Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prasečí chřipku poznáte podle vysoké teploty

( Redakce | přečteno: 15061x )

Vysoká teplota, bolest hlavy, kašel a hlavně to, že se rychle šíří. Tak poznáte prasečí chřipku, která už dorazila. Nemůžeme vám nabídnout radu, jak se jí stoprocentně vyhnout, ale máme doporučení, jak ji případně zvládnout co nejlépe a nenakazit přitom své okolí.

shutterstock.com

Virus se, stejně jako u klasické chřipky, šíří kapénkami při kýchání nebo kašli. Člověk je pro své okolí nakažlivý již den před prvními projevy infekce, nakažlivost poté trvá v průměru 7 dní. Inkubační doba je 8 dní.

"Klinické příznaky se příliš neliší od klasické lidské chřipky. Patří k nim horečka, bolesti kloubů a svalů, bolest v krku, kašel, bolest hlavy. Někteří pacienti s prasečí chřipkou udávali také průjem a zvracení. Závažnou komplikací může být již v akutním stádiu zápal plic vyvolaný samotným virem chřipky, případně pozdější komplikací je bakteriální zánět. Léčba onemocnění je symptomatická, u těžších případů a rizikových osob je indikováno podání antivirotik. Virus je dosud dobře citlivý na novější antivirotika- oseltamivir (Tamiflu) a zanamivir (Relenza), amantadin a rimantadin jsou neúčinné. Doba nutná k přípravě a výrobě účinné vakcíny se odhaduje na několik měsíců," říká MUDr. Dita Smíšková z 1. infekční kliniky 2. LF UK a FN Na Bulovce.

Jak poznáte prasečí chřipku?

Příznaky prasečí chřipky jsou podobné projevům běžné sezónní chřipky. Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků:

  • vysoká horečka 38 – 40 °C
  • třesavka a zimnice
  • únava a nevolnost
  • bolesti hlavy, očí, kloubů, svalů
  • světloplachost
  • rýma, bolesti v hrdle, kašel
  • bolest na hrudi
  • zácpa, průjem, zvracení


Protože se prasečí chřipka šíří vzduchem, měli byste v případě těchto příznaků zůstat doma a neroznášet ji dál. Nejhodnější léčbou je klid na lůžku a léky, které tlumí příznaky, hodně tekutin a vitamínů. Rozhodně byste měli být doma nejméně sedm dní od začátku příznaků, tedy po dobu trvání infekčnosti.

Po tuto dobu je ideální spát v samostatné a dobře větratelné místnosti. Při kašli a kýchání je samozřejmé zakrývat si nos a ústa kaapesníkem - ideálně papírovým, který pak vyhodíte. Myjte si co nejčastěji ruce teplou vodou a mýdlem, abyste infekci nešířili po domácnosti.

Kdy jít k lékaři

K lékaři jděte v případě, že jste chronicky dlouhodobě nemocní a máte sníženou imunitu, nebo pokud během pár prvních dnů chřipky dostanete výrazně vysokou teplotu, bolí vás hlava, obtížně dýcháte a zadýcháváte se, nebo jste výrazně unaveni.

Závažným problémem může být chřipka pro diabetiky. O rizicích se dozvíte víc v článku o chřipce a diabetu.

První lidská onemocnění vyvolaná novým typem viru prasečí chřipky H1N1 byla hlášena ze Spojených států a Mexika již počátkem dubna 2009. Během května už onemocněly tisíce lidí a skoro třicet z nich zemřelo. Virus se objevil ve víc jak dvaceti zemích a lékaři spolu s hygieniky začali bít na poplach a předvídali pandemii, která zabije tisíce lidí. Původně prasečí chřipkové onemocnění je přenosné na člověka a v dalších případech byl prokázán i přenos mezi lidmi. V ČR na prasečí chřipku prokazatelně zemřelo 22 lidí.

Naučte se poznat chřipku od nachlazení podle příznaků.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Alex
1x

Dobrý den.Chtěl sem se zeptat zda moje příznaky jsou prasečí chřipkaMám tepltu 41,5,je mi zima,pořád sem unavený,hlava mě bolíoči me pálejí,klouby bolí,jsem býlí,mám rýmu,když kašlubolí mš ny hrudi a zvracím prosím napište co by to mohlo bejt.děkuju

vendula

Dobrý den, mám bolesti lhlavy už od začátku tohoto roku. Jenomže ted to zesílilo a přidali se bolesti v krku , rýma,kašel, unava. bolest celeho těla. Co to muže byt k doktorovy se mi moc nechce. děkuji

vendula

Dobrý den, mám bolesti lhlavy už od začátku tohoto roku. Jenomže ted to zesílilo a přidali se bolesti v krku , rýma,kašel, unava. bolest celeho těla. Co to muže byt k doktorovy se mi moc nechce. děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce