Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Je možné dostat chřipku v létě?

( Renata Vyšínová | přečteno: 13258x )

Teploměr za oknem ukazuje pětatřicet, ale ten ve vašem podpaží ho trumfuje skoro o další čtyři stupně. Bolí vás celé tělo, hlava třeští... Kdyby byl prosinec, neváhali byste říct, že jistě máte chřipku. Je ale možné ji dostat i uprostřed léta?

shutterstock.com

Je to tedy chřipka, na kterou si lidé v létě stěžují, nebo si jen pletou její příznaky s jiným onemocněním? Běžné je, že pacienti za chřipku považují nachlazení, při kterém ale nejsou tak vysoké teploty, jen zřídka bolí hlava a naopak oplývá rýmou. Při chřipce viry napadají dýchací cesty a způsobují hlavně horečku, úvanu a bolesti svalů. Právě podle únavy a bolesti svalů můžeme chřipku většinou bezpečně odlišit.

Poznáte příznaky chřipky? Udělejte si malý vědomostní kvíz.

Lze ale chřipkou onemocnět i v létě? “Většina chřipek přichází až s výrazným ochlazením - během podzimu, respektive spíše zimy,” říká praktický lékař MUDr. Michal Lazák. “Letní chřipka je mýtus, vycházející z toho, že lidé si často pletou chřipku a nejrůznější virózy,” dodává. V létě může nachlazení nebo lehčí viróza vzniknout například nadměrným používáním klimatizace, konzumací studených nápojů a zmrzliny nebo večerním podchlazením. Ohrožujícím faktorem však nejsou chřipkové viry, v teplých měsících jsou rozšířené zejména Coxsacie A viry, echoviry, streptokoky ale i parazitární onemocnění. Ačkoli mohou způsobovat onemocnění připomínající chřipku, fungují spíš jako předpoklad pro její pozdější vznik.

Chřipka má závažnější průběh, delší trvání, pomalejší rekonvalescenci. Především ale může mít velmi vážné následky, hlavně u rizikových skupin. Chřipku můžou u oslabených jedinců provázet komplikace jako zápal plic, zánět svalů, zánět srdce nebo postižení nervového systému. V některých případech mohou být tyto komplikace smrtelné - každoročně u nás umírá v souvislosti s chřipkou až 2661 lidí,  tedy například více než při autonehodách. Nebezpečím je i přechozená chřipka.

Trpíte na letní nachlazení, angíny nebo jiné nemoci? Řekněte nám to v diskusi nebo na mailu redakce@ordinace.cz.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce