#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Viry útočí! Na typicky zimní nemoci platí homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 22.2.2017

Tuhé mrazy, mírná oteplení, sněžení a plískanice. Počasí jen přispívá k již rozjeté chřipkové epidemii a ordinace se stále plní nemocnými lidmi. Kromě chřipek pacienty sužují rýmy a běžná nachlazení. Existuje i na tyto potíže homeopatická pomoc?

Období od podzimu do jara je každoročně spojeno s výskytem nejrůznějších viróz a chřipek. Původců je mnoho, uvádí se, že jde zhruba o 200 různých druhů virů. Bakterie jsou spíše druhotným faktorem – postihují sliznice již oslabené předchozí virovou infekcí. Snad jedinou výjimkou jsou klasické angíny s čepy na mandlích, kde je původcem streptokok. Jednoznačně nutné je zde nasadit antibiotika hned v počátku. V ostatních případech antibiotika příliš nepomohou, spíše mohou i uškodit. Například tím, že se bakterie postupně stávají vůči nim odolné. Široká škála původců prakticky znemožňuje prevenci těchto onemocnění pomocí očkování. Jedinou výjimkou je chřipka. Ovšem vzhledem k velké proměnlivosti chřipkového viru ani tato vakcína nemusí být u všech pacientů 100% účinná.

Rýma, nebo chřipka?

Příznaky těchto onemocnění se často směšují a ani pro lékaře nemusí být jejich rozlišení úplně jednoduché. Obojí je ve své podstatě kapénková infekce, která se zejména v kolektivech snadno šíří.

  • Rýma či tzv. „běžné nachlazení“ je způsobeno celou řadu virových původců. Projevuje se kýcháním, otokem nosní sliznice, posléze i výtokem z nosu. K doprovodným příznakům patří bolesti v krku a oteklé lymfatické uzliny na krku, kašel, únava a většinou jen mírně zvýšená teplota. U malých pacientů může být i horečka, což je dáno kvalitou obranyschopnosti dítěte.
  • Chřipka je způsobena viry, které mívají několik typů. Typická chřipka se projeví především vysokými horečkami, bolestmi svalů, kloubů a únavou. Bolest v krku či suchý kašel jsou jen doprovodné příznaky.

Homeopatická léčba je v případech nachlazení a chřipky velmi podobná. Je zaměřena na obraz nemoci u konkrétního pacienta, nikoliv na diagnózu. Kdy nasadit terapii?  

Co aplikovat, když na nás „něco leze“

Některé homeopatické léky lze použít preventivně. Tedy tehdy, chceme-li zabránit rozvoji onemocnění, třeba po prochladnutí, nebo tehdy, když se takzvaně „necítíme“ ve své kůži. 

Aconitum napellus 9CH – lék užitečný po silném prochladnutí, například poté, co spadnete do studené vody, nebo po profouknutí ledovým větrem.

Rhus toxicodendron 9CH – tento preparát se hodí tehdy, když dojde k prochlazení či promoknutí zpoceného těla, třeba při sportu.

Nux vomica 9CH – pomáhá v okamžiku, kdy se nastupující nemoc projeví pocitem, že se nijak nelze zahřát. Stav doprovází mrazení v zádech a případně kýchání, byť ještě bez rýmy. Za rozvojem nemoci může být vystavení se studenému průvanu.

Ferrum phosphoricum 9CH – přípravek se osvědčil při pocitu vnitřní horkosti, která je předzvěstí nastupující chřipky. Objevit se může i zarudnutí tváří, ovšem teplota (zatím) zůstává normální.

Tyto léky je dobré začít užívat hned poté, co začnete mít dojem prvních příznaků. Zpočátku homeopatika berte v hodinových intervalech, které později prodlužujte. V naprosté většině případů se žádná nemoc neprojeví nebo jen ve velmi mírné podobě.

A je to tady! 

Pokud choroba již propukla, léky vybíráme podle toho, jak rychle a jak vysoká horečka se u nemocného objeví. U prudce a intenzivně nastupujícího onemocnění volíme nejčastěji mezi preparáty Aconitum napellus a Belladonna.

Aconitum napellus 9CH – jde o lék na prudce se objevující horečky kolem 40 st. C (typicky kolem půlnoci). Stav doprovází intenzivní horkost se zarudnutím kůže, ale bez pocení. Dalším příznakem je velká úzkost a obavy nemocného z toho, že má nějaké závažné onemocnění. Dotyčný má též silnou žízeň, ale chce pouze vodu – cokoliv jiného mu chutná hořce.

Belladonna 9CH – přípravek pomáhá při vysoké horečce, která z nemocného doslova sálá. Ten se potí, má zarudlou, teplou kůži a lesklé oči. V této situaci se mohou objevit i prudké pulzující bolesti hlavy. Pacient nesnáší hluk a světlo. Dalším signálem k nasazení tohoto léku jsou bolesti v krku způsobené zánětem sliznice. Belladonna je také velmi vhodná při počínající angíně.

Ferrum phosphoricum 9CH – hodí se při méně prudkém nástupu nemoci, kdy teploty dosahují maximálně 38 st. C. Děti bývají v pohodě, start počínající choroby ani nemusí pociťovat. Následně zvýšenou teplotu ale mohou doprovázet bolesti oušek či suchý dráždivý kašel, případně krvácení z nosu.

Bryonia alba 9CH – je lékem na horečky s bolestmi celého těla, kdy se nemocný potí a po vypocení se cítí o něco lépe. Bolesti se horší sebemenším pohybem a postižený si může stěžovat i na bolestivý suchý kašel. Volbu tohoto léku potvrzuje velká žízeň na větší objemy tekutin.

Gelsemium sempervirens 9CH – hodí se pro pacienty, kteří jsou při horečkách otupělí, ospalí a stěžují si na třes a slabost končetin. Kromě toho je může trápit i vodnatá a pálivá rýma. Příznak potvrzující vhodnost nasazení tohoto léku je i to, že přes vysokou horečku nemocný nemá téměř vůbec žízeň.

Homeopatika pomáhající s rýmou

Pokud má nemocný „jen“ rýmu či zvýšené teploty doprovází i výtok z nosu, k příslušnému z výše uvedených léků je možné přidat některý z následujících preparátů na rýmu.

Allium cepa 9CH – přípravek na vydatnou vodnatou rýmu, která dráždí okolí nosních dírek. Potíže jsou horší v teplé místnosti, na čerstvém chladném vzduchu se lepší.

Pulsatilla 9CH – zabírá na žlutou, hustou rýmu, kde ale sekret není dráždivý. Nemocný trpí spíše přes den a v noci rýmu střídá suchý kašel.

Kalium bichromicum 9CH – lék je vhodný na žlutou, hustou rýmu, kdy sekret zasychá do strupů, v nich může být i příměs krve. Pacienti si mohou stěžovat na pocit ucpaného nosu, případně na hustý vlhký kašel.

Pomocná opatření

Účinek homeopatik je dobré podpořit. Co může jejich dopad doplnit a posílit?

  • Vitamín C. Prokazatelně zkracuje délku nachlazení, je to prvek protivirové imunity a silný antioxidant. Doporučuje se u dospělých užívat až 3× denně 1000 mg.
  • Zinek. Je velmi důležitý pro funkci imunitního systému a podporuje také hojení tkání. Má se užívat 15–25 mg každé dvě hodiny.
  • Extrakt z černého bezu. Má velký protivirový a protibakteriální účinek. Ve studiích bylo prokázáno, že významně zkracuje dobu trvání chřipky.
  • Česnek. Patří ke známým přírodním antibiotikům. Má přímý ničivý účinek na viry a bakterie. Do těla navíc přináší dostatek síry, která je základní stavební součástí antioxidačních enzymů.
  • Tymiánový extrakt. Je dalším tradičním prostředkem, který optimalizuje činnost imunitního systému.

Pro celkovou úlevu se doporučuje také popíjení horké vody s citronem, medem a skořicí. Tento nápoj kromě hydratace zklidňuje podrážděné sliznice hrdla a dýchacích cest a podporuje pocení čili eliminaci toxinů.

 

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+7
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Zimní chmury zkuste zahnat homeopatiky

Únava, skleslost či nevysvětlitelný úbytek energie. Také vás tíží pocit, že...

I na zánět průdušek platí homeopatika

<p>Záněty průdušek a kašel jsou častým steskem pacientů v ordinacích praktických...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Na odolné viry žloutenky typu C bude třeba útočit z více stran

Viry žloutenky typu C jsou rozmanité a často mění svoji genetickou informaci....

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Hladký přechod na zimní čas? Sedmero homeopatik, se kterými to zvládnete lehce

Nastavit si životní rytmus tak, aby jeho samozřejmou součástí byl i kvalitní...

Rýma - kdy je třeba ji léčit a kdy přejde sama?

Rýma je zánět nosní sliznice. Typicky se projevuje pocitem plného nosu, kýcháním...

Doporučujeme

Čtěte více

Virus ptačí chřipky: v roce 2004 nejzranitelnější

Lékaři, vědci a celá odborná veřejnost počítá s tím, že citlivost chřipkového...

Virus snižuje šanci počít "ze zkumavky"

O lidském papilomaviru se dnes hodně mluví. Hlavně kvůli očkování, které má...

Virus španělské chřipky dekódován. Pomůže v boji se současnou chřipkou?

Medicínským historikům se po téměř stoletém snažení podařilo kompletně zmapovat...

Virus zika – hrozba současného cestování

Strašák, který byl objeven už v polovině minulého století. První epidemie horečnatého...

Virus žloutenky se může skrývat i v jídle

Infekční žloutenka je nepříjemné virové onemocnění, které může postihnout každého...

Virus žloutenky se příliš nemění – na rozdíl od chřipky

Nejčastějšími virovými nemocemi jsou chřipka a virová hepatitida. Hepatitida...

Viry a bakterie útočí celý rok. Jak se chránit?

Poměrně brzy po pandemii covid-19 jsme se vrátili zpět do starých kolejí, kdy...

Viry a letecká doprava

K šíření chřipkových epidemií přispívá i letecká doprava.

Viry proti komplikacím chřipky

Běžnou komplikací chřipky je nasedající bakteriální infekce, která nejčastěji...

Viry působící respirační infekce mohou být příčinou pandemie obezity

Epidemie představuje zvýšený výskyt určitého onemocnění. Slýcháme o ní v mnoha...

Viry, vetřelci nesoucí nemoc

Rotaviry, viry žloutenky B a C, HIV či chřipky. Virus se často skloňuje ve všech...

Vitamín B12 - nedostatek může vést k chudokrevnosti

Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených...

Vitamin B6 snižuje riziko vzniku rakoviny plic

Vyšší hladiny vitamínu B6 v krvi a také aminokyselina methionin pravděpodobně...

Vitamin C pomáhá podpořit imunitní systém

Zima dává našemu organismu zabrat. Chybí mu dostatek slunečního svitu, a často...

Vitamin C se nejlépe vstřebává v lipozomální formě

O tom, že vitamin C hraje zásadní roli pro udržení dobrého zdraví, už dnes asi...

Vitamin C umí odkázat krevní tlak do patřičných mezi

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze. Onemocnění, které ve vyspělých zemích...

Vitamin D – máme ho dostatek?

Vitamin D je pro lidské tělo nepostradatelný. Jeho dostatečný příjem je nutností...

Vitamin D – pomůže cévám diabetiků?

U lidí s cukrovkou dochází velmi často k ucpání tepen, což může mít za následek...

Vitamin D a ereska: vše podstatné v pěti bodech

V souvislosti s roztroušenou sklerózou často slýcháme o vitaminu D. V pěti bodech...

Vitamin D a jeho vliv na štítnou žlázu

„Déčko“ má pro tělo velký význam. Odborníci postupně odhalují, jak dalece ovlivňuje...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#