Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vdechněte inhalátorům nový život

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9784x )

Neodhazujte použité a expirované inhalátory do koše, vracejte je do lékáren.

GSK

Lidé mohou použité inhalátory svým lékárníkům vracet v rámci projektu „Vdechněte inhalátorům nový život“, který společnost GSK spustila v únoru letošního roku. Od té doby se do něj zapojilo již 365 lékáren a další přibývají. Cílem kampaně zaštítěné Českou lékárnickou komorou (ČLnK) a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) je motivovat uživatele inhalátorů k jejich vracení za účelem ekologické likvidace. V současnosti totiž 75 % lidí nepotřebné plastové dávkovače odhazuje do běžného odpadu, kde mohou představovat riziko pro životní prostředí.

Inhalátory slouží především pacientům s astmatem a jinými respiračními chorobami, například chronickou obstrukční plicní nemocí nebo alergickou rýmou. Těch je v České republice přibližně dva a půl milionu. „Podařilo se nám vybrat již jednu tunu plastu, což je slibný začátek. Projekt Vdechněte inhalátorům nový život ale samozřejmě pokračuje dál a našim cílem je zapojit do něj ještě více lidí, od pacientů až po angažované lékárníky. Rádi bychom maximálně omezili dopady inhalátorů na životní prostředí, ačkoli si uvědomujeme, že je to běh na dlouhou trať,“ hodnotí dosavadní průběh projektu generální ředitelka GSK PharmDr. Monika Horníková.

Drtivá většina inhalačních plastových krabiček v současné chvíli bohužel končí v odpadkovém koši. Jen čtvrtina lidí je totiž s inhalátorem ochotna dojít zpět do lékárny. Aby návratnost co nejvíce usnadnili, rozdávají pracovníci lékáren zákazníkům informační letáky a sáčky, které i s použitými inhalátory při další návštěvě zase odevzdají. „Věříme, že i tímto projektem přispějeme k zodpovědnému nakládání s léčivými přípravky,“ říká vedoucí lékárník Ústavní lékárny IKEM Mgr. Michal Hojný.

Přestože logem projektu na jeho začátku bylo označeno „jen“ 233 lékáren, do současné chvíle se jejich počet vyšplhal až na 365. Některé z nich se zapojily dodatečně i na popud pacientů, kteří ve svém okolí žádné sběrné místo neměli. Jejich aktuální seznam může každý zájemce nalézt na webu www.inhalatory.net. „Počet lékáren dobrovolně zúčastněných v projektu považuji za velký úspěch. A předpokládám, že dále poroste v souvislosti se zvýšeným zájmem občanů o ekologickou likvidaci inhalátorů“, dodává prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.

Kromě samotného plastu představují zátěž pro přírodu i zbytky léčiv, které se mohou nacházet v prázdných obalech. Proto se do podpory projektu přidal i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Tento projekt velmi vítáme, neboť přispívá k obecnému povědomí o nutnosti zodpovědného zacházení s léčivy, a podporuje tak snahy a aktivity SÚKL v této oblasti,“ říká ředitel SÚKL MUDr. Pavel Březovský, MBA.

Pacienti do lékáren vrátili již téměř 30 tisíc inhalátorů, na skládkách tak neskončí tuna plastu.

Přečtěte si také

Očkování proti sezónní chřipce

Kašel je zcela přirozený reflex těla

Zkuste se znovu naučit správně spát

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická obstrukční plicní choroba

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

Nemoci plic a dýchacích cest

Daň z cigaret neplatíme pouze státu. Kdo na náš rozmar doplácí nejvíce není ani tak naše kapsa jako spíše zdraví.

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce