#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nesnášíte laktózu? Nezbývá než se určitých potravin vzdát

Trávení s lehkostí Mgr. Petra Dulíková 10.1.2017

Průjem, nadýmání a nevolnost. To vše může způsobovat laktóza, pokud ji tělo neumí správně zpracovat. Nesnášenlivost laktózy, tedy přírodního cukru vyskytujícího se v mléku a mléčných produktech, sužuje miliony lidí na celém světě. Jak lze potíže řešit?

Příliš mnoho cukru  

Chronický průjem způsobený nesnášenlivostí laktózy vzniká na základě následujícího mechanismu: Laktáza, enzym štěpící v tenkém střevě cukr z mléčných výrobků (laktózu), může být za určitých okolností zastoupena v těle v příliš malém množství. Nerozštěpený cukr je pak ve střevě nadbytečný a přispívá ke kvasným procesům. Střevo se nevstřebanou laktózu pokouší naředit, čímž vzniká průjem. Ten může mít různou intenzitu v závislosti na množství laktázy, kterou tělo vyprodukuje. Doprovázet ho mohou křeče, bolesti břicha a nadýmání.

Proč tělo nespolupracuje 

Příliš nízkou hladinu trávicího enzymu zvaného laktáza mohou způsobovat tyto faktory:

  • genetika (mutace genu, který brání tělu vytvářet laktázu),
  • předčasný porod (v organismu nedonošených dětí se zpočátku nevytváří dostatek enzymu, ale s věkem se situace může zlepšovat),
  • poškození sliznice střeva (například vlivem nemocí či užívání léků),
  • chronická onemocnění (celiakie, syndrom dráždivého střeva, cystická fibróza, Crohnova nemoc).

Hledejte viníka 

Příznaky nesnášenlivosti laktózy se objevují obvykle do 2 hodin po požití mléčných výrobků. Ne vždy se však vyskytnou ve stejné míře. Různé druhy a množství produktů vyrobených z mléka mohou působit na organismus odlišně. Zkuste proto vypozorovat, které konkrétní výrobky jsou příčinou vašich potíží a těm se pak vyhýbejte.

Pozor dávejte i na léky!

Mléko a mléčné produkty, například jogurty, měkké sýry, tvaroh či zmrzlina, jsou hlavním zdrojem laktózy. Méně nápadná je ovšem laktóza, která se může skrývat v některých druzích pečiva, instantních polévkách, koktejlech, sušenkách či salátových zálivkách. Pokud tedy trpíte průjmy, které souvisejí s nesnášenlivostí laktózy, věnujte čas čtení etiket na zboží. Sledujte složení výrobků či jídel, která konzumujete. Uvědomte si, že laktózu obsahuje také asi 20 % léků. Je tedy vhodné na svůj problém upozornit lékaře, který přípravky předepisuje, nebo lékárníka, u kterého si kupujete volně prodejné preparáty.

Aby nechybělo „déčko“

Nesnášenlivost laktózy lze řešit různě.

  • Konzumujte mléčné výrobky bez obsahu laktózy (například sójové mléko, rýžové mléko, sýry a další produkty vyrobené ze sóji).
  • Kombinujte mléčné produkty s dalším jídlem.
  • Užívejte trávicí enzym laktázu ve formě doplňků stravy.

Omezením nebo vyloučením mléčných výrobků se automaticky snižuje příjem vápníku a vitaminu D. Je tedy důležité zařadit do jídelníčku dostatek potravin, které tyto látky obsahují. Jedná se mimo jiné o brokolici, špenát, fazole, ryby, zeleninu či pomeranče. Pomoci mohou i vhodné doplňky stravy s obsahem vápníku a vitaminu D.

(pak)

Zdroj:
http://www.webmd.com/digestive-disorders/chronic-diarrhea-16/diarrhea-lactose-intolerance

Autor článku: Mgr. Petra Dulíková
Líbil se vám článek?
-1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Nežádoucí reakce po kontaktu kůže s potravinami

Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování...

Zpracování potravin ovlivňuje jejich alergenicitu

Přestože odborníci jsou si jisti, že domácí i průmyslové zpracování potravin...

Potraviny s histaminem mohou být pro alergika rizikové

Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak...

Potraviny, které prospějí žilnímu systému

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů...

Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes vědci a odborníky...

Deset potravin pro zdravé oči

Hlídejte si složeního svého jídelníčku a pomůžete tělu dobře fungovat. Přinášíme...

Exotické potraviny mohou vyvolávat u Evropanů alergie

Nové potraviny, v Evropě zatím nepříliš známé, jsou uváděny na trh pro své výživové...

„Slaná šestka“ aneb Potraviny, které by měly být pro kardiaka tabu

Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se...

Dvanáct potravin, které mohou ulevit při zácpě

Abnormálně tuhá stolice je častým problémem, o kterém se ale moc nemluví. Vyřešit...

16 potravin, které chrání srdce

Zdravý životní styl působí preventivně proti civilizačním chorobám, nemoci srdce...

Doporučujeme

Čtěte více

Nepřehlédněte první signály rakoviny prostaty!

Jste muž ve zralém věku, plný sil a s mnoha plány do budoucna. Zdraví slouží,...

Nepřehlížejte partnerovu nespavost

Ačkoli nespavost může vypadat jako problém, který si každý musí nakonec stejně...

Nepřehlížejte závislost svého partnera. Škodíte sobě i jemu

Drogová závislost partnera. Situace, která dokáže velmi negativně zasáhnout...

Nepříjemné pocity v krku? Hoďte je za hlavu s doplňkem stravy – pastilkami Tantum Natura

S nadcházejícím podzimem začíná být naše tělo citlivé a snadno zranitelné. Výkyvy...

Neriskujte a chraňte se před sluncem!!!

Díky slunečnímu záření se v kůži tvoří vitamin D. To je známá věc. Vitamin D...

Nervy

Nervová soustava slouží k zachycení a zpracování podnětů, které působí na organismus...

Nervy na pochodu? Víme, čím je zklidnit

Konec roku bývá vždy organizačně náročný. Nejen v práci doděláváme na poslední...

Neřekl si o pomoc včas, zapíjení psychické nepohody alkoholem mu rozvrátilo rodinu

Stará pravda praví, že prevence je základ zdraví. Nelze s tím než souhlasit....

Nesedla vám antidepresiva? Svěřte se lékaři!

Psychické potíže jsou stále tak trochu tabu a mnoho pacientů doufá, že lékaři...

Nesmiřte se se svým astmatem, bojujte s ním!

Astmatem trpí každý dvanáctý Čech, ale zdaleka ne každý je i během jeho léčby...

Nesnášíte léky na snížení cholesterolu? Řešení existuje!

Standardní terapie zvýšené hladiny LDL cholesterolu znamená konzumovat tablety...

Nesnášíte lepek? Máme řešení

Potvrdila se u vás alergie na lepek? Nebo sice alergii nemáte, ale cítíte, že...

Nesnesete kravské mléko? Zkuste to kozí

Byla vám nebo vašim dětem diagnostikována alergie na kravské mléko? Nepropadejte...

Nesnesete lepek? Jezte quinou!

Pokud netušíte, co je to quinoa, nejste první ani poslední. Jedná se o rostlinu,...

Nesnesitelná únava při RS – jak ji ovlivnit?

Únava u pacientů s roztroušenou sklerózou je jedním z velmi častých příznaků,...

Nespavci častěji chrápou

Nevidomí, kteří se narodili se slepotou, mají sny se silným zvukovým a hlasovým...

Nespavci více tloustnou

Lidem, kteří málo spí, hrozí častěji obezita než lidem s dostatečnou délkou...

Nespavé děti mohou mít problémy s růstem

Ponocuje váš potomek často? Pak může mít potíže s růstem. Naděje na úspěch při...

Nespavost – fenomén dnešní doby

Klidný a nerušený spánek je v dnešní uspěchané době čím dál vzácnější. Nespavost...

Nespavost a deprese jako nerozlučná dvojice?

Cítíte se ospalí, nemůžete se soustředit na práci a nic vás netěší? Celý den...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#