Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Máte potíže s dýcháním? Zkontrolujte riziko CHOPN.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4452x )

CHOPN (Chronická obstrukční plicní nemoc) je velmi častým onemocněním a nejčastější příčinou návštěv u plicních lékařů. Příznaky a rizika vzniku bývají opomíjeny. Většina nemocných přichází k praktickým a plicním lékařům pozdě, tj. až při dušnosti, která omezuje jejich různou životní aktivitu.

shutterstock.com

CHOPN je zánětlivá nemoc plic, která způsobuje zúžení dýchacích cest. Ty se stávají méně průchodnými a náchylnějšími k infekcím. Lidé, kteří trpí CHOPN, jsou zároveň více ohroženi nádory plic. Choroba navíc zhoršuje průběh dalších nemocí, především kardiovaskulárních. Klíčové pro oslabení projevů CHOPN je její včasné odhalení. Podstoupit spirometrické vyšetření by proto měl každý, u koho se ve dvou po sobě jdoucích letech objeví kašel přetrvávající alespoň tři měsíce.

Co vše může způsobit CHOPN?

Mezi rizikové faktory pro vznik CHOPN patří:

  • Kouření tabáku: Nejvíce význačný rizikový faktor vzniku CHOPN je dlouhodobé kouření. Čím více let kouříte a čím více krabiček denně, tím větší je vaše riziko. Kuřáci vodní dýmky, cigaret, marihuany a lidé, kteří jsou velmi vystavováni pasivnímu kouření, jsou ve velkém riziku.
  • Kombinace astma (chronického onemocnění dýchacích cest) a kouření: Tato kombinace zvyšuje riziko CHOPN.
  • Expozice prachu a chemikáliím v zaměstnání: Dlouhodobá expozice chemickým výparům a prachu v zaměstnání může dráždit vaše plíce a způsobovat v nich záněty.
  • Věk: CHOPN se vyvíjí pomalu v průběhu let, takže většina lidí je nejméně 35 let stará, když se začnou objevovat příznaky.
  • Genetika: Nepříliš časté genetické onemocnění známé jako alfa-1-antitrypsin deficience je zdrojem některých případů CHOPN. Jiné genetické faktory pravděpodobně činí některé kuřáky více náchylnými k této nemoci.

To, který faktor u konkrétní osoby způsobí rozvoj choroby, je dáno nejen intenzitou a pravidelností jeho působení na organismus, ale také genetickými předpoklady.

Kdy je třeba pomyslet na CHOPN

Závažnost onemocnění určují hlavně subjektivní důsledky z hlediska pacienta – dušnost, kašel, vykašlávání, míra soběstačnosti vzhledem k chorobě. Je to velmi důležité pro správné stanovení léčby a lékaři proto předkládají pacientům tzv. dotazník CAT. Jde o soubor osmi otázek, na které nemocný jednoduše odpoví zaškrtnutím příslušného políčka s určitou bodovou hodnotou. Součet těchto dílčích hodnot udává celkové „skóre“, které umožňuje posoudit závažnost dopadu nemoci na konkrétního pacienta.

Příznaky CHOPN

Z příznaků je nejzávažnější dušnost, která je u CHOPN typicky závislá na stupni tělesné zátěže. Proto se také k posouzení dušnosti u CHOPN používá mezinárodně uznávaná pěti- stupňová škála dušnosti, kterou vyvolá různě intenzivní tělesný pohyb(viz tabulka).

chopn

Příznaky se objevují nejprve jen při zvýšené námaze, ale pak i v klidu. Na vině je chronický zánět průdušek, který vede k jejich zužování a tvorbě hlenu. Mnoho lidí si myslí, že jsou to přirozené důsledky jejich letitého kouření, práce v prašném prostředí, prodělané dýchacího onemocnění, nebo vyššího věku a proto k lékaři nejdou. Dělají tím ale osudovou chybu. Jen včasná diagnóza a léčba dokáže zkvalitnit a prodloužit jejich život.Příznaky CHOPN se často objevují až ve chvíli, kdy došlo k závažnému poškození plicní tkáně a postupem času se příznaky ještě zhoršují. U chronické bronchitidy je nejčastějším symptomem kašel, který je přítomen nejméně po tři měsíce v roce, dva roky po sobě.

Mezi další příznaky CHOPN patří:

  • Dušnost, hlavně při fyzických aktivitách
  • Sípání
  • Bolest na hrudi
  • První věc, kterou po ránu musíte udělat je vyčistit si hrdlo, protože vaše plíce produkují velké množství hlenu
  • Chronický kašel s množstvím hlenu, který může být průhledný, bílý, žlutý nebo nazelenalý
  • Modrání rtů nebo nehtů (cyanóza)
  • Časté respirační infekce (infekce dýchacích cest)
  • Únava
  • Neúmyslný úbytek hmotnosti (v pozdějších fázích)

Lidé s CHOPN často zažívají epizody nazývané exacerbace, během kterých se jejich symptomy zhorší a jsou přítomny po několik dní i déle.Diagnóza CHOPNK podezření na CHOPN pomáhají informace o příznacích CHOPN, ale zásadním je vyšetření funkce plic, spirometrie provedená před a po inhalaci léku rozšiřujícího průdušky. Podle výsledku lze rozdělit bronchiální obstrukci na čtyři stupně: lehkou, středně těžkou, těžkou a velmi těžkou. Poté se stanoví další vyšetřovací postup. K dalším důležitým vyšetřením patří účelně stanovené podrobné vyšetření plicních funkcí, 6minutový test chůzí a pátrání po souvislostech se srdečním onemocněním, postižením horních dýchacích cest a po bronchiálním astmatu.

Léčba CHOPN

Cílem léčby je:

  • zmírnit příznaky (léky, plicní rehabilitací, druhotnou prevencí)
  • zpomalit pokles plicních funkcí a přirozené zhoršování stavu vlivem věku a souběžných nemocí
  • zlepšit kvalitu života (udržet vhodnou tělesnou aktivitu, zabránit náhlým zhoršením, léčit souběžné nemoci a prodloužit život

Léčbu je nutné cíleně zaměřit na jednotlivé typy CHOPN a vždy individuálně směřovat léčbu na každého jednotlivce podle zjištěných nálezů a optimalizovat ji (její snášenlivost, pravidelnost a dlouhodobost).

Léčbu lze rozdělit do čtyř kroků:

1.krok: Omezit nebo odstranit rizikové faktory (aktivní, pasivní kouření, znečištění ovzduší jinými škodlivinami, infekce dýchacích cest)

2.krok: Univerzální léčba všech typů CHOPN je zaměřena na:a) snížení tíže a počtu příznaků krátkodobě působícími inhalovanými léky,tj. podávanými podle potřeby, a dlouhodobě působícími léky inhalovanými pravidelně, vychovávat ke správné inhalační techniceb) zvýšení tolerance tělesné zátěže - hlavně plicní rehabilitacíc) zlepšení kvality života (tělesná aktivita, dieta, očkování proti infekci, léčba přidružených nemocí)

3.krok: Cílená léčba podle zmíněných jednotlivých typů CHOPN. To znamená např. intenzivní eliminaci sekretu a infekce u CHOPN s bronchiektaziemi nebo u opakovaných zhoršení a při bronchitickém typu, nebo kombinace bronchodilatačních léků s inhalačními kortikoidy u typu CHOPN s astmatem

4.krok: Týká se nejtěžších stadií CHOPN, tj. léčby dechové nedostatečnosti akritických stavů (domácí kyslíková léčba, umělá plicní ventilace, plicní transplantace apod.).

Prognóza CHOPN je závažným problémem, neboť současná medicína umí zpomalit zhoršování nemoci, ale nedokáže CHOPN zabránit i když je léčba komplexní a finančně nákladná. Proto je prevence této nemoci stejně důležitá jako léčba. CHOPN se stává civilizační nemocí a je zvyšující se příčinou úmrtí mezi nemocemi ve světě i v ČR. 

Zdroj: www.copn.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Chronická obstrukční plicní choroba

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce