování živin, které bakterie k životu potřebují.
  • Na DNA buněk bakterií a narušuje jejich dělení a množení.

Na zraněný hrudník stříbrné tričko?
Obvazy, které obsahují stříbro, podle laboratorních testů ničí celou řadu bakterií. Přitom se snadno používají – stačí je jen navlhčit sterilní vodou, přiložit na ránu a zakrýt běžným obvazem. Výhodou je i to, že se kationty stříbra uvolňují postupně, takže antibakteriální účinek takového speciálního krytí může trvat až jeden týden. Vedle obvazu se mohou rány „ovázat“ i speciálním stříbrným tričkem. Rozhodně tedy nejde o žádné brnění… Jedná se o oděv tvořený z 90 procent polyesterem nebo bavlnou a z 10 procent téměř čistou stříbrnou vrstvou. Toto tričko podle výrobce léčí tím, že má na povrchu antiseptickou vrstvu chránící před infekcí a vznikem zápachu, jeho výhoda spočívá i v tom, že poskytuje tepelnou regulaci, snadno se používá a dá se nosit opakovaně, přičemž je možné ho normálně prát. Doporučit se dá pro léčení drobných řezných ran, oděrek a podráždění pokožky v horní části trupu a rukou, pod dohledem lékaře je možné ho použít i na méně závažné popáleniny, říznutí nebo transplantace a středně závažná podráždění kůže. Krycí materiály se stříbrem se v současnosti u nás s úspěchem využívají například při léčbě diabetických ulcerací nebo jiných problematicky se hojících ran.

Připraveno ve spolupráci s Českou společností pro podporu zdraví, projekt Hojení 21

Inzerce
2012_05_23_ScarHeal_546x160px_bez_ceny.png
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
olga

Kde je mozne kupit taketo tricko so striebrom?

Eva

U českého výrobce NanoTrade s.r.o., který vyrábí nejen trička se stříbrem, ale také ponožky pod značkou nanosilver - www.nanosilver.cz

leeda
5x

V poslední době se mi stává, že když nosím stříbrný řetízek, za pár dnů mi zčerná. Znamená to, že z oblasti krku "vytahuje" nějakou nemoc nebo jak tomu mám rozumět? Když ho dám vyčistit, stane se to zakrátko zase. Zajímalo by mě, kde se dá tričko se stříbrem koupit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Hojení ran a jizev
Partner rubriky Hojení ran a jizev

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Stříbro a jeho hojivé účinky

Všichni spojujeme představu stříbra především s jeho využitím ve šperkařském průmyslu, případně si vzpomeneme na babiččiny stříbrné lžičky. Méně rozšířená už je informace o tom, že stříbro také patří k nejvodivějším látkám a má antibakteriální účinky. Proto se z něj vyrábějí například některé chirurgické nástroje nebo slouží k podpoře hojivých procesů při léčbě ran.

Hojení chronických ran pomocí moderních obvazů

Obvazové materiály jsou nedílnou součástí léčby,významnou roli ale hraje i životní styl.

Jak urychlit hojení ran po operaci

Rychlé hojení operačních ran znamená menší pooperační komplikace a časnější návrat do normálního života. Rychlost, s jakou se rána zahojí, lze ovlivnit mnoha faktory: od správného provedení chirurgického zákroku po péči o ránu, dostatečnou výživu a přísun vitamínů a minerálů.

Jizvu po císařském řezu poctivě masírujte

Stále větší počet těhotenství končí císařským řezem, po kterém zůstane doživotní památka v podobě jizvy. Aby to byla památka co nejméně výrazná, potřebují prvních pár měsíců patřičnou péči – například masáž nebo ochranu silikonovými pásky. Nic ale není ztraceno ani v případě, že je jizva velká nebo nevzhledná, to se ke slovu dostává plastická chirurgie, o jejíchž možnostech mluví primář Kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice na Bulovce MUDr. Karel Urban.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce