Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence chřipky: kapesníky v koši, setkání bez pusy a žádný párek v rohlíku

( Renata Vyšínová | přečteno: 10240x )

Chřipková epidemie dorazí každý rok stejně spolehlivě, jako sníh a mráz. A stejně jako u nich se nedá předem odhadnout, s jak velkou silou. Jak se proti ní bránit? Světová zdravotnická organizace pro vás má jednoduché zásady, které by vás mohly od nákazy ochránit.

shutterstock.com

Jak uchránit sebe i své nejbližší před nákazou? Nepotřebujete nic zásadního, jen dodržovat několik pravidel a hygienických zvyklostí. Některé si není od věci zapamatovat a klidně je dělat stále.

Snižte riziko přenosu:

  1. V době chřipkové epidemie nepodávejte ruku, neobjímejte se a nelíbejte se při pozdravu.
  2. Nedotýkejte se nosu, očí a úst špinavýma rukama – tedy ani rukama, které sahaly na kliky dveří ve veřejných místnostech, držely se madel v autobusu, držely nákupní košíček..
  3. Myjte si pravidelně ruce vodou a mýdlem. Šikovné je mít po ruce i nějaký dezinfekční prostředek, kterým lze ruce ošetřit ve chvíli, kdy není umývadlo k dispozici – k dostání jsou různé gely, dezinfekční kapesníčky…
  4. Nejezte špinavýma rukama – stačí se zakousnout do rohlíku, na který jste sáhli chvíli poté, co jste odložili košíček v obchodě a nakazíte se.

Kdybyste přece jen onemocněli, nepřenášejte chorobu dál:

  1. Příznaky chřipky by vás měly zahnat do postele. Nechoďte do práce, mezi ostatní lidi, raději zůstaňte v posteli. Ostatně – ta pravá chřipka většinu lidí vyřadí alespoň pro první dny zcela ze života.
  2. Kontaktujte lékaře a konzultujte s ním nejvhodnější léčbu - zvlášť, pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, které by mohla chřipka komplikovat.
  3. Odstěhujte se do kouta bytu – od ostatních byste si měli udržet odstup alespoň metr.
  4. Používejte na smrkání jen jednorázové kapesníčky, které ihned vyhodíte do koše. Používejte je i v případě, že budete kýchat nebo kašlat.
  5. Poctivě si myjte ruce nebo je dezinfikujte.
  6. Děti, které měly chřipku, neposílejte do kolektivu ostatních příliš brzy. Děti šíří viry daleko delší dobu, než dospělí.

Chřipka zabije ročně dva tisíce lidí

Lidé mají tendenci chřipku podceňovat, i když to je infekce, která ročně zabije dva tisíce lidí – většinou těch, kteří mají i další chorobu. Nejvíc nemocných bývá klasicky mezi školáky a puberťáky, ale nejčastěji na ni umírají senioři.

  • Chřipka běží světem bez ohledu na hranice a lékaři uvádějí, že ročně onemocní až patnáct procent populace.
  • Sezónou chřipky je zima – v Evropě vzniká většinou začátkem roku a zhruba měsíc až dva měsíce trvá.
  • Každý rok přitom na lidi útočí jiný druh viru. Ten jako kdyby po zbytek roku někde nabíral sílu a mutoval, protože kromě chřipkové sezóny ho lze izolovat jen výjimečně.
  • Chřipka se v době své sezóny šíří explozivně – hlavně proto, že se přenáší kapénkovou infekcí a stačí kýchnout v nacpaném autobuse, v kině nebo ve třídě…
  • Vstupní branou infekce je výstelka nosohltanu a výjimečně i oční spojivky, což dokládá občasný záchyt viru i ve výtěrech ze spojivkového vaku.
  • Inkubační doba je několik hodin až 5 dní, obvykle 1- 2 dny.
  • Chřipkové viry jsou odolné a přežijí nějakou dobu i mimo tělo, takže mohou čekat na již zmíněných klikách, madlech, ale i v kapesníku. To je důvod, proč si nesahat do očí, na nos ani ústa a ke kapesníkům se chovat jako k toxickému odpadu.

Jak poznám chřipku?

Tuhle otázku nejčastěji pokládají ti, kteří ji ještě nikdy nedostali. Ti ostatní už dobře vědí, že chřipka člověka porazí – náhle a razantně. Ohlásí se teplotou často i přes 39 stupňů, zimnicí, bolestí svalů, kloubů a hlavy. K těm se zanedlouho přidá suchý kašel a pálení v krku. Co většinou chybí, to je rýma – i když jsou chřipkové viry, které ji také vyvolávají, takže stoprocentní tenhle příznak není.

Pokud chřipka napadne děti, pak se mohou objevit i průjem a zvracení.

Horečka trvá většinou tři dny a pak klesá, stejně jako polevují i ostatní příznaky. Nejdéle vás bude zřejmě trápit kašel a pocit únavy – s tím můžete bojovat i několik týdnů.

Poznáte příznaky chřipky? Udělejte si malý vědomostní kvíz.

Proč je chřipka nebezpečná?

Chřipka komplikuje chronická onemocnění. Velkým nebezpečím může být pro ty, kteří mají kardiovaskulární a plicní onemocnění, ale i diabetes. Může vzniknout i velmi závažný chřipkový zánět plic, při kterém dochází k rychlému zhoršování a i při včasné a intenzivní péči umírá až polovina pacientů. Naštěstí jde o komplikaci méně častou, může se však rozvinout i u zdravého a mladého člověka.

V dýchacích cestách, které jsou poškozené virem chřipky, se pak mohou usadit bakterie. Důsledkem může být bakteriální pneumonie, čili zápal plic. Ten postihuje spíš starší pacienty. Dětem častěji hrozí zánět středního ucha nebo vedlejších nosních dutin.  

Alternativní léčba: Bylinkový čaj může nahradit léky při léčbě kašle, uvařte si ho podle návodu.

Očkování

Očkovat nebo ne? Ministerstvo zdravotnictví, Světová zdravotnická organizace a někteří lékaři radí očkování podstoupit. Naproti tomu se zvedá hlas, který o přínosech očkování pochybuje. Zcela schválně se teď nepřidáme ani na jednu stranu a zeptáme se Vás: Necháváte se očkovat proti chřipce – proč ano nebo proč ne? Na Vaše odpovědi se rozhodně těšíme. Pošlete je do diskuse nebo na mail [email protected].


Zdroj informací: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní zdravotní ústav

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ing.Makoň Jiří

Má zkušenost z několika let očkování. Na jedné straně ministr vyzývá k očkování a na straně druhé zájemce odrazuje regulačním poplatkem,který,jak sám říká,má snížit návštěvy u lékaře.Trošku schizofrenní,že.Ale půjdeme dál k nejen mé vlastní zkušenosti související s tím,že lékař nesmí mít v ordinace léky a tudíž někde nemají ani očkovací látku.A tak - z místa bydliště jede k obvodnímu lékaři 10 km.Ten napíše recept a vybere 30 korun.Jedu do nejbližší lékárny - v Šumperku = 12 km.Koupím vakcínu cca 180 a dám 30 korun za obtěžování. Jedu zpátky ke svému lékaři 12 km,tam mi sestra píchne injekci a vybere poplatek za tento výkon - 200.Dostanu náplast a jedu domů 10 km.Takže jsem za tuhle srandu dal před 2 roky 440 Kč plus 110 za benzin /42 km x 2,5 / =550 korun tvrdé měny české.Letos již měl zase pan doktor vakcínu v ordinaci / riskuje,chlapec jeden/ a protože je mi 65 let,tak jsem zaplatil jen oněch 30 korun za jeho obtěžování ,protože jsem jednal proti vůli zákona o omezení návštěv u lékaře.Tak a včíl mudruj,Hilda.

Ing.Makoň Jiří

Malý dodatek - protože se mi očkování osvědčilo a několik let nevím,co je to chřipka, rád jsem uvedený zákon porušoval.Ony náklady a čas se mi vyplatily.Ovšem nejen v tomto případě pochybuji o kompetenci kompetentních.

Aneta

Já jako prevenci proti chřipce používám Hlívu ústřičnou 800mg, která posiluje imunitu. Bereme jí s manželem každé ráno už asi 2 roky a musím říct, že nám fakt pomáhá od té doby se nám nemoci vyhýbají.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce