Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Malý kašel je prospěšný, na silný dobře vyberte lék

( Redakce | přečteno: 41782x )

Kašel je přirozený obranný mechanismu, který napomáhá odstranit z dýchacích cest škodlivé látky a udržuje je průchodné. Příčinou podráždění mohou být vnější vlivy (například cigaretový kouř nebo částečky prachu), nebo také infekce dýchacích cest způsobené viry či bakteriemi. Kašel je tedy třeba vnímat spíše pozitivně a zbytečně ho neutlumovat. Když už ho ale nemůžete vystát nebo vás budí ze spaní, doporučuje se užít léky, ale vždy je třeba je pečlivě vybrat a zbytečně nekombinovat.

shutterstock.com

Vlhký nebo suchý kašel dokáže potrápit děti i dospělé po dobu několika dní až týdnů. V průběhu onemocnění se povaha kašle mění, a to i během jediného dne. Záchvaty suchého kašle mohou střídat zahleněné epizody. Kašel také často budí nemocného z nočního spánku.

Různé typy kašle

Léčba kašle spočívá nejčastěji v užívání léčivých přípravků z lékárny. Před tím, než začnete s léčbou kašle, je nutné si uvědomit, o jaký kašel vlastně jde.

Vlhký kašel bývá charakteristický vykašláváním hlenu, který se tvoří v průduškách. Pokud je člověk zahleněný, je třeba, aby užíval takové léky, které mu s vykašláváním a ředěním hlenu pomohou.

Suchý kašel se vyznačuje suchými sliznicemi a štiplavou bolestí, která jej doprovází. Často dochází i k dráždění a šimrání v oblasti hrtanu nebo průdušnice. Suchý kašel může za to, že se nemocný budí ze spánku.

Chraplavý (štěkavý) kašel nejčastěji vzniká rychlým prochlazením a bývá charakteristický především změnou zabarvení tónu hlasu, dýchacími obtížemi a pocitem pálení v krku nebo až na hrudi.

Záchvatovitý kašel je vyčerpávající a probíhá v epizodách. Ty mohou následovat tak rychle za sebou, že se člověk ani nestíhá znovu nadechnout a obličej se mu nedostatkem kyslíku barví doruda. Kašel se většinou zhoršuje v noci, vleže, nebo ráno po probuzení, někdy bývá spojen s vykašláváním hlenů.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ema

já používám na kašel sirup stopkašel, který mi doporučili v lékárně, je v něm 5 bylin, dětem pomáhá a moc chutná

Sára

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Monika

Také mám dobrou zkušenost se sirupem Stopkašel, obsahuje hodně bylinek, proto je silný a působí i proti zánětu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce