Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Původcem chřipky je virus

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25262x )

Virus chřipky je drobná částice tvořená pouze bílkovinným pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace.

shutterstock.com
Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny (DNA nebo RNA). Díky jednoduché struktuře se viry mohou snadno měnita přizpůsobovat se podmínkám. Například chřipkový virus to s oblibou dělá každý rok.

Virus chřipky na svém povrchu nese dvě důležité bílkoviny, které jsou označené písmeny H a N. Ty se často mění. Jestliže je změna malá, potom opakovaná infekce proběhne jen lehce. Jednou za několik let ale dojde k velké změně - patrně právě ve zvířatech. Vzniká „nový“ chřipkový virus. Takto změněný virus vnímá lidský imunitní systém jako neznámou infekci a nedokáže se proti ní úspěšně bránit.

Viry jsou mnohem menší než bakterie, to znamená, že nejsou vidět v běžném světelném mikroskopu, pouze v mikroskopu elektronovém. To komplikuje diagnostiku virových onemocnění. Ta se provádí většinou nepřímo, na základě příznaků nemoci, případně průkazem protilátek. Zvýšená hladina protilátek v organismu je důkazem, že se tělo s virovou infekcí setkalo a začalo si proti ní vytvářet protilátky. Je také poměrně obtížné viry kultivovat, tato diagnostická metoda se v praxi nepoužívá.

Virus není schopen se sám množit, protože nemá vlastní látkovou výměnu a jeho obměna je zcela vázána na hostitele. Tím je buňka, kterou napadne a využije ji ke svému rozmnožení. Buňka plná nových virových částic praskne a uvolněné viry napadají další buňky. Jindy využívá jádro buňky dlouhodobě. Zanese do jejího jádra vlastní dědičnou informaci a tak změní vlastnosti buňky. Ze zdravé buňky může stát buňka nádorová, která se začne nekontrolovatelně množit.

Viry způsobují nejčastější dětské infekční choroby (spalničky, neštovice, příušnice, zarděnky), onemocnění dýchacích cest včetně chřipky, infekční mononukleózy, onemocnění trávicího traktu známé jako střevní chřipka, záněty spojivek, opary na rtu i pásový opar, jsou příčinou infekčního zánětu jater, AIDS, rakovinného bujení.

Léčba virových onemocnění je problematická. Léky, virostatika, působí tak, že se snaží omezit množení viru v hostitelské buňce. To je možné jen do určité míry. Virostatika jsou velmi drahá, a proto se používají jen u systémových virových infekcí. Většinou je léčba se ovlivňující příznaky choroby (léky na snížení teploty, bolesti, léky proti rýmě a kašli, atd.)

Používání antibiotik u virových infekcí, pokud není přidružena bakteriální infekce, je neúčelné. Mnohem účinnější je virové nákaze předcházet, ať již účinným očkováním, nebo snížením možnosti nakažení. Jakmile se virus do organismu dostane a se začne množit, není možné infekci zastavit.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Diskuse k článku
Burián, Brno

ten konec sem nepochopil, to se muzu jit teda zastrelit, kdyz uz me ten vir atakuje asi tyden a nevim jak se toho zbavit

maggi

Váš závěr se mi zdá poněkud ukvapený. To, že se na příčinu nepoužívají léky neznamená, že by nemoc byla neléčitelná. Jen je zapotřebí, dát vlastnímu imunitnímu systému dost času, klidu, energie k dispozici, aby se s tím mohl vypořádat. (Případně je možné medikamenty mírnit některé nepříjemné symptomy.) Pokud nejste imunosuprimován, myslím že se vyléčíte. Krásný den*


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce