Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaké jsou příčiny a příznaky chřipky?

( | přečteno: 94278x )

Chřipku vyvolává virus, který se přenáší vzduchem. Vdechnutím se dostane do průdušek či plic.

shutterstock.com

Chřipku vyvolává virus, který se přenáší vzduchem. Jestliže se viru nadýcháte, dostane se do průdušek a do plic. Usídlí se hlavně na sliznici dýchacích cest. Zde se velmi rychle množí. Jeho množství se v prvních dvou dnech po infekci zdvojnásobuje po čtyřech až šesti hodinách. Postižené buňky se postupně rozpadají a virus napadá další, nebo jej s vydechovaným vzduchem šíříte po okolí.

Množení viru po 48 hodinách slábne, ale sliznice s odumřelými buňkami potřebuje čas na to aby se zahojila. To trvá až dva týdny. V tomto období může na poškozenou sliznici nasednou jakákoli jiná infekce, které by se normální zdravá sliznice hravě ubránila. Jsou to nejčastěji bakterie, které mohou vyvolat zápal plic. Jestli k tomu dojde, záleží na obranyschopnosti organismu. Povzbuzující je, že tuto komplikaci můžeme při včasném podání antibiotikúspěšně léčit.

Mimo bakterií může poškozenou sliznici napadnout i jiný virus než chřipkový. Je jejich celá řada. Běžně způsobují banální nemoci z nachlazení v zimním období. V období chřipkové epidemie se ale stávají závažnou hrozbou, mimo jiné i proto, že na ně antibiotika nezabírají.

Když vás chřipka přepadne ..

... je to jako když na Vás někdo hodí pytel. Ráno jste v pořádku. Během dne vás začne mrazit, je vám zima, necítíte se ve své kůži, začne bolet hlava i za očima. Bolestivé jsou i pohyby očí. Večer se to stupňuje, začnou bolet svaly a klouby , postupně bolí celý člověk. Začnete si měřit teplotu a do rána máte přes 39 stupňů. V noci se nevyspíte, protože máte suchý dráždivý kašel, skoro nic nevykašlete. Ráno jste jako by Vás zbili.

V dalších dvou až třech dnech vás z kašle začne bolet na hrudníku, a za hrudní kostí, to se přidá k bolestem svalů, které jste již měli před tím. Nemáte chuť k jídlu, může se objevit zvracení a zácpa. Připojí se nápadná únava a vyčerpanost. Do obrazu chřipky ale nepatří rýma.

V případě nekomplikované chřipky je Vám takto zle tři až pět dnů. Potom postupně ustoupí horečka a celkové příznaky. Ale dobře Vám stále není. Celková únava, vyčerpanost a depresivní ladění přetrvávají, někdy i celé týdny. To je zvláště tehdy, když jste se v prvních dnech onemocnění snažili chřipku přechodit. Tento stav je velmi nepříjemný. Mrzutý je fakt, že se s ním dá něco dělat jen velmi obtížně.

Jestliže horečka přetrvává déle než pět dnů a začnete vykašlávat větší množství hlenu, hrozí, že došlo k bakteriálnímu zápalu plic, který nasedl na chřipku. Zde je bezpodmínečně nutné navštívit lékaře.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
zabka
5x

Domnívám se, že podávat antibiotika na chřipku je naprostá hloupost. Antibiotika působí na onemocnění bakteriálního původu (tedy např. na angínu), ale na onemocnění virového původu, kterým je právě chřipka, jsou neúčinná! A navíc "pojídáním antibiotik" při nemocech, při kterých jsou antibiotika neúčinná, si člověk vytváří pěknou rezistenci na antibiotika, což se mu nemusí vyplatit v okamžiku, kdy by jinak antibiotika skutečně zabrala.

Tree Ardy
1x

V článku se nepíše, že by se měla chřipka léčit ab, ta jsou podle textu indikována v případě bakteriálních komplikací. Navíc člověk si ani tak nevytváří resistenci, spíš ji získají bakterie v jeho těle.

Petra

No jak u koho, mám chřipku jednou za čas a když to vypokne mám 40°C horečky, takže skončim stejně na antibiotikách jen proto že se mi začne tak špatně dýchat a vrážet na plice. A pokaždé mi bylo lépe a dostala jsem se z toho.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce