Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cvičení proti inkontinenci má i rozkošný vedlejší účinek

( Komerční prezentace | přečteno: 34301x )

Stresové inkontinence se může zbavit až 70 % žen, pokud si osvojí a budou pravidelně cvičit tzv. Techniku Pelvicore na posílení svalů pánevního dna. Samovolný únik moči v důsledku ochablosti tohoto svalstva je v ženské populaci v produktivním věku nejčastější, po menopauze jím trpí dokonce každá čtvrtá žena. K nekontrolovatelnému pomočování se přidávají i další potíže jako špatné držení těla, bolesti zad a omezení v sexuálním životě.

archiv TENA

Ženy, které trpí stresovou inkontinencí, mají dvě volby. Buď se smíří se současným stavem a budou neustále používat speciální inkontinenční pomůcky, nebo se pokusí znovu získat kontrolu nad činností svého močového měchýře. Mezinárodně uznávaná profesorka tělovýchovy a fyzioterapie na Norské škole sportovních věd v Oslu, Kari Bø, se této problematice věnuje více než 20 let. „Doposud byly ženy nedostatečně informovány o tom, jaký dopad má oslabení svalstva pánevního dna, a zejména jakým způsobem lze toto svalstvo zpevňovat, aby tak předcházely různým komplikacím, respektive odstranily jejich příznaky,“ uvádí. Vyvinula Techniku Pelvicore zaměřenou právě na zpevnění vnitřního svalstva, k nimiž kromě svalů pánevního dna patří svaly kolem páteře, v oblasti břicha a bránice. Jedná se o nenáročné cvičení, do něhož se můžou pustit ženy skutečně v každém věku.

Základem je stahování svalů

Jako první krok  profesorka Kari Bø ženám doporučuje uvědomit si, kde svaly dna pánevního vlastně jsou:

  • V momentě, kdy končí proces močení, stáhněte svaly, abyste zastavily zbytek proudu moči. Oblast, kterou stahujete, je právě svalstvo pánevního dna.
  • Zatlačte vestoje dlaní na hráz mezi konečníkem a vagínou a stáhněte svaly pánevního dna. Pokud ovládáte ty správné partie, ucítíte, jak se vám rozkrok odtahuje od ruky.
  • Stahování svalů ve stoji s rozkročenýma nohama vám ulehčí lokalizaci svalstva pánevního dna a můžete se na ně při cvičení soustředit.
  • Pokud si pořád nejste jisté, jestli postupujete správně, nestyďte se požádat o radu například svého gynekologa.

Praktikovat Techniku Pelvicore je zapotřebí minimálně třikrát týdně, ale mnohem účinnější je najít si čas každý den; pak se výsledky dostaví rychleji. Při cvičení se nezapotíte, budete pouze stahovat svaly pánevního dna. Nejprve bude zřejmě obtížné stáhnout je na více než čtyři vteřiny. „Postupně to bude snazší a budete schopné vydržet požadovaných osm vteřin. Pro optimální cvičení v desetiminutových blocích doporučuji zvládat tři sestavy po osmi až dvanácti pomalých, intenzivních stazích,“ objasňuje profesorka Kari Bø.

Potěšující odměna za snahu

Po zvládnutí cviků proti inkontinenci a jejich pravidelném provádění vás čekají bonusy. Prostřednictvím různých cviků a pozic v rámci kondičního programu zaměřeného na pánevní dno si posílíte břišní svaly a výsledkem bude plošší bříško. Další přínos se projeví v intimním životě. Svaly dna pánevního, které budete procvičovat, jsou totiž místem, odkud vychází orgasmus. Jsou plné nervových zakončení a intenzita slastných prožitků závisí na tom, jak silné tyto svaly jsou. Cvičením je navíc prokrvujete, což zvyšuje citlivost nervů. A mimochodem, aktivní sexuální život je takové mini cvičení, protože orgasmus je vlastně série stahů dna pánevního.

Pokud máte zájem, a hlavně akutní potřebu s ohledem na potíže s inkontinencí začít systematicky cvičit, můžete si zdarma objednat DVD s Technikou Pelvicore – cvičení svalstva pánevního dna s Kari Bø.

Ukázka cvičení:

Zdroj: www.TENACZ.cz

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Ade

DVD objednat nejde

Gabriela

Cvičení určitě vyzkouším, ikdyž si myslím, že jen cvičení nepomůže. Já začala užívat Elison, který je přírodní a cítím se lépe. Poznali to na mě i děti, že už nejsem tak nrvózní, neotékají mi tak nohy a nemám výkyvy nálad :)

Lucka

Krom cviceni je na inkontinenci moc dobrý IVE. Pomohl mi zbavit se ji a proto jej beru jako prevenci pravidelne dál.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce