Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stud je pro mě horší než samotné pomočování

( Marcela Jurčíková | přečteno: 17258x )

Přestože jste dospělí, připadáte si jako dítě, které ještě nemá vylučování pod kontrolou. Na rozdíl od něho „drobné nehody“ nemůžete přehlížet. Kromě ponižujícího pocitu z vlhkého spodního prádla vstupují do hry oprávněné obavy ze znemožnění na veřejnosti. Co když skvrna prosákne oblečením a charakteristický zápach moči nepřehluší ani parfém?

shutterstock.com

„Podobné problémy v současnosti trápí až třetinu žen středního věku. Výjimkou však nejsou ani velmi mladé ženy, které prodělaly komplikovaný porod nebo operaci v pánevní oblasti,“ potvrzuje Mgr. Petra Brédová, vedoucí fyzioterapeutka Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s. „Jelikož se jedná o intimní a společensky handicapující záležitost, stydí se o ní s kýmkoli mluvit. Přitom právě včasné řešení může vést k úplnému uzdravení a žena se může vyhnout chirurgickému zákroku, který by v pozdějších stadiích mohl být nezbytný,“ dodává.

Paní Markéta (44 let) si dodala odvahy a svěřila se nám se svým trápením.

Trapasy mě donutily potíže maskovat

Občas se mi stávalo, že když jsem třeba kýchla, tak jsem si „cvrnkla do kalhotek“. V kabelce jsem proto nosila náhradní a v cizím prostředí jsem se vždycky nejdřív rozhlížela, kde je toaleta, abych se mohla převléknout, kdyby něco. Zhruba před půl rokem jsem byla hodně nastydlá a zrovna jsme se stěhovali do nové kanceláře. Když jsem zvedla jednu krabici, dostala jsem záchvat kašle a už jsem „tam dole“ cítila mokré teplo. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem si sedla, abych popadla dech. Jen jsem vstala, kolegyně mě taktně upozornila, že mám vzadu na sukni flek. Navenek jsem se vztekala, že na židli někdo něco vylil, ale uvnitř jsem se bála, aby mě ostatní neprokoukli. Od té chvíle jsem v práci pořád preventivně nosila vložku.

Ztrapnila jsem se i na návštěvě u kamarádky. Rozesmála mě tak, až jsem se zase neudržela. Vložka dost zachytila, ale nebyla jsem si jista, jestli po mně nezbude „louže“. Když se nedívala, schválně jsem na sedačku upustila sklenici s vodou. Sice mě napadlo, že se se mnou něco děje, ale k lékaři jsem nešla. Co bych mu vyprávěla? Že jsem se asi hodně napila, včas si neodskočila na malou a náhodou se trochu pomočila? Vždyť by mě považoval za simulanta nebo blázna. 

Postupně jsem vymyslela různé fígle, jak předejít maléru. Ve společnosti si zásadně dávám „pod sebe“ svetr nebo šálu. Snažím se nepít, celý večer klidně vystačím s lahví minerálky, ale stejně odbíhám na záchod, i když zrovna nemusím; pár kapiček ze sebe vždycky vymáčknu a uleví se mi na duši. Časté odchody maskuju tím, že si potřebuju zavolat nebo se nadýchat čerstvého vzduchu.    

Doma jsem v pohodě, jen si dávám pozor, abych rychle nic těžšího nezvedla. To mi to někdy ujede. Když jdu ale ven, třeba na nákup, nebo mě čeká cesta veřejným dopravním prostředkem, mám hrůzu z toho, že mě močový měchýř zradí a budu všem pro smích. Kabelku jsem vyměnila za kabelu s kapsami, ve kterých mám zásobu vložek. Mám jich takovou spotřebu, že to docela leze do peněz. Chtěla jsem si na „zvláštní příležitosti“ pořídit kalhotky, co se dávají pacientům v nemocnici, jenže v prodejně zdravotnických potřeb pracuje moje sestra a určitě by vyzvídala, na co je chci. Hanbou bych se propadla. Ty problémy jsou určitě psychického původu – prostě jsem si namluvila, že jsem počůránek, a tak jsem se jím stala. Až se mi podaří na to nemyslet, budu zase v pořádku. Aspoň doufám.

Anketa

Zajímalo nás, jestli se čtenáři Ordinace.cz stydí nakupovat inkontinenční vložky, absorpční spodní prádlo, plenkové kalhotky apod. Ankety se zúčastnilo 42 osob a 74 % z nich uvedlo, že si je bez uzardění běžně nakupují. Přestože 7 % dotázaných stud popřelo, tyto pomůcky jim pořizuje někdo jiný a 19 % osob připustilo, že si kvůli hanbě objednává tento typ zboží raději on-line na dobírku.

Nejdřív k lékaři, pak poctivě cvičit

Jak příběh Markéty komentuje terapeutka?

Vážená paní Markéto,

potíže, které popisujete, jsou příznaky inkontinence, lidově řečeno „pomočování“. Rozhodně není na místě domnívat se, že se jedná o záležitost psychickou a doufat, že to přejde. Bohužel nepřejde a používání vložek ani omezování pitného režimu není řešení. Co nejdřív byste měla navštívit svého gynekologa. Na základě vyšetření, kterého se nemusíte bát, protože se příliš neliší od běžného gynekologického vyšetření, buď sám rozhodne o vhodném typu léčby, nebo Vás pošle k podrobnějšímu vyšetření ke specialistovi, urogynekologovi. Existuje několik druhů inkontinence, tedy i různé léčebné postupy, proto je přesné stanovení diagnózy nezbytné.  

U Vás se zřejmě jedná o inkontinenci stresovou, která je typická únikem moči v situacích, kdy dochází ke zvýšení nitrobřišního tlaku, tzn. při běhu, poskocích, kašli, kýchnutí apod. Vzniká na základě špatné funkce svalů pánevního dna. Ta bývá způsobena sedavým způsobem života s nedostatkem pohybové aktivity, jednostrannou nebo nepřiměřenou fyzickou zátěží (např. zvedání těžkých břemen). Mezi další rizikové faktory se řadí obezita, pooperační a poporodní stavy, astma a chronický kašel nebo snížení pevnosti vazů, které podpírají dělohu a močový měchýř v důsledku hormonálních změn v období menopauzy.

Jelikož se u stresové inkontinence jedná o svalovou nerovnováhu, metodou první volby je rehabilitační neboli cílené cvičení. Nestačí však cvičit podle brožury či letáku, které najdete třeba v čekárně u lékaře nebo náhodně na internetu. Daná cvičební sestava nemusí být zrovna pro Vás vhodná, a tím pádem se mine účinkem. Doporučuji Vám obrátit se na fyzioterapeuta zaměřeného na problematiku pánevního dna, který na základě výsledků vyšetření pro Vás stanoví individuální rehabilitační program.

Počítejte s tím, že k vyléčení nedojde okamžitě, ale až po několika týdnech či měsících pravidelného cvičení. Pokud vydržíte a budete cvičit poctivě, můžete se kromě potíží s únikem moči zbavit třeba bolestí zad či jiných obtíží. Kromě toho je zapotřebí změnit určité návyky, dbát na správné držení těla, upravit jídelníček a dodržovat pitný režim. Ze zkušeností Vás můžu ujistit, že za předpokladu dobré spolupráce s pacientkou trpící stresovou inkontinencí efekt léčby téměř stoprocentní.

Přeji Vám brzké uzdravení, abyste se zase co nejdříve mohla věnovat svým koníčkům naplno a bez obav

Mgr. Petra Brédová, fyzioterapeutka Poradny pro potíže s inkontinencí KN Liberec a.s., www.inkontinence–liberec.cz.

Téma inkontinence se objevilo i v našich diskusích. Paní Markéta rozhodně není jediná, která tento problém řeší. Pokud se vás rovněž týká, hledáte radu nebo se chcete podělit o vlastní zkušenosti, zapojte se do diskuse, nebo nám napište.

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce